Zdroj: Facebook - Peter Sagan

V sobotňajšej 8. etape na cyklistických pretekoch Vuelta a Espaňa, ktorá merala 177,3 km a viedla z Talavera de la Reina do San Lorenzo de El Escorial, zvíťazil domáci jazdec tímu Kaťuša Joaquím Rodríguez, ktorý dosiahol čas 4:49:01 h. Druhú priečku obsadil Michele Scarponi z Lampre, ktorý za víťazom zaostal o 9 s a tretí skončil Holanďan Bauke Mollema (Rabobank Cycling Team) s desaťsekundovým mankom na Rodrígueza.

Rodríguez zároveň víťazstvom pripravil Sylvaina Chavanela o červený dres lídra pretekov. V celkovom poradí vedie jednotka Kaťuše o 32 sekúnd pred tímovým kolegom Danim Morenom, tretí je zatiaľ Fuglsang s mankom 34 sekúnd. Obhajca prvenstva Vincenzo Nibali z Talianska stratil v etape 32 sekúnd a celkovo je štvrtý.

Peter Sagan prišiel v sobotu do cieľa na 140. mieste s odstupom 18:49 min na víťaza. Rovnako stratil aj Martin Velits na 152. priečke. V celkovom poradí je Sagan na 104. a Velits na 130. pozícii. Sagan v sobotu stratil aj vedenie v súťaži aktivity, z prvého miesta ho zosadil práve Rodríguez. Dvadsaťjedenročnému Žilinčanovi patrí v tejto súťaži 2. priečka a keďže v nedeľu bude Rodríguez v červenom, Sagan bude mať na sebe opäť zelený dres.

V sobotu to dlho vyzeralo, že do cieľa prídu všetci favoriti pohromade. Desať kilometrov pred cieľom však zaútočili členovia tímu Kaťuša a roztrhali pole. Chavanelovi dochádzali sily a nestačil v kopcovitom teréne odrážať útoky v Rusku registrovaného tímu. Stávka na vysoké tempo v stúpaní na San Lorenzo de El Escorial vyšla Kaťuši dokonale.

Únavený Peter Sagan po nesmierne náročnej kopcovitej etape pre svoju stránku www.saganpeter.com skonštatoval: "K dnešnej etape nie je čo veľmi povedať... Počasie bolo síce lepšie, pretože fúkal studenejší vietor, nebolo tak dusno, ale tie kopce boli skutočne ťažké. Záverečné stúpanie malo niečo cez 25 stupňov sklonu, boli aj dlaždice a keď som videl, že nemám šancu na poprednú pozíciu, šetril som vedome sily na ďalšie etapy. Dôležité je, že líder nášho tímu Liquigas-Cannondale Nibali veľa nestráca na Španiela Rodrigueza, takže zajtra môže niečo zmazať alebo v pondelňajšej časovke. V bodovacej súťaži ma predbehol práve spomínaný domáci pretekár Rodriguez z tímu Kaťuša, ale kedže je prvý aj v celkovej klasifikácii, tak pôjdem v zelenom drese aj zajtra. A ako sa cítim? Dnes sa mi nešlo veľmi dobre, takže ako vždy odpovedám: uvidí sa... Pozrite sa, viac ako desať etáp medzi profesionálmi som ešte nešiel. Čo to so mnou ešte urobí, som sám zvedavý. Aj preto si šetrím sily, lebo pred nami je etáp ešte neúrekom.", informoval Jozef Korbel

8. etapa (Talavera de la Reina - San Lorenzo de El Escorial, 183 km): 1. Joaquín Rodríguez (Šp.) Kaťuša 4:49:01 h, 2. Michele Scarponi (Tal.) Lampre - ISD, 3. Bauke Mollema (Hol.) Rabobank, 4. Jürgen Van Den Broeck (Belg.) Omega Pharma-Lotto všetci +9, 5. Jakob Fuglsang (Dán.) Leopard Trek +12, 6. Igor Anton (Šp.) Euskaltel-Euskadi, 7. Nicolas Roche (Ír.) AG2R La Mondiale, 8. Denis Meňšov (Rus.) Geox-TMC, 9. Daniel Martin (Ír.) Garmin-Cervelo, 10. Fredrik Kessiakoff (Švéd.) Astana všetci +15, ... 140. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale, 152. Martin Velits (SR) HTC-Highroad +18:49

Poradie po 8. etape: 1. Joaquín Rodríguez (Šp.) Kaťuša 32:18:16 h, 2. Daniel Moreno (Šp.) Kaťuša +32, 3. Jakob Fuglsang (Dán.) Leopard Trek +34, 4. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +45, 5. Michele Scarponi (Tal.) Lampre - ISD +51, 6. Fredrik Kessiakoff (Švéd.) Astana +53, 7. Jürgen Van Den Broeck (Belg.) Omega Pharma-Lotto +55, 8. Bauke Mollema (Hol.) Rabobank +59, 9. Sylvain Chavanel (Fr.) Quickstep +1:00 min, 10. Maxime Monfort (Belg.) Leopard Trek +1:01, ... 104. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +54:42, 130. Martin Velits (SR) HTC-Highroad +1:09:07 h

[Foto na úvode: Facebook - Peter Sagan]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up