Zdroj: Facebook - Peter Sagan

Slovenský cyklista Peter Sagan skončil v piatkovej 7. etape na cyklistických pretekoch Vuelta a Espaňa, ktorá viedla z Almadénu do Talavery de la Reina a merala 182,9 km, na druhom mieste. Dvadsaťjedenročného Žilinčana pôsobiaceho v tíme Liquigas-Cannondale v záverečnom špurte predstihol len Nemec Marcel Kittel. Tretiu pozíciu obsadil Španiel Óscar Freire.

Lídrom 66. ročníka ostal aj naďalej Francúz Sylvain Chavanel. Držiteľ červeného dresu vedúceho pretekára má v celkovej klasifikácii pred Španielom Danielom Morenom náskok 15 sekúnd, tretí je pred víkendovými horskými etapami obhajca prvenstva Vincenzo Nibali z Talianska. Peter Sagan sa vďaka bonifikačným sekundám posunul o jednu priečku vyššie na 83. pozíciu. Martin Velits, ktorý skončil v piatok 119., je celkovo zatiaľ na 120. priečke.

Kittel sa tešil z prvého etapového prvenstva na Vuelte. Záver poznačil pád, ktorý asi 200 m pred páskou zapríčinil Tyler Farrar po kolízii s Michalom Golasom. Pelotón, ktorý išiel pohromade, sa tak roztrhal, jazdci prichádzali do cieľa v rozostupoch. Keďže pád zneutralizoval cyklistov v ochrannej zóne, rozhodcovská jury pridelila všetkým cyklistom čas víťaza.

Peter Sagan sa vďaka víťazstvu a zisku 20 bodov dostal na 1. miesto súťaže aktivity. V sobotu povezie zelený dres najaktívnejšieho jazdca Vuelty. V boji oň má dvojbodový náskok pred Španielmi Joaquínom Rodríguezom a Pablom Lastrasom.

Po ďalšom úspechu Peter Sagan pre svoju stránku www.saganpeter.com skonštatoval: ,,Po včerajšej radosti prišla ďalšia, pretože stáť znova nasledujúci deň na stupni víťazov a na Vuelte, to je príjemný pocit. Dnešná etapa opäť v dusnom počasí bola v úvode trochu nudná, ušli traja, išlo sa jedno tempo a zvrat nastal až posledných štyridsať kilometrov. Rýchlosť sa už zvýšila, v pelotóne pribúdlo trochu nervozity a bolo riskantné sa udržať v popredí. Všetko sa sústreďovalo na záverečný špurt a predpokladalo sa, že vyhrá Nemec Kittel, ktorý vyhral nedávno v Poľsku štyri etapy a patrí medzi najlepších špurtérov medzi profíkmi. Ja som trpezlivo vyčkával na svoju pozíciu a okamžite som vyletel po ľavej strane do veľkého finišu. Škoda, že som nevyštartoval o niečo skôr... Nevadí, vedenie tímu Liquigas-Cannondale bolo so mnou spokojné. Akurát nás mrzí, že v záverečnom páde sa ocitol aj náš líder Vincenzo Nibali, ale dúfam, že bude zdravotne v poriadku. Potešil ma ešte zisk zelené trička pre najlepšie bodovacieho jazdca, v ktorom sa predstavím v zajtrajšej náročnej, kopcovitej etape. Náskok pred domácimi Španielmi Rodriguezom i Lastrasom mám minimálny, len dva body... Pýtate sa: čo bude zajtra? Odpoviem klasicky ako vždy: uvidíme...," usmial sa 21-ročný slovenský cyklista Peter Sagan.

Výsledky - Vuelta a Espaňa:

7. etapa (Almadén - Talavera de la Reina, 182,9 km): 1. Marcel Kittel (Nem.) Skil - Shimano 4:47:59 h, 2. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale, 3. Óscar Freire (Šp.) Rabobank, 4. Daniele Bennati (Tal.) Leopard Trek, 5. Lloyd Mondory (Fr.) AG2R La Mondiale, 6. Juan José Haedo (Arg.) Saxo Bank Sungard, 7. Tom Veelers (Hol.) Skil - Shimano, 8. Alessandro Petacchi (Tal.) Lampre - ISD, 9. Enrico Gasparotto (Tal.) Astana, 10. Leigh Howard (Aus.) HTC-Highroad, ... 119. Martin Velits (SR) HTC-Highroad všetci čas ako víťaz

Poradie po 7. etape: 1. Sylvain Chavanel (Fr.) Quickstep 27:29:12 h, 2. Daniel Moreno (Šp.) Kaťuša +15 s, 3. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +16, 4. Joaquím Rodríguez (Šp.) Kaťuša +23, 5. Jakob Fuglsang (Dán.) Leopard Trek +25, 6. Fredrik Kessiakoff (Švéd.) Astana +41, 7. Maxime Monfort (Belg.) Leopard Trek +44, 8. Jürgen van den Broeck (Belg.) Omega Pharma-Lotto, 9. Sergio Pardilla (Šp.) Movistar obaja +49, 10. Marzio Bruseghin (Tal.) Movistar +52,... 83. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +35:44, 120. Martin Velits (SR) HTC-Highroad +50:21

Súťaž aktivity: 1. Peter Sagan (SR) 50 bodov, 2. Joaquím Rodríguez 48, 3. Pablo Lastras (Šp.) 48.

[Foto na úvode: Facebook - Peter Sagan]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up