Španielsky cyklista Alberto Contador chce po uplynutí trestu za dokázané užitie dopingu pokračovať v profesionálnej kariére. Contador dostal v pondelok za dopingový nález z Tour de France 2010 trest zastavenia činnosti na dva roky a príde aj o svoje tretie prvenstvo z pretekov.

Dvadsaťdeväťročný Španiel sa nevie zmieriť s výrokom Športového arbitrážneho súdu a je nespokojný s jeho rozhodnutím. "Nerozumiem trestu, ktorý som dostal," vyhlásil Contador na tlačovej konferencii v jeho rodnom meste Pinto a pokračoval: "Absolútne nesúhlasím s rozhodnutím CAS. Budem pokračovať v cyklistike, budem tvrdo trénovať, čistým spôsobom, tak, ako som to robil počas celej mojej doterajšej kariéry. Nemám práve najlepšiu náladu, ale viem, že ma táto situácia posilní do budúcnosti. Každý kto si prečítal rozhodnutie CAS musí vedieť, že som neužil doping. Najťažšie je to pre členov mojej rodiny. Naozaj trpia. Absolvoval som test na detektore lži, čo znamená päť hodín odpovedania na otázok, ako keby som bol kriminálnik."

Alberto Contador dokonca uvažuje, že sa odvolá voči rozhodnutiu CAS. "Moji právnici zvažujú všetky alternatívy. Ako som už povedal v minulosti, budem bojovať až do konca," uviedol cyklista, ktorý má na prípadné odvolanie 30-dňovú lehotu.

V Contadorovej vzorke našli antidopingoví komisári 21. júla 2010 počas voľného dňa na Tour de France stopy po zakázanom klenbuterole. UCI informovala Španiela o pozitívnom náleze 24. augusta 2010, správa sa však dostala na verejnosť až 30. septembra. Odvtedy mal dočasne zastavenú aktívnu činnosť a vyhrážal sa, že v prípade riadneho trestu ukončí kariéru. Rodák z Madridu sa od prevalenia kauzy obhajoval tým, že látka sa dostala do jeho tela neúmyselne v hovädzom mäse, ktoré zjedol počas pretekov. Experti Svetovej antidopingovej agentúry WADA navštívili mäsiarstvo aj bitúnok, z ktorého malo byť kontaminované mäso dodané, no napriek množstvu odobratých vzoriek nenašli ani stopu po klenbuterole. Španielska cyklistická federácia (RFEC) Contadora vo februári 2011 zbavila obvinení, aj preto mohol súťažne jazdiť a zúčastnil sa aj na vlaňajšej Tour. Proti rozhodnutiu RFEC sa na CAS odvolali Svetová antidopingová agentúra (WADA) aj Medzinárodná cyklistická únia (UCI), ktorým nestačilo Contadorovo vysvetlenie, že klenbuterol sa do jeho tela dostal kontaminovaným mäsom.

Do súťažného pelotónu sa Contador môže vrátiť už 6. augusta 2012. Znamená to ale, že sa nezúčastní na tohtoročnej Tour de France (20. júna - 22. júla 2012) ani na olympijských hrách v Londýne (súťaže v cestnej cyklistike 28. júla - 1. augusta).
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete? PR článok

Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete?

Počasie ešte stále praje výjazdom, no pomaly sa blíži ten čas, keď je tma priskoro a teploty spadnú opäť nižšie. Vtedy sa už oplatí vytiahnuť aj trenažér. Že nemáš? Pozri našu ponuku…
Video: Bolesti a zlé šliapanie kvôli nohám - návšteva podológa

Video: Bolesti a zlé šliapanie kvôli nohám - návšteva podológa

Väčšina ľudí má asymetrické telo, rôznu dĺžku nôh a deformované chodidlá. Ako vyzerá vyšetrenie a aké sú možné riešenia?
keyboard_arrow_up