Zdroj: https://picasaweb.google.com/109351371604064250891/ZIMNYMTBMARATON#

4. Ročník 1. Zimného MTB maratónu tentokrát prekvapil po každej stránke. Prvýkrát sa konal v Bratislave na Železnej Studienke. Prvýkrát v kombinácii dvoch športov behu a cyklistiky. Prvýkrát bola trať tak náročná, že poriadne potrápila aj technicky zdatných jazdcov. Prvýkrát organizátori zvládli podujatie bez chybičky.

Ráno som váhala či sa mám vydať na cestu autom alebo rovno na bicykli. Od auta ma odradil fakt, že môže nastať problém s parkovaním a tak som sa teda rozcvičila krátkou jazdou. Moje zaváhanie bolo veľkou chybou, keďže už na prvej križovatke pri Červenom moste členovia organizačného tímu usmerňovali účastníkov k parkoviskám a všetko išlo hladko. Komfort pretekárov bol zabezpečený skutočne veľkým vykúreným stanom kde prebiehala registrácia, program pre deti, boli tam stánky s cyklo sortimentom aj občerstvením.

Zimny Maraton
O 11:00 odštartovalo na trať 357 bikerov. Prvý stupák po asfalte dal zabrať len z toho dôvodu, že to bolo viac o „štrikovaní“ v mase ľudí ako o svižnom výšlape. Našlo sa pár nedočkavých nervákov ale väčšina cyklistov to brala športovo. Dobrú náladu vzbudil hlavne biker oblečený do klokanieho kostýmu, ktorý povzbudzoval pri ceste. Úsmev na tvárach však vzápätí mrzol asi ako lesný terén. To čo nás malo čakať celú trať sa ukázalo už v prvej zákrute. Kombinácia ľadu, snehu, blata, lístia a ujazdenej hliny potrápila každého. Takúto povrchovo rozmanitú trať som skutočne na 29 km dlhom preteku nezažila. Nebezpečný terén prial buď odvážnym alebo technicky zdatným jazdcom. Pády bolo vidno už v prvom jemnom zjazde a potom aj po celej trati. Veľká masa pretekárov až na pár výnimiek poctivo tlačila každý kopec . Na menšie skupinky sa to roztrhalo až na šiestom kilometri. Ani na hokejovom štadióne nemajú taký krásny ľad aký sme si všetci užili v zjazde k Slivovi. Tam sa trať za masového povzbudzovania regulovčíkov zvrtla do lesa a už sme si vychutnávali mäkký povrch v kombinácii sneh a blato. Od tohoto momentu musím vyzdvihnúť podporu jazdca menom Andrej Privrel, s ktorým sme si boli v pätách a navzájom sa na striedačku „ťahali“ až po Biely Kríž. Bolo to náročné plynulé stúpanie a hlavne záležalo na šťastí alebo smole pri výbere stopy. V najvyššom bode trate sa nachádzala občerstvovačka vybavená dostatočne jedlom aj nápojmi.

Zimny Maraton
Po prejazde zasneženou lúkou, som si začala užívať zjazdy. Terén bol rýchly, tempo svižné, ľadu ubúdalo a v skupinke pár jazdcov som sa dopracovala až k poslednému zjazdu. Dovtedy som si myslela, že nebudem musieť umývať bike. Omyl. Posledný úsek som ľutovala, že nemám aspoň predný blatník lebo som cez optiku od blata nič nevidela. Asfaltka smerom do cieľa sa zdala dlhšia ako ráno ale cieľ prišiel. V tomto momente by som chcela povedať, že ten, kto neprišiel na štart môže ľutovať a ten, kto prišiel do cieľa môže byť na seba právom hrdý. Každý čo trať zvládol bol víťazom aj keď prvý môže byť len jeden. Bol ním Dominik Turan z CK Outsiterz Novatec s neuveriteľným časom 1:32:39. Zo žien zase Michaela Maláriková z SCI bike sport med BA s časom 2:03:00. Mnohí po krátkom oddychu využili umývacie stanice bicyklov a tiež ich stráženú úschovňu. Tak si mohli všetci pri občerstvení vyrozprávať zážitky z trate, pozrieť program, vyhlásenie víťazov a tombolu. Menej unavení a viac spoločensky zameraní účastníci sa potom pri diskotéke bavili dlho do noci.

Zimny Maraton
Pre tých, ktorí toho nemali dosť na bicykli sa ďalší deň konal beh. Trať mala 9,7 km a odštartovalo 145 bežcov z toho kombináciu MTB+BEH išlo 63 športovcov. Podľa dojmov pretekárov, ktoré som zachytila počas vyhlasovania výsledkov bolo zaradenie behu a kombinácie veľmi vítané. Víťazom behu sa stal Michal Lami za JUMP SPORT s časom 0:34:42 a víťazkou Renáta Klčová za Družbu Piešťany s časom 00:41:22. Po komplikovanom vysvetlení organizátora ako sa prepočítavali výsledky kombinácie sme už tlieskali tým, čo za dva dni zvládli najviac. Konkrétne absolútnemu víťazovi víkendu Jarovi Buchtíkovi za Športservis team BA. Kombináciu v kategórii žien vyhrala Tešovičová Diana z klubu Triax. Ostatné výsledky si môžete pozrieť na stránke http://www.stupavskymaraton.sk . Za tento nádherný víkend môže počasie, ktoré pripravilo veľa prekvapení ale hlavne organizátor, ktorým je Občianske združenie Maratón. Veríme, že aj v lete nám pripravíte rovnako zaujímavé podujatie.

Foto: https://picasaweb.google.com/109351371604064250891/ZIMNYMTBMARATON#

[Foto na úvode: https://picasaweb.google.com/109351371604064250891/ZIMNYMTBMARATON#]

report_problem Našiel si v texte chybu?

1. zimný MTB maratón + beh

calendar_today 21.01.2012 - 22.01.2012
label MTB maratón
label Cestný beh
place Bratislava - Železná studnička (Slovensko)

clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Poďte sa so mnou pozrieť na trať známeho zimného podujatia, ktoré napísalo už svoju štrnástu kapitolu.
Reportáž: ŠKODA Stupava MTB maratón – rýchla trať v ideálnych podmienkach

Reportáž: ŠKODA Stupava MTB maratón – rýchla trať v ideálnych podmienkach

Minulý víkend sa v Stupave konal 19. ročník podujatia, kde si okrem MTB jazdcov prišli na svoje aj bežci. Pre športovcov boli na výber rôzne varianty, pričom si mohli zvoliť jednu disciplínu a zúčastniť sa iba jeden deň alebo kombináciu oboch.
Liptov Ride 2024 – najťažší dojazd v stúpaní u nás?

Liptov Ride 2024 – najťažší dojazd v stúpaní u nás?

Prvý štart na pretekoch je často odpoveďou na otázku, čo si robil v zime. Bol skialp dobrou prípravou a ako nás preveril úplne nový dojazd, ktorý sa môže smelo radiť k najťažším u nás?
keyboard_arrow_up