Zdroj: Dailypeloton.com

Španielsky cyklista tímu Geox-TMC Juan Jose Cobo Acebo sa stal víťazom nedeľňajšej kráľovskej 15. etapy cyklistických pretekov Vuelta a Espaňa (Ávila - Anglirú 144,2 km), ktorej cieľ bol tesne za vrcholom Alto del Anglirú v nadmorskej výške 1592 m nad morom. Tridsaťročný Španiel sa pred druhým dňom voľna vyzliekol z červeného trička dovtedajšieho vedúceho pretekára Brita Bradeleya Wigginsa.

Záverečný 12 km dlhý výstup na Alto del Anglirú (1592 m n. m.) roztrhal pelotón na malé skupinky. V závere s 20% stúpaním, mal najviac síl Cobo Acebo, ktorý prišiel do cieľa so 48-sekundovým náskokom pred trojčlennou skupinkou, ktorú do cieľa priviedol Holanďan Wouter Poels (Vacansoleil-DCM), pred Rusom Denisom Meňšovom (Geox-TMC) a Christopherom Froomom (Sky). Až za nimi na piatej pozícii prišiel do cieľa s 81-sekundovou stratou Wiggins, ktorý sa po etape zosunul až na 3. miesto celkového poradia za Coba Aceba a krajana Frooma.

"Môj plán bol zaútočiť. Po druhom mieste v sobotňajšej etape som si povedal, že ak mi pôjdu nohy, mohol by som zaútočiť a tak som aj urobil. Dnes som sa cítil silný. Netušil som ako to dopadne vo finiši, no v cieli sa ukázalo, že som to urobil najlepšie, ako som len mohol," dodal po víťazstve v etape nový líder Vuelty Juan Jose Cobo Acebo.

Slovenskí pretekári došli do cieľa s vyššími stratami. Peter Sagan zaostal za víťazom o viac ako 14 a Martin Velits o viac ako 17 minút. ,"Dnes to bolo skutočne náročné, hlavne ten nepríjemný záver. Prekvapujúco som sa cítil dobre a odviedol som pre náš tím Liquigas-Cannondale takú prácu, akú odo mňa čakali. V etape som potiahol, ťahal som aj v poslednom zjazde v závere etapy, čakal som, že sa naši Nibali a Capecchi utrhnú a pred posledným strmým kopcom som vystúpil a prenechal to už na nich. V predposlednom kopci bol ešte pád, mne sa vyplietlo koleso, tak som musel ísť dozadu, aby mi ho vymenili a potom som musel pelotón doskočiť. Škoda, že sa Nibalimu nepodaril lepší čas, ale pred nami je ešte jeden týždeň, i keď ten náskok je už vyšší. Zajtra sa tešíme na druhý deň voľna, najmä masáže, rehabilitáciu a vytúžený oddych. Verím, že načerpám ďalšie potrebné sily, a keď sa naskytne šanca, rozhodne ju chcem využiť. Ale, uvidíme... ," poznamenal po etape pre saganpeter.com Peter Sagan, ktorý si udržal tretiu priečku v bodovacej súťaži o zelený dres.

Výsledky - Vuelta a Espaňa 2011:

15. etapa (Ávila - Anglirú, 144,2 km): 1. Juan Jose Cobo Acebo (Šp.) Geox-TMC 4:01:55 h, 2. Wout Poels (Hol.) Vacansoleil-DCM, 3. Denis Meňšov (Rus.) Geox-TMC, 4.Christopher Froome (V. Brit) Sky Procycling všetci +48 s, 5. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky Procycling, 6. Igor Anton Hernandez (Šp.) Euskaltel-Euskadi, 7. Maxime Monfort (Belg.) Leopard Trek všetci +1:21 min, 8. Joaquin Rodriguez Oliver (Šp.) Kaťuša, 9. Sergej Lagutin (Uzb.) Vacansoleil-DCM, 10. Bauke Mollema (Hol.) Rabobank všetci +1:35 min, ... 75. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +14:36, 103. Martin Velits (SR) HTC-Highroad +17:19.

Poradie po 15. etape: 1. Juan Jose Cobo Acebo (Šp.) Geox-TMC 59:57:16 h, 2. Christopher Froome (V. Brit.) Sky Procycling +20 s, 3. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky Procycling +46, 4. Bauke Mollema (Hol.) Rabobank +1:36 min, 5. Maxime Monfort (Belg.) Leopard Trek +2:37, 6. Denis Meňšov (Rus.) Geox-TMC +3:01, 7. Jakob Fuglsang (Dán.) Leopard Trek +3:06, 7. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +3:27, 9. Jürgen Van Den Broeck (Belg.) Omega Pharma-Lotto +3:58, 10. Wout Poels (Hol.) Vacansoleil-DCM +4:13, ... 126. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale 2:44:57 h, 134. Martin Velits (SR) HTC-Highroad +2:53:30.

[Foto na úvode: Dailypeloton.com]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up