Zdroj: Facebook - Peter Velits

Slovenský cyklista Peter Velits z tímu Omega Pharma-Quick Step sa stal celkovým víťazom etapových pretekov Okolo Ománu. Úspech slovenskej cyklistiky na tomto podujatí podčiarkol Peter Sagan z tímu Liquigas-Cannondale, ktorý sa stal víťazom bodovacej súťaže. Nedeľňajšiu šiestu etapu vyhral Nemec Marcel Kittel pred Petrom Saganom a Tylerom Farrarom z USA.

Velits si v nedeľňajšej záverečnej etape udržal v súboji o červený dres lídra jednosekundový náskok pred Talianom Vincenzom Nibalim, ktorý si vybojoval v sobotu v cieľovom stúpaní na Green Mountain. Velits aj s podporou jazdcov z tímu Omega Pharma-Quick Step kontroloval v nedeľu čelo pretekov, svoj náskok udržal aj na rýchlostných prémiách. Do cieľa finišoval pelotón pokope a keďže Nibali nepatrí medzi šprintérov, bolo jasné, že Velits by o prvenstvo nemal prísť.

„Nebolo to vôbec jednoduchá etapa, aj keď bola rovinatá a pre šprintérov. Bola trocha stresujúca. Vedeli sme, že Liquigas to skúsi na prémiových šprintoch. V našom tíme však máme skvelých špurtérov na čele s Tomom Boonenom a boli sme na tieto situácie pripravení. Po prvej prémii nastal trocha zmätok, keďže sme dostali do rádia informáciu, že Nibali bol druhý. Pritom sme mali vpredu dvoch jazdcov a mám pocit, že aj ja som ho pred páskou predstihol. Po chvíli rozhodcovia výsledky upravili a Talian nič nezískal. Pri druhej prémii bola vpredu skupina, takže to bolo už pokojné. Z úspechu sa veľmi teším. Za pomoc však musím poďakovať všetkým členom môjho tímu, boli vždy na správnych miestach,“ povedal pre agentúru SITA Peter Velits.

Sagan v záverečnom špurte bojoval nielen o etapové prvenstvo, ale aj o zelený dres. Pred etapou strácal na Nemca Andrého Greipela 4 body, vďaka 2. miestu súťaž aktivity vyhral. Sagan v nedeľu prehral len s Kittelom, ktorý vyhral na Okolo Ománu už druhú etapu. Sagan v boji o zelený dres napokon Andrého Greipela zdolal o 10 bodov. Peter Velits v etape finišoval tesne pred Nibalim na 25. mieste.

,,V dnešnej etape sa všetko sústredilo na samotný záver a popredné tímy sa navzájom strážili. My sme chceli už na prvej šprintérskej prémie získať pre lídra Nibaliho stratenú jednu stotinku sekundy na Velitsa, ale nepodarilo sa nám to... Od začiatku sme držali celý balík pokope, aby sme mohli ísť na šprint, ale nedarilo sa stále a potom už ťahali ostatné tímy. V záverečnom špurte som si našiel dobrú pozíciu a podarilo sa mi znova ťahať za Nemcom Kittelom a prišiel som na druhej pozícii, z čoho som mal radosť, pretože Greipel vpredu chýbal... Som rád, že som získal v bodovacej súťaži zelený dres. V našom tíme Liquigas-Cannodale mali z môjho úspechu radosť, ale na druhej strane bol smútok, že sa nám nepodarilo celkovo vyhrať a Nibali skončil druhý len o spomínanú stotinku sekundy... Priznám sa, v