Zdroj: Facebook - Peter Sagan

Slovenský cyklista Peter Sagan dosiahol ďalší veľký úspech, keď sa stal víťazom záverečnej 21. etapy na pretekoch Vuelta a Espaňa, ktorá bola dojazdom z Circuito del Jarama do Madridu a merala 95,6 km. Pre mladého 21-ročného rodáka zo Žiliny to bolo tretie víťazstvo na tohtoročnom dobrodružstve na španielskych cestách.

Veľký slovenský talent potvrdil vynikajúce špurtérske schopnosti, keď v záverečnom boji nechal za sebou aj dvojicu talianskych cyklistov Alessandra Petacchiho a Danieleho Bennatiho. Za tri prvé a jedno druhé miesto na Vuelte si víťaz nedávnych pretekov Okolo Poľska pripísal 56 bodov do svetového rebríčka UCI. Body z neho sú dôležité aj pre olympijskú kvalifikáciu, kde má Slovensko istotu už jednej miestenky do Londýna 2012. V celkovom poradí obsadil Sagan na Vuelte 2011 121. priečku. Druhý slovenský zástupca Martin Velits figuruje v konečnej výsledkovej listine na 125. pozícii.

"Som nesmierne rád, že som si ako debutant na Vuelte pripísal tretie víťazstvo. Je to skutočne príjemný pocit a vychutnávam si ho. Dnešná posledná etapa sa lámala až v hlavnom meste v Madride, kde sme išli jedenásť okruhov, tempo už bolo rýchle a musím poďakovať spolujazdcom z tímu Liquigas-Cannondale, ktorí skvele pracovali v závere na mňa. Pravdupovediac, čakal som v posledných metroch na svoju šancu, držal som sa v popredí. Posledný kilometer som bol tuším na štvrtej pozícii, na chvíľku sa to zatvorilo, ale vymanil som sa a v záverečnom špurte aj so šťastím a vypätím všetkých síl som bol o kúsok rýchlejší ako Bennati, čo ma potešilo. Na dnešný okruh som sa pripravoval, bol taký technický, ušitý na mňa a napokon to vyšlo. Pochopiteľne, že dopomohlo mi k tomu aj to, že som si v niektorých kopcovitých etapách šetril sily a využil ich práve v záverečných špurtoch," povedal mladý slovenský jazdec pre svoju stránku http://www.saganpeter.com a dodal: "Chcem poďakovať všetkým priaznivcom, ktorí mi verili a držali palce počas celej Vuelty."

Celkovým víťazom a držiteľom červeného trička sa stal Španiel Juan José Cobo z tímu Geox-TMC. "Je to najkrajší moment môjho cyklistického života. Uspel som na domácom podujatí," povedal v prvom rozhovore pre Eurosport celkový víťaz Cobo, ktorý pre Španielsko vybojoval 30. triumf na Vuelte v 66-ročnej histórii. Tridsaťročný Španiel si v záverečnej etape udržal červený dres a v celkovom hodnotení mal pred Britom Christopherom Froomom náskok 13 sekúnd. Tretí skončil Brit Bradley Wiggins. Obhajca prvenstva a Saganov tímový kolega z Liquigasu Vincenzo Nibali obsadil 7. priečku. Cobo dosiahol najväčší úspech svojej kariéry.

Francúz David Moncoutié z Cofidisu sa stal rekordný štvrtýkrát víťazom súťaže vrchárov. Predtým v tejto súťaži triumfoval aj v rokoch 2008, 2009, 2010 a 2011. V súťaži aktivity o zelený dres skončil Sagan napokon na 4. mieste, najaktívnejším jazdcom sa stal Holanďan Bauke Mollema. Slovák za víťazom zaostal o 22 bodov.

