Sagan druhýkrát v kariére Cyklistom roka

Cyklistom roka 2011 sa na Slovensku stal Peter Sagan. Dvadsaťjedenročný Žilinčan vystriedal na tróne kráľa slovenskej cyklistiky Petra Velitsa a vo výročnej ankete Slovenského zväzu cyklistiky, ktorá sa premiérovo volala Zlatý pedál, triumfoval druhýkrát v kariére. Predtým získal ocenenie v roku 2008, keď sa stal rovnako ako rok predtým aj talentom sezóny.

V tohtoročnej ankete triumfoval Sagan suverénne pred bratmi Petrom a Martinom Velitsovcami. Talentom roka sa stal Dávid Zverko, ktorý získal bronzovú medailu na mládežníckom Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v tureckom Trabzone.

Na galavečere v bratislavskom hoteli Holiday Inn vyhlásili aj Miss slovenskej cyklistiky, ktorou sa stala 21-ročná Karin Bäumlová z CK Falange Bratislava, ktorá jazdí cestné preteky i maratóny na horských bicykloch. Prvou vicemiss sa stala horská cyklistka a cyklokrosárka Lívia Hanesová z CK Banská Bystrica, druhou krasojazdkyňa Alica Vinczeová z ŠKC Kolárovo.

Sagan má za sebou úspešnú sezónu, počas ktorej dosiahol úspechy na pretekoch Okolo Sardínie (celkové prvenstvo, 3 etapové víťazstvá, víťaz súťaže aktivity), Okolo Kalifornie (víťaz súťaže aktivity, víťaz 1 etapy), Okolo Švajčiarska (2 etapové víťazstvá, víťaz súťaže aktivity), Okolo Poľska (celkové prvenstvo, 2-krát víťaz etapy, najlepší v súťaži aktivity) i na Vuelte a Espaňa (3 etapové víťazstvá). Na majstrovstvách sveta v Kodani finišoval na 12. mieste.

Na slávnostnom galavečere v bratislavskom hoteli Holiday Inn vyhlásili aj najlepších pretekárov v jednotlivých odvetviach. Ceny si prevzali aj najlepší v jednotlivých odvetviach: Peter Sagan (cesta), Alžbeta Pavlendová (dráha), František Lami (cross country MTB), Marek Peško (zjazd MTB), Milan Krebs (bikros), Ján Kočiš (cyklotrial), Róbert Gavenda (cyklokros), Viktória Csenteová, Alica Vinceová, Korina Vasová, Dóra Szabóová (sálová cyklistika) a Vladislav Janovjak (telesne postihnutí). SZC ocenil za pozoruhodný čin Ivana Pašeka a za celoživotný prínos pre cyklistiku Kamila Haťapku, Juraja Farbiaka a Karola Pátka. Cenu fair-play dostali Ladislav Longauer a Natálie Bírová.

Absolútne výsledky ankety Zlatý pedál 2011 o najlepšieho slovenského cyklistu: 1. Peter Sagan 105 bodov, 2. Peter Velits 58, 3. Martin Velits 6, 4. František Lami 4, 5. Janka Števková a Ján Kočiš po 3, 7. Filip Polc, Tatiana Janíčková a Matej Jurčo po 2, 10. Marek Čanecký, Dávid Zverko a kvarteto sálových cyklistiek SR po 1

Sagan má za sebou úspešnú sezónu

„Ani sám poriadne neviem, čo bolo mojím najväčším úspechom. Všetko sa začalo na Sardínii, po nej som mal smolné obdobie s viacerými pádmi. Úspechy potom prišli vo Švajčiarsku, pokračovali v Poľsku a na Vuelte som obhájil dobrú formu. Tento rok skončil nad očakávania a hodnotím ho tak, že som prekvapil sám seba,“ povedal Peter Sagan, ktorý sa v nedávnej ankete o najlepšieho slovenského športovca umiestnil na 3. mieste.

Peter Sagan spoločne s bratom Jurajom pokračujú aj v novej sezóne v tíme Liquigas-Cannondale. S kolegami z družstva už majú za sebou dve sústredenia. Na prvom v San Pellegrine sa ešte upevňoval tímový duch, na druhom na Sardínii už prišli k slovu aj bicykle. „Počas prestávky sa toho veľa v tíme nezmenilo. Máme nového sponzora, prišli niektorí noví jazdci. Aj naďalej budeme jazdiť na bicykloch Cannondale. Moje postavenie v tíme je rovnaké ako v poslednej sezóne. Jednotkou je Ivan Basso, dvojkou Vincenzo Nibali a trojkou ja. Odo mňa budú v novom roku očakávať niektoré dobré výsledky. Už to nebude na náhodu ako doteraz,“ uviedol Peter Sagan, ktorý je podľa vlastných slov pred novým ročníkom pokojnejší. V tíme už nie je nováčikom, absolvuje s ním tretiu spoločnú prípravu a už pozná, ako všetko funguje.

V talianskom zoskupení už pre žilinského rodáka pripravili aj program. Na úvod sa rozjazdí v Katare a Ománe, prioritou prvej polovice sezóny budú jarné klasiky. „Veľmi dobrými pretekmi pre mňa by malo byť Miláno - San Remo, potom by som mal pokračovať na Okolo Flámska a Amstel Gold Race. Na základe výsledkov na týchto pretekoch sa rozhodne o mojom ďalšom programe. Zvažujeme v tíme Tour de France, potom príde olympiáda v Londýne. Rok 2012 bude nabitý, je to jedinečný rok. Čím viac veľkých pretekov absolvujem, tým lepšie výsledky môžem dosiahnuť,“ myslí si Peter Sagan.

Vrcholom roka pre športovcov budú olympijské hry na prelome júla a augusta v Londýne. Slovensko bude mať v pretekoch mužov len jedného pretekára, miestenka veľmi pravdepodobne pripadne Saganovi. Držiteľ ocenenia pre najtalentovanejšieho mladého jazdca roka bude jazdiť proti presile. Cyklistika sa v poslednom čase stala tímovým športom, šanca na úspech bez pomoci kolegov je minimálna. Na tohtoročných majstrovstvách sveta, kde skončil dvanásty, sa o tom mohol presvedčiť aj Sagan. Počas celých pretekov mu pozíciu na záverečný finiš pripravovali bratia Peter a Martin Velitsovci. „Olympijské hry nebudú ako majstrovstvá sveta. Krajiny budú mať menší počet pretekárov, bude to trocha jednoduchšie. Motyka môže vždy vystreliť, aj keď je človek sám. Uvidím, nebudem predčasne zakopávať sekeru,“ dodal Peter Sagan.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete? PR článok

Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete?

Počasie ešte stále praje výjazdom, no pomaly sa blíži ten čas, keď je tma priskoro a teploty spadnú opäť nižšie. Vtedy sa už oplatí vytiahnuť aj trenažér. Že nemáš? Pozri našu ponuku…
keyboard_arrow_up