Projekt TransDanube podporí ďalší rozvoj cestovného ruchu v Bratislavskom kraji

Projekt TransDanube podporí ďalší rozvoj cestovného ruchu v Bratislavskom kraji

Projekt TransDanube podporí ďalší rozvoj cestovného ruchu v Bratislavskom kraji. Podstata projektu vychádza z prioritných oblastí Dunajskej stratégie, ako je trvaloudržateľný rozvoj európskych regiónov pozdĺž toku rieky Dunaj. Vstup BSK do projektu TransDanube odsúhlasili krajskí poslanci na piatkovom rokovaní. Projekt je v rámci Programu Juhovýchodná Európa, Priorita 3 „Zlepšenie dostupnosti“.

„Účasť Bratislavskej župy v projekte TransDanube ponúka veľkú možnosť pre využitie trvalo udržateľnej ekologickej dopravy pozdĺž rieky Dunaj. Blízkosť Maďarska a Rakúska vytvára výborné podmienky pre rozvoj cezhraničného turistického ruchu. Treba tiež povedať, že po vybudovaní rýchlostnej cesty R7 sa dopravne celá lokalita z Bratislavy a okolia lepšie sprístupní,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo.

Ďalším predpokladom rozvoja turistického ruchu je podľa župana samotná rieka Dunaj, poskytujúca široké možnosti na športové aktivity, rybolov a pod. V kombinácii s vybudovanou sústavou cyklochodníkov v tesnej blízkosti rieky Dunaj (po oboch brehoch) sa tak stáva ľahko dostupnou pre veľký počet obyvateľov. „Zahraničných návštevníkov takisto priláka napojenie celej oblasti na európsku sieť cyklotrás,“ poznamenal Pavol Frešo. Medzi ďalšie prírodné atraktivity patria prírodné ako aj umelé štrkoviská a vodné nádrže, ktoré poskytujú možnosti aktívnej letnej rekreácie, a po ktorých je v okolí Bratislavy v letných mesiacoch výrazný dopyt. Oblasť riečnych kanálov v pôvodnom koryte Dunaja zase poskytuje výborné podmienky pre rekreačné člnkovanie. Celková výška rozpočtu (2012 - 2014) projektu predstavuje 2,5 mil. Eur, z čoho rozpočet BSK je vo výške 250 tis. Eur, pri povinnom spolufinancovaní z vlastných zdrojov vo výške 15% t.j. 37 500,- Eur.

Krajskí poslanci schválili aj projekt Perimost, ktorý predstavuje prepojenie medzinárodnej cyklotrasy Eurovelo 13 prechádzajúcej cez územie Bratislavského kraja v úseku Moravskej cyklotrasy s horskými cyklotrasami Malých Karpát. Cyklistické trasy sa napoja aj na v súčasnosti budovaný cyklomost, cez ktorý budú môcť cyklisti prechádzať až do Rakúska. BSK vstupuje do projektu ako projektový partner v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúska republika 2007-2013.

V rámci projektu bude preznačených cca 250 km a novovyznačených 25 km horských cyklotrás v Malých Karpatoch, tiež sa vyznačí Medzinárodná cyklotrasa Eurovelo 13 na slovenskom území „Projekt počíta aj s vybudovaním štyroch odpočinkových cyklocentier. Ale hlavne spojí Devínsku Novú Ves s Lamačom, a tým pádom sprístupní celú Moravskú cyklotrasu aj ľuďom spod Karpát,“ priblížil župan Pavol Frešo. Projekt, v ktorom chce BSK čerpať 356 640 € (pri povinnom vlastnom spolufinancovaní BSK 5%, t.j. 17 832 €) bude realizovaný v rokoch 2012 – 2013.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Šesť bratislavských trailov aj pre začiatočníkov

Šesť bratislavských trailov aj pre začiatočníkov

Bratislavský lesopark, to nie je len Slalomka, TBK3, Baník či Rohatka. Na svoje si tu prídu aj začiatočníci.
DIVOčina v centre mesta - trenčianske cyklotraily

DIVOčina v centre mesta - trenčianske cyklotraily

Poznáte domáce trasy už naspamäť? Láka vás objavovať nové miesta a trasy v sedle bicykla? Naplánujte si cestu do Trenčína a príďte vyskúšať novú zábavnú cyklolokalitu hneď za múrmi Trenčianskeho hradu.
Cyklistika a marketing – ako spolu súvisia?

Cyklistika a marketing – ako spolu súvisia?

Čo vám prinesie cyklistika, keď ju objavíte v neskoršom veku, prečo je výborný pomocník pri kreatívnej práci a ako s tým súvisí marketing? A pridáme aj výjazd na najvyšší bod Bratislavy...
keyboard_arrow_up