Výsledky:

21. etapa (Circuito del Jarama - Madrid, 94 km): 1. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale 2:20:59 h, 2. Daniele Bennati (Tal.) Leopard Trek, 3. Alessandro Petacchi (Tal.) Lampre - ISD, 4. John Degenkolb (Nem.) HTC-Highroad, 5. Nikolas Maes (Belg.) Quickstep, 6. Pim Ligthart (Hol.) Vacansoleil-DCM, 7. Christopher Sutton (Aus.) Sky, 8. Koen De Kort (Hol.) Skil - Shimano, 9. Bauke Mollema (Hol.) Rabobank, 10. Vicente Reynes Mimo (Šp.) Omega Pharma-Lotto všetci čas ako víťaz, ... 110. Martin Velits (SR) HTC-Highroad +36 s

Konečné poradie: 1. Juan José Cobo (Šp.) Geox-TMC 84:59:31 h, 2. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +13 s, 3. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky +1:39 min, 4. Bauke Mollema (Hol.) Rabobank +2:03, 5. Denis Meňšov (Rus.) Geox-TMC +3:48, 6. Maxime Monfort (Belg.) Leopard Trek +4:13, 7. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +4:31, 8. Jürgen Van Den Broeck (Belg.) Omega Pharma-Lotto +4:45, 9. Daniel Moreno (Šp.) Kaťuša +5:20, 10. Mikel Nieve Ituralde (Šp.) Euskaltel-Euskadi +5:33,... 121. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +3:37:24 h, 125. Martin Velits (SR) HTC-Highroad +3:42:38

Súťaž aktivity: 1. Bauke Mollema (Hol.) 122, 2. Joaquín Rodríguez (Šp.) 115, 3. Daniele Bennati (Tal.) 101, 4. Peter Sagan (SR) 100

Súťaž vrchárov: 1. David Moncoutié (Fr.) 63, 2. Matteo Montaguti (Tal.) 56, 3. Juan José Cobo (Šp.) 42

Juan José Cobo Acebo (Šp.)
Dátum a miesto narodenia: 11. februára 1981 v Torrelavege v Cantábrii
Súčasný tím: Geox-TMC
Výška: 175 cm
Váha: 69 kg
Predchádzajúce tímy: Saunier Duval-Prodir (2004-2009), Caisse d´Epargne (2010), Geox-TMC (2011)
Najväčšie úspechy: víťaz Vuelta a Espaňa 2011, víťaz dvoch etáp na Vuelte (2009, 2011), víťaz jednej etapy na Tour de France (2008)" title="8), víťaz Okolo Baskicka 2007, majster Španielska v časovke do 23 rokov 2003.
Zaujímavosti: s cyklistikou začínal ako desaťročný. Do profesionálneho pelotónu ho dostalo víťazstvo na majstrovstvách Španielska do 23 rokov v časovke v roku 2003.

Cobo prekvapil a prežíva najkrajšie chvíle kariéry
Pred začiatkom Vuelty Juanovi Josému Cobovi málokto veril, na španielskych cestách sa však od prvej etapy neustále zlepšoval, víťazstvom v pätnástej získal do držania červený dres lídra pretekov a napokon vybojoval pre Španielsko jubilejné 30. víťazstvo na najväčších domácich pretekoch. Pred druhým v cieli v Madride Chrisom Froomom (Sky) mal náskok 13 sekúnd, čo je tretí najmenší rozdiel v histórii 66 ročníkov Vuelty. Tesnejšie vyhral len Éric Caritoux v roku 1984 (6 sekúnd) a José Manuel Fuente o desať rokov skôr (11 sekúnd).

Cobo bol po úvodnej tímovej časovke až na 139. mieste, do desiatky sa dostal 3. miestom v 9. etape. Okrem červeného dresu bol aj držiteľom bieleho dresu pre najlepšieho jazdca v kombinácii súťaží aktivity a vrchárov. Celkovo počas Vuelty sa na pódium do najlepšej trojky dostal štyrikrát a odrazil všetky útoky cyklistov Sky Frooma a Bradleyho Wigginsa, ktorí ho chceli vyzliecť z červeného dresu. „Matematicky som si musel dávať pozor aj v záverečnej etape, keďže môj náskok bol minimálny a bojovalo sa o bonusy z prémií i z cieľa. Aj s pomocou tímových kolegov sa mi to podarilo a ja mám veľkú radosť. Je to najkrajší moment mojej kariéry, vyhral som na najväčšom domácom podujatí“ povedal Cobo.

