Alexander Vinokurov sa síce nedávno rozhodol pokračovať v kariére profesionálneho cyklistu, ale nebráni sa ani politickej dráhe. V piatok zverejnila kazašská vládna strana Nur Otan svoju kandidátku do parlamentných volieb a medzi nováčikmi figuruje aj Vinokurov či dcéra prezidenta krajiny Nursultana Nazarbajeva.

Obyvatelia Kazachstanu pôjdu k urnám 15. januára. Tridsaťosemročný etnický Rus Vinokurov patrí k najznámejším kazašským športovcom, v roku 2003 skončil tretí na Tour de France, na OH 2000 v Sydney získal striebro. Jeho kariéru však poznačil aj dopingový škandál z TdF 2007. "Je pre mňa cťou kandidovať vo voľbách. Vnímam to ako novú cestu, myslím si, že ľudia zo športu patria do politiky. Pozrite sa na ruský parlament, koľko je tam takých osobností," komentoval Vinokurov. Na kandidátke sa bude o hlasy občanov uchádzať aj prezidentova najstaršia dcéra Dariga, bývalá manželka exministra Rachata Alijeva, ktorého odsúdili v neprítomnosti a žije v exile. Medzi prominentných adeptov na poslanecké kreslo patrí olympijská víťazka na 100 m prekážok Oľga Šišiginová, ktorá má takisto dopingovú minulosť. Na popredných miestach kandidátky sa nachádzajú spevák Nurlan Abdullin či boxer Ermachan Ibraimov.

Podľa kazašského prezidenta parlament potrebuje obnovu, ktorá má byť súčasťou snáh o demokratický vývoj krajiny. V súčasnosti sú všetky kreslá kazašského parlamentu obsadené podporovateľmi vládnej strany Nur Otan. Pôvodne sa mali parlamentné voľby uskutočniť v lete 2012.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tour de France 2023 - vzostupy a pády (2. časť)

Tour de France 2023 - vzostupy a pády (2. časť)

Druhý blok Starej dámy nás z Centrálneho masívu previedol do Álp. To znamená jediné – krásne vrchárske súboje, divoké zjazdy... a, samozrejme, niekoľko prekvapení.
Video: Takto by vyzeral ideálny deň fanúšika na Tour de France?

Video: Takto by vyzeral ideálny deň fanúšika na Tour de France?

Kam všade sa dostane fanúšik na Tour de France, keď mu na krku visí priepustka do zákulisia?
Tour de France 2023 - dráma ako má byť (1. časť)

Tour de France 2023 - dráma ako má byť (1. časť)

Máme za sebou prvý blok 110. ročníka Tour de France. A dojmy? Fantastické!
keyboard_arrow_up