Zdroj: Facebook - Peter Sagan

Jedným z vrcholov sezóny 2012 budú pre slovenského cyklistu Petra Sagana slávne preteky Tour de France. Vedenie tímu Liquigas-Cannondale na prezentácii družstva pred sezónou v Miláne potvrdilo, že snaženie talentovaného 22-ročného Slováka v prvej časti sezóny bude smerovať k Tour de France.

"Petrov vývoj musí byť postupný. Na tom sme sa spoločne zhodli. Jeho rozvoj však musí zahŕňať aj účasť na veľkých etapových pretekoch, na Tour de France," povedal podľa talianskych médií manažér tímu Liquigas-Cannondale Roberto Amadio.

Peter Sagan, ktorý vlani vyhral preteky ProTour Okolo Poľska i tri etapy na španielskej Vuelte, bude spoločne s Ivanom Bassom a Vincenzom Nibalim najväčšou nádejou talianskeho tímu na úspechy na jednotlivých podujatiach. Tento rok by okrem Tour mal štartovať aj na olympijských hrách v Londýne a majstrovstvách sveta v Holandsku. Na úvod sezóny sa Sagan rozjazdí v Katare a Ománe, prioritou prvej polovice roka budú jarné klasiky. "Veľmi dobrými pretekmi pre mňa by malo byť Miláno - San Remo, potom by som mal pokračovať na Okolo Flámska a Amstel Gold Race. Na základe výsledkov na týchto pretekoch sa rozhodne o mojom ďalšom programe. Rok 2012 bude nabitý, je to jedinečný rok. Čím viac veľkých pretekov absolvujem, tým lepšie výsledky môžem dosiahnuť,“ povedal nedávno Peter Sagan.

Lídrom tímu na Tour de France bude Vincenzo Nibali, keďže Ivan Basso sa rozhodol zamerať sa tentoraz na Giro d´Italia. Kým Sagan by mal útočiť na popredné etapové priečky, Nibali sa sústredí na celkový úspech. "Prešli sme si trať oboch podujatí a usúdili sme, že Giro bude tentoraz Ivanovi Bassovi viac vyhovovať ako Tour. Tá je zasa profilom lepšia pre Vincenza Nibaliho. Počúvali sme aj názor jazdcov. Vincenzo by rád štartoval aj na Gire. Po jarných klasikách si sadneme, pozrieme na jeho kondíciu a pripravenosť a potom sa definitívne rozhodneme," vysvetlil manažér tímu Roberto Amadio.

Na prezentácii Liquigas-Cannondale sa skloňovalo aj meno Sagan

Vo štvrtok predpoludním v Miláne sa konala slávnostná prezentácia profesionálneho talianskeho cyklistického tímu Liquigas-Cannondale. A medzi pretekármi nechýbala ani slovenská bratská dvojica Peter a Juraj Saganovci. Moderátor podujatia Andrea Berton privítal v zaplnenej sále najskôr prezidenta Liquigasu Paola dal Lago a vzápätí uviedol nového sponzora, francúzsku automobilku Citroen. Objavila sa aj tradične pútavá videoprojekcia, predstavenie tímu na novú sezónu (z 28 jazdcov je 19 Talianov), nové modro-zelené dresy i plánované cyklistické podujatia.
Šéf Roberto Amadio skonštatoval: ,,Naši jazdci sú motivovaní a verím, že budú na pretekoch naďalej na popredných miestách. S technickými pracovníkmi tímu sme naštudovali veľké preteky prichádzajúce do úvahy. Vieme, že Giro je vhodnejšie pre Ivana Bassa a Tour pre Vincenza Nibaliho, ale o tom sa ešte rozhodne. Musím však povedať, že v tíme máme ďalších skvelých talentovaných cyklistov ako je Peter Sagan, či Viviani, Oss a Capecchi, s ktorými pracujeme cieľavedome a dobre!" O slovo sa prihlásil aj zástupca zo spoločnosti Citroen Marco Freschi: ,,Naša značka je v relly už osemkrát majstrom sveta, sponzorujeme basketbalový klub Armani Milano a futbalový z Palerma. Cyklistika má svoju bohatú tradíciu, aj z tohto hľadiska sme sa rozhodli pre tím Liquigas-Cannondale."
Postupne sa objavili na pódiu hlavní predstavitelia tímu Stefano Zanatta, Alberto Volpi, Dario Mariuzzo, Mario Scirea e Paolo Slongo. Ba dokonca Mario Scirea si zobral do úst nášho cyklistu: ,,Peter Sagan bol veľkým príkladom v uplynulej sezóne, najmä etapovými víťazstvami na Vuelte!" Presne na pravé poludnie, keď odbilo 12:03, prišiel na pódium aj talentovaný Peter Sagan, ktorý sa vyznal, že je vyznávačom aj motokrosu, ale dodal s úsmevom, že šéf Amadio s jeho slabosťou nie je veľmi nadšený... Pochopiteľne, že potom mali hlavné slovo médiá a množstvo otázok padalo na jazdcov tímu. Záverečná od Andreu Bertona smerovala na slovenského famózneho pretekára Petra Sagana: ,,Myslíte si, že môžete konkurovať aj Philippovi Gilbertovi?" A žilinský odchovanec pohotovo odvetil: ,,Áno!"

Informoval Jozef Korbel

[Foto na úvode: Facebook - Peter Sagan]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up