Cyklisti tímu Geox-TMC kontrolovali čelo pretekov a pomáhali svojmu lídrovi najmä počas etáp v Baskicku. „Tieto dni v Baskicku som si veľmi užíval. Bolo to skvelé, že sa preteky vrátili do tohto regiónu. Okolo trate bolo veľa ľudí, čo bolo výborné,“ povedal Cobo. Froome i Wiggins mohli zaútočiť na vedúceho muža pretekov predovšetkým počas sobotňajšej predposlednej etapy, kde bolo náročné najmä stúpanie Urkiola. „Bol som pripravený odpovedať na ich útoky a nástupy. Oni sa namiesto toho snažili získavať sekundy na rýchlostných prémiách. Napokon im to nedošlo. Celý čas som pracoval naplno a išiel v ich závese,“ povedal Cobo. Pred Vueltou mali byť lídrami Geox-TMC Rus Denis Meňšov či skúsený Carlos Sastre, napokon sa situácia vyvinula v prospech Coba.

Tridsaťročný rodák z Torrelavegy v Cantábrii doteraz veľa úspechov v profesionálnom pelotóne nedosiahol. Na svojom konte má prvenstvo v jednej etape na Tour de France 2008, o rok neskôr dosiahol etapový vavrín aj na Vuelte. V roku 2007 sa presadil na pretekoch Okolo Baskicka.

V tíme Liquigas-Cannondale veľká spokojnosť so Saganom
Predstavitelia cyklistického tímu Liquigas-Cannondale sú veľmi spokojní s výkonom mladého slovenského pretekára Petra Sagana. Iba 21-ročný mladík, pre ktorého bolo dobrodružstvo na španielskych cestách premiérovým podujatím Grand Tour v jeho kariére, triumfoval na troch etapách a ukázal, že je veľmi perspektívnym jazdcom. "Spokojnosť vládne s výkonom Petra Sagana," citovala stránka cyclingnews.com slová športového riaditeľa tímu Maria Scireau. "Je mladý a ešte nepoznáme jeho limity. Triumfoval v troch etapách a je veľmi perspektívny," uzavrel Scirea.

Kvôli dovolenke sme vám nepriniesli reporty z predchádzajúcich etáp. Tu sú:

Vuelta - Talian Bennati víťazom predposlednej 20. etapy
Víťazom predposlednej 20. etapy na cyklistických pretekoch Vuelta a Espaňa, ktorá viedla z Bilbaa do Vitorie a merala 185 km, sa stal Talian Daniele Bennati. Červené tričko vedúceho pretekára si udržal Španiel Juan José Cobo. Zaujímavosťou sobotňajšej etapy bola skutočnosť, že medzi najlepšími desiatimi pretekármi mali zastúpenie iba tri krajiny - šesť Talianov, dvaja Belgičania a dvaja Holanďania. Z dua Slovákov bol aj v sobotu lepší Martin Velits, ktorý prišiel do cieľa na 83. mieste s odstupom 10:23 min na víťaza, Peter Sagan skončil na 124. pozícii s mankom 15:48 min.

"Dnešná etapa mala viacero únikov, išlo sa veľmi rýchlo a v posledných kopcoch som už vypustil. Necítil som sa akosi dobre, akoby na mňa liezla nejaká chrípka, alebo čosi... Mal som zapchatý nos a necítil som sa stopercentne fit. Znova sa oteplilo, takže je to ešte viac namáhavejšie. Posledná etapa? Viem, že je rovinatá a to je niečo pre mňa, čo by som rád využil. Rozhodne odovzdám maximum. Nič však vopred nesľubujem a ako vždy odpovedám: "Uvidíme..." Bol by som však rád, aby som bol zdravotne v poriadku," povedal Peter Sagan pre svoju oficiálnu internetovú stránku http://www.saganpeter.com.

V nedeľu je na programe záverečná etapa z Circuito del Jarama do Madridu (94,2 km).

Výsledky - Vuelta a Espaňa:

20. etapa (Bilbao - Vitoria, 185 km): Daniele Bennati (Tal.) Leopard Trek 4:39:20 h, 2. Enrico Gasparotto (Tal.) Pro Team Astana, 3. Damiano Caruso (Tal.) Liquigas-Cannondale, 4. Sep Vanmarcke (Belg.) Team Garmin-Cervelo, 5. Koen De Kort (Hol.) Skil - Shimano, 6. Manuele Mori (Tal.) Lampre - ISD, 7. Davide Malacarne (Tal.) Quickstep Cycling Team, 8. Kristof Vandewalle (Belg.) Quickstep Cycling Team, 9. Bauke Mollema (Hol.) Rabobank Cycling Team, 10. Eros Capecchi (Tal.) Liquigas-Cannondale - všetci rovnaký čas ako víťaz,... 83. Martin Velits (SR) HTC-Highroad +10:23 min, 124. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +15:48

