Zdroj: Facebook - Peter Sagan

Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Liquigas-Cannondale sa stal víťazom štvrtkovej 12. etapy pretekov Vuelta a Espaňa na trati z Ponteareas do Pontevedry (167,3 km). Sagan suverénnym spôsobom ovládol záverečné metre, keď nechal za sebou Nemca Johna Degenkolba ako aj skúsených talianskych špurtérov Daniele Bennatiho a Alessandra Petacchiho.

"Ten záver mi bol ako šitý na mieru, maximálne mi vyhovoval. Musím sa poďakovať celému tímu za výbornú spoluprácu a podporu," uviedol Sagan v prvej reakcii pre Eurosport.

Dvadsaťjedenročný Žilinčan si vo svojej premiére pripísal už druhé etapové víťazstvo na prestížnych pretekoch po španielskych cestách. Predtým triumfoval v 6. etape s cieľom v Córdobe a následne v siedmej etape bol druhý. V bodovacej súťaži o zelené tričko patrí Saganovi druhá priečka za Španielom Joaquínom Rodríguezom, v celkovej klasifikácii je stoštrnásty. Vedie Brit Bradley Wiggins o sedem sekúnd pred svojím krajanom Christopherom Froomem. Obaja sú z tímu Sky. Tretí je Švéd Fredrik Kesiakoff z tímu Astana, ktorý odsunul na štvrtú priečku obhajcu celkového prvenstva Taliana Vincenza Nibaliho. Druhý slovenský zástupca na Vuelte Martin Velits skončil vo štvrtkovej etape na 150. mieste s odstupom 3:21 min a celkovo mu patrí 129. priečka.

Náš Peter Sagan po slávnostnom ceremoniáli, tlačovej besede a dopingovej kontrole sa pre svoju stránku http://www.saganpeter.com vyslovil: "Mám obrovskú radosť, že som po druhý raz triumfoval na prestížnych pretekoch Grand Tour. Bolo to namáhavé, najmä v záverečných metroch, ale tá slasť z víťazstva v cieli stále za tú drinu. Ako oslávim prvenstvo? Tradične s tímom Liquigas-Cannondale na hoteli s pohárikom šampanského. Čo povedať k dnešnej dvanástej etape? Favoriti vedeli, že záver sa pôjde do špurtu. Vedel som, že ak vydržím, môže to byť moja parketa. Veľa pracoval tím Skil-Shimano s Kittelom, ale aj Leopard s Benattim. Dva kopce v strede pretekov boli v pohode, ale dojazd už bol náročnejší, mierne do kopca a som veľmi rád, že som zvládol aj túto nepríjemnú prekážku. Záverečný špurt? Dnes som bol dosť vzadu, čo bolo zlé. V duchu som si vravel, musím sa predrať viac dopredu, ak chcem niečo dosiahnuť. V poslednej zákrute sa mi to podarilo, zavesil som sa za Benattiho, chytil si flek a čakal som na svoju príležitosť a v zlomku sekundy som vyšpurtoval. Som rád, že to takto vyšlo, že som znova vyhral, čo si viac môžem priať. Napriek tomu, že to bola dvanásta etapa, druhá polovica Vuelty, cítil som sa dobre, pretože v predchádzajúcich etapách som si šetril sily. V bodovacej súťaži som sa priblížil k Španielovi Rodriguezovi, ale si myslím, že on ešte vyhrá nejakú etapu... Ja však budem čakať rovnako na svoju šancu. Zajtra to bude oveľa ťažšie ako dnes, sú tam kopce, avšak dojazd je po rovine. Uvidíme...", informoval Jozef Korbel


Výsledky:

Vuelta a Espaňa - 12. etapa (Ponteareas - Pontevedra, 167,3 km): 1. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale 4:03:01 h, 2. John Degenkolb (Nem.) HTC-Highroad, 3. Daniele Bennati (Tal.) Leopard Trek, 4. Alessandro Petacchi (Tal.) Lampre-ISD, 5. Juan José Haedo (Arg.) Saxo Bank Sungard, 6. Tom Boonen (Belg.) Quickstep - všetci v rovnakom čase ako víťaz,...150. Martin Velits (SR) HTC-Highroad +3:21.

Poradie po 12. etape: 1. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky 46:53:47 h, 2. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +7 s, 3. Fredrik Kessiakoff (Švéd.) Astana +9, 4. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +10, 5. Jakob Fuglsang (Dán.) Leopard Trek +19, 6. Bauke Mollema (Hol.) Rabobank +36, 7. Maxime Monfort (Belg.) Leopard Trek +1:06 min, 8. Juan José Cobo Acebo (Šp.) Geox-TMC +1:27, 9. Haimar Zubeldia (Šp.) RadioShack +1:53, 10. Janež Brajkovič (Slovin.) RadioShack +2:00, ... 114. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +1:35:04, 129. Martin Velits (SR) HTC-Highroad +1:47:44.

[Foto na úvode: Facebook - Peter Sagan]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up