Zdroj: Facebook - Peter Sagan

Slovenský cyklista Peter Sagan dosiahol prvý výrazný úspech v roku 2012, keď sa stal víťazom stredajšej 2. etapy pretekov Okolo Ománu zo Suru do Wadi Dayqah Dam (140,5 km). Dvadsaťdvaročný jazdec tímu Liquigas-Cannondale sa presadil v špurte vedúcej skupiny. Sagan sa vďaka etapovému prvenstvu stal novým lídrom pretekov a vo štvrtok si oblečie červený dres vedúceho jazdca. Sagan je zároveň na čele súťaže aktivity o zelený dres a súťaže mladých jazdcov o biely dres.

V etape predstihol slovenský cyklista Austrálčana Badena Cooka a Holanďana Toma Jelteho Slagtera. V celkovom poradí vedie Sagan o štyri sekundy pred víťazom 1. etapy Andrém Greipelom z Nemecka a o sedem sekúnd pred Cookom. Druhý slovenský zástupca Peter Velits finišoval v stredu na 14. priečke a rovnaká pozícia mu patrí aj celkovo. Za Saganom zaostáva o 22 sekúnd.

Štart etapy museli posunúť o hodinu neskôr, keďže trajekt z Wadí Al Hoqay so zástupcami tímov meškal. Krátko po štarte unikla štvorica jazdcov, trio Martin Kohler, Klaas Lodewijk a Diego Caccia malo ešte 20 km pred cieľom náskok vyše dve a pol minúty. Pelotón však v závere pridal a posledných 5 km sa na koncovku chystali špurtéri. Napokon ju pre seba rozhodol Sagan, ktorý vo finiši zdolal Cooka. Pelotón sa v závere, v ktorom sa išlo do mierneho kopca, roztrhal na viacero menších skupiniek.

,V prvom rade pozdravujem doma všetkých priaznivcov, ktorí mi neustále držia palce,“ boli prvé slová 22-ročného slovenského cyklistu Petra Sagana, pre ktorého sa nezačal deň práve najlepšie... ,,Ráno začalo zle, pretože sme na štart pretekov cestovali loďou, ale presun mal veľké meškanie a už len to bolo únavné. V duchu si vravím, zabitý deň... Ale teraz si s úsmevom vravím – vyplatilo sa,“ opisoval dopoludňajšie netradičné chvíle víťaz druhej etapy Okolo Ománu Peter Sagan a poznamenal, že po povinnej dopingovej kontrole, tlačovej besede a slávnostnému ceremoniálu, sa premiestňovali všetci aktéri 120 kilometrov na hotel... Poďme však k radostnejšej udalosti – k cennému víťazstvu! ,,Dnešná etapa bola od úvodu pokojná, išlo sa v jednom tempe. Po štarte však ušla malá skupinka, takže potom sa onedlho tempo zrýchlilo, aby sme ich dohnali. Celý náš tím skvele pracoval vpredu a napokon sme ich pred cieľom pohltili. Záver bol pre mňa super, pretože boli tam nejaké kopce, kde sa pelotón trochu natiahol, ale potom sa to zasa zrovnalo Na začiatku posledného kopca zaútočil Peter Velits, ale posledných tristo metrov do cieľa sme ho ,,zobrali“ a potom prišli moje šprintérske chvíle. Som nesmierne rád, že som vyštartoval a v špurte som dokázal zvíťazil. Ešte raz chcem poďakovať celému môjmu tímu, ktorý bol skutočne fantastický,“ dodal šťastný víťaz druhej etapy Peter Sagan.

Informoval a hlas Petra Sagana sprostredkoval manažér Jozef Korbel

Výsledky - cyklistické preteky Okolo Ománu:

2. etapa (Sur - Wadi Dayqah Dam, 140,5 km): 1. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale 3:10:44 h, 2. Baden Cooke (Aus.) GreenEdge, 3. Tom Jelte Slagter (Hol.) Rabobank, 4. Tony Gallopin (Fr.) RadioShack 5. Ramunas Navardauskas (Litva) Garmin-Barracuda všetci čas ako víťaz, ... 14. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +9 s

Poradie po 2. etape: 1. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale 6:36:43 h, 2. André Greipel (Nem.) Lotto-Belisol +4 s, 3. Baden Cooke (Aus.) GreenEdge +7, 4. Tom Jelte Slagter (Hol.) Rabobank +9, 5. Nacer Bouhanni (Fr.) FDJ-Bigmat +10, 6. Tony Gallopin (Fr.) RadioShack-Nissan +10, ... 14. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +22

[Foto na úvode: Facebook - Peter Sagan]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Novohrad. Človek očakáva rovinu a dostane kopce. Hoci som išiel do tohto regiónu so všakovakými očakávaniami, napokon bolo všetko akosi inak. Veď posúďte sami.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Ako je to na Slovensku s turistickým značením? Prečo je zákon o turistických trasách dôležitý a aké zmeny má priniesť?
keyboard_arrow_up