Poradie po 20. etape: 1. Juan José Cobo (Šp.) Geox-TMC 82:38:32 h, 2. Christopher Froome (V. Brit.) Sky Procycling +13, 3. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky Procycling +1:39, 4. Bauke Mollema (Hol.) Rabobank Cycling Team +2:03, 5. Denis Meňšov (Rus.) Geox-TMC +3:48, 6. Maxime Monfort (Belg.) Leopard Trek +4:13, 7. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +4:31, 8. Jürgen Van Den Broeck (Belg.) Omega Pharma-Lotto +4:45, 9. Daniel Moreno (Šp.) Kaťuša +5:20, 10. Mikel Nieve Ituralde (Šp.) Euskaltel-Euskadi +5:33,... 121. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +3:37:44 h, 125. Martin Velits (SR) HTC-Highroad 3:42:06

Antón potešil na Vuelte baskických fanúšikov
Víťazom piatkovej 19. etapy na cyklistických pretekoch Vuelta a Espaňa, ktorá viedla z Noja do Bilbaa a merala 158,5 km, sa stal Španiel pochádzajúci z Baskicka Igor Antón z tímu Euskatel. Ako druhý prišiel do cieľa Talian Marzio Bruseghin, tretí finišoval Nemec Dominik Nerz. Vuelta v piatok zavítala prvýkrát po 33 rokoch do Baskicka a na radosť fanúšikov sa presadil práve Antón. Bask v službách Euskaltel-Euskadi bol v závere v úniku spoločne s Bruseghinom, v zjazde z posledného kopca získal výhodu a dosiahol etapové prvenstvo.

Červený dres lídra pretekov si aj naďalej udržal Španiel Juan José Cobo. Pred záverečnými dvoma etapami má cyklista tímu Geox-TMC pred Britom Chrisom Froomom náskok 13 sekúnd. Jazdci Froomovho tímu Sky sa pokúšali skupinu favoritov niekoľkokrát roztrhať a zobrať Cobovi líderský dres, ale napokon sa im to nepodarilo. Na 3. mieste ostal aj naďalej Bradley Wiggins.

Z dvojice slovenských cyklistov bol v piatok lepší Martin Velits, ktorý prišiel do cieľa s odstupom 15:09 min na víťaza na 88. mieste. Rovnakú stratu mal aj Peter Sagan, ktorý bol prvým jazdcom vo výsledkovej listine v druhej stovke. Celkovo je na tom lepšie Sagan, ktorému patrí 117. priečka. Cyklista Liquigas-Cannondale môže cez víkend zabojovať o zelený dres pre najaktívnejšieho jazdca, potrebuje však dve pódiové umiestnenia. Momentálne je piaty s odstupom 35 bodov na Joaquíma Rodrígueza.

"K dnešnej etape sa mi ťažko hovorí. Znova bolo v Španielsku akosi dusno, čo mi v závere nesedelo. Držal som sa v pelotóne, ale keď sme prišli do baskického mesta Bilbaa, kde boli okruhy a jeden kopec Alto El Vivero, tak hneď v prvom okruhu v spomínanom kopci ma utrhli. Pochopiteľne, že som potom vystúpil a šetril ešte sily na posledné etapy. V tíme Liquigas-Cannodale sme však radi, že v prvej desiatke sme mali troch jazdcov Nibali, Capecchi, ba dokonca Nemec Nerz prišiel tretí," zhodnotil Sagan piatkovú etapu pre svoju oficiálnu internetovú stránku http://www.saganpeter.com a dodal: "Či som unavený? Cítim tie kilometre, veď doposiaľ som išiel len osemetapové preteky. Musím však povedať, že sily zostali aj na zvyšné dve etapy a nazbieral som cenné skúsenosti, ktoré môžem zúročiť. Zajtrajšia etapa do Vitorie je opäť kopcovitá, ale posledná v nedeľu do Madridu už rovinatá."

Výsledky - Vuelta a Espaňa:

19. etapa (Noja - Bilbao, 157,9 km): 1. Igor Antón (Šp.) Euskaltel-Euskadi 3:53:34 h, 2. Marzio Bruseghin (Tal.) Movistar +41 s, 3. Dominik Nerz (Nem.) Liquigas-Cannondale +1:30 min, 4. Haimar Zubeldia (Šp.) RadioShack +1:30, 5. Chris Anker Sörensen (Dán.) Saxo Bank Sungard +1:31, 6. David De La Fuente Rasilla (Šp.) Geox-TMC +1:33, 7. Jakob Fuglsang (Dán.) Leopard Trek, 8. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale, 9. Eros Capecchi (Tal.) Liquigas-Cannondale, 10. Bauke Mollema (Hol.) Rabobank všetci +1:33, ... 88. Martin Velits (SR) HTC-Highroad +15:09, 101. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +15:09

Poradie po 19. etape: 1. Juan José Cobo (Šp.) Geox-TMC 77:59:12 h, 2. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +13, 3. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky +1:41, 4. Bauke Mollema (Hol.) Rabobank +2:05, 5. Denis Meňšov (Rus.) Geox-TMC +3:48, 6. Maxime Monfort (Belg.) Leopard Trek +4:13, 7. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +4:31, 8. Jürgen Van Den Broeck (Belg.) Omega Pharma-Lotto +4:45, 9. Daniel Moreno (Šp.) Kaťuša +5:20, 10. Mikel Nieve Ituralde (Šp.) Euskaltel-Euskadi +5:33, ... 117. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +3:21:56, 125. Martin Velits (SR) HTC-Highroad +3:31:43

Gavazzi víťazom 18. etapy na Vuelte, Cobo v červenom
Víťazom štvrtkovej 18. etapy na cyklistických pretekoch Vuelta a Espaňa, ktorá viedla zo Solaresu do Noje a merala 174,6 km sa stal taliansky jazdec tímu Francesco Gavazzi z tímu Lampre-ISD v čase 4:24:42 h. Druhý skončil Belgičan Kristof Vandewalle z tímu QuickStep v rovnakom čase ako víťaz, tretiu priečku obsadil v šprinte 7-člennej skupiny Francúz Alexandre Geniez z tímu SKIL-Shimano zo stratou 10 s.

Obaja slovenskí reprezentanti Peter Sagan a Martin Velits došli v hlavnom poli spolu so všetkými pretekármi zo špičky priebežného poradia so stratou 7:42 min na víťaza.

V celkovom poradí sa udržal na čele Španiel Juan Jose Cobo Acebo, druhý je s trinásťsekundovým odstupom Brit Christopher Froome a tretia pozícia patrí s mankom 1:41 min jeho krajanovi Bradleymu Wigginsovi z Veľkej Británie. Obaja Slováci sa posunuli o niekoľko pozícii dopredu - Peter Sagan je na 120. priečke, Martinovi Velitsovi patrí 127. pozícia.

Výsledky - Vuelta a Espaňa 2011:

18. etapa (Solares - Noja, 174,6 km): 1. Francesco Gavazzi (Tal.) Lampre-ISD 4:25:38 h, 2. Kristof Vandewalle (Bel.) QuickStep - rovnaký čas ako víťaz, 3. Alexandre Geniez (Fr.) Skil-Shimano, 4.Nico Sijmens (Belg.) Cofidis Le Credit En Ligne, 5. Matteo Montaguti (Tal.) AG2R La Mondiale, 6. Vladimirr Gustov (Ukr.) Saxo Bank Sungard, 7. Juan José Oroz Ugalde (Šp.) Euskaltel-Euskadi, 8. Joaquim Rodriguez Oliver (Šp.) Kaťuša, 9. Robert Kiserlovski (Chor.) Astana, 10. Francis De Greef (Belg.) Omega Pharma-Lotto - všetci +10 s, ...39. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale, 93. Martin Velits (SR) HTC-Highroad obaja +7:42 min.

Poradie po 18. etape: 1. Juan Jose Cobo Acebo (Šp.) Geox-TMC 74:04:05 h, 2. Christopher Froome (V. Brit.) Sky Procycling +13 s, 3. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky Procycling +1:41 min, 4. Bauke Mollema (Hol.) Rabobank +2:05, 5. Denis Meňšov (Rus.) Geox-TMC +3:48, 6. Maxime Monfort (Belg.) Leopard Trek +4:13, 7. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +4:31, 8. Jurgen Van Den Broeck (Belg.) Omega Pharma-Lotto +4:45, 9. Daniel Moreno (Šp.) Kaťuša +5:20,10. Mikel Nieve Ituralde (Šp.) Euskaltel-Euskadi +5:33,... 120. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +3:08:20 h, 127. Martin Velits (SR) HTC-Highroad +3:18:07.

V 17. etape Vuelty víťazstvo Frooma
Víťazom stredajšej 17. etapy na cyklistických pretekoch Vuelta a Espaňa, ktorá viedla z Faustina V do Peňa Cabarga a merala 211 km sa stal jazdec tímu Sky Procycling Christopher Froome v čase 4:52:38 h. Druhý skončil Juan Jose Cobo Acebo z tímu Geox-TMC so sekundovým mankom a tretiu priečku obsadil Holanďan Bauke Mollema z tímu Rabobank s odstupom 21 sekúnd. Slováci Peter Sagan a Martin Velits opäť zaostali. Dvadsaťjedenročný Žilinčan v službách tímu Liquigas-Cannondale Sagan prišiel do cieľa na 140. pozícii s mankom 23:07 min. Dvadsaťšesťročný M. Velits skončil na 138. mieste.

V celkovom poradí sa udržal na čele Španiel Cobo, druhý je s trinásťsekundovým odstupom víťaz stredajšej etapy Froome a tretia pozícia patrí s mankom 1:41 min Bradleymu Wigginsovi z Veľkej Británie. Celkovo je Peter Sagan na 125. priečke, Martinovi Velitsovi patrí 130. pozícia.

Froome predstihol v stredu v záverečnom strhujúcom 19-percentnom stúpaní Coba a v celkovom poradí zmenšil svoj odstup na lídra o 9 sekúnd. Na pretekoch jazdci absolvujú ešte štyri etapy, Vuelta a Espaňa sa skončí v nedeľu v hlavnom meste Španielska - Madride. V stredu odstúpila z pretekov trojica jazdcov pre žalúdočné problémy. Boli nimi Španieli Sergio Pardilla a David López a Litovčan Ignatas Konovalovas. Štvrtková 18. etape meria 174,6 km a povedie zo Solaresu do Noje.

Výsledky - Vuelta a Espaňa 2011:

17. etapa (Faustino V - Peňa Cabarga, 211 km): 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky Procycling 4:52:38 h 2. Juan Jose Cobo (Šp.) Geox-TMC +1 s 3. Bauke Mollema (Hol.) Rabobank +21, 4. Daniel Martin (Ír.) Garmin +24, 5. Igor Anton (Šp.) Euskaltel +27, 6. Mikel Nieve (Šp.) Euskaltel, 7. Marzio Bruseghin (Tal.) Movistar +29, 8. Jurgen Van den Broeck (Bel.) Omega Pharma - Lotto +31, 9. Denis Meňšov (Rus.) Geox-TMC, 10. Benat Intxausti (Šp.) Movistar) +35, ... 138. Martin Velits (SR) HTC-Highroad +22:57 min, 140. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +23:07,

Poradie po 17. etape: 1. Juan Jose Cobo Acebo (Šp.) Geox-TMC 69:31:41 h, 2. Christopher Froome (V. Brit.) Sky Procycling +13 s, 3. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky Procycling +1:41 min, 4. Bauke Mollema (Hol.) Rabobank +2:05, 5. Denis Meňšov (Rus.) Geox-TMC +3:48, 6. Maxime Monfort (Belg.) Leopard Trek +4:13, 7. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +4:31, 8. Jurgen Van Den Broeck (Belg.) Omega Pharma-Lotto +4:45, 9. Daniel Moreno (Šp.) Kaťuša +5:20,10. Mikel Nieve Ituralde (Šp.) Euskaltel-Euskadi +5:33,... 125. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +3:08:20 h, 130. Martin Velits (SR) HTC-Highroad +3:18:07.

Haedo víťazom 16. etapy na Vuelte, Sagan v závere zaváhal
Argentínčan v službách tímu Saxo Bank Sungard Juan José Haedo sa stal víťazom utorňajšej 16. etapy cyklistických pretekov Vuelta a Espaňa (Villa Romana La Olmeda - Haro, 203,6 km). Slovák Peter Sagan prišiel niekoľko metrov pred cieľom o pódiové umiestnenie, keď sa pri odbočovaní nechal pomýliť a namiesto pravej najprv zvolil ľavú stranu, síce sa stihol zorientovať relatívne skoro, no svoju pozíciu už nedokázal zachrániť a do cieľa napokon prišiel ako 43. so sedemsekundovým mankom na víťaza. Druhý zo Slovákov v pelotóne, Martin Velits obsadil 123. priečku.

Na čelných priečkach celkovej klasifikácie nenastal žiaden výrazný posun, lídrom je aj naďalej Španiel Juan Jose Cobo Acebo pred Britmi Christopherom Froomom (+20 s) a Bradleym Wigginsom (+51). Sagan je 117. a Martin Velits 127. Sagana však môže tešiť fakt, že v bodovej klasifikácii mu zatiaľ patrí tretia priečka.

"Mrzí ma to a zároveň škrie, čo sa stalo v samom závere. Mal som to výborne pripravené pre záverečný šprint, bol som na tretej pozícii a pred nami sa objavil kruhový objazd. Viem, že sa malo ísť doľava, aj keď to nebolo dobre označené, avšak prvý pretekár išiel smerom doprava, čím nás pomýlil, následne aj niektorí ďalší išli tým nesprávnym smerom... Musel som však rýchlo brzdiť, aby som nenabúral do toho jazdca predo mnou, čo bol na druhej pozícii, ktorý bol tiež zmätený. Ešteže som to ustál, lebo ma bralo do strany, koleso dostalo šmyk a bol som napokon rád, že som nespadol. Zastavil som rovno pred bariérou s ľuďmi a potom som sa snažil ešte záver dôjsť," uviedol 21-ročný slovenský cyklista Peter Sagan pre svoju oficiálnu internetovú stránku saganpeter.com a dodal: "Je to obrovská smola, pretože to bolo len necelých tristo metrov pred cieľom, mal som to skutočne skvele pripravené a horšie ako druhý by som rozhodne neskončil. Veril som si v záverečnom špurte. Z môjho pohľadu zo strany organizátorov to nebol veľmi šťastný nápad s tým kruhovým objazdom pred cieľom, navyše z pravej strany bol uzavretý. Už nič nenarobím, je to za mnou a mám ďalšiu cennú skúsenosť."

Výsledky - utorok: 1. Juan José Haedo (Arg.) Saxo Bank Sungard 4:41:56 h, 2. Alessandro Petacchi (Tal.) Lampre - ISD, 3. Daniele Bennati (Tal.) Leopard Trek, 4. Vicente Reynes Mimo (Šp.) Omega Pharma-Lotto - všetci čas ako víťaz, 5. Leigh Howard (Aus.) HTC-Highroad, 6. Koen De Kort (Hol.) Skil - Shimano, 7. Lloyd Mondory (Fr.) AG2R La Mondiale, 8. Nikolas Maes (Belg.) Quickstep Cycling Team, 9. Christopher Sutton (Aus-) Sky Procycling, 10. Juan Jose Cobo Acebo (Šp.) Geox-TMC - všetci +2 s,... 43. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +7 s, 123. Martin Velits (SR) HTC-Highroad +1:31 min

Poradie po 16. etape: 1. Juan Jose Cobo Acebo (Šp.) Geox-TMC 64:39:14 h, 2. Christopher Froome (V. Brit.) Sky Procycling +20 s, 3. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky Procycling +51, 4. Bauke Mollema (Hol.) Rabobank +1:41 min, 5. Maxime Monfort (Belg.) Leopard Trek +2:42, 6. Denis Meňšov (Rus.) Geox-TMC +3:06, 7. Jakob Fuglsang (Dán.) Leopard Trek +3:08, 7. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +3:49, 9. Jürgen Van Den Broeck (Belg.) Omega Pharma-Lotto +4:03, 10. Wout Poels (Hol.) Vacansoleil-DCM +4:18,... 117. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +2:45:02 h, 127. Martin Velits (SR) HTC-Highroad +2:54:59.

Bodová klasifikácia: 1. Joaquin Rodriguez Oliver (Šp.) Kaťuša 90, 2. Bauke Mollema (Hol.) Rabobank 85, 3. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale 75

[Foto na úvode: Facebook - Peter Sagan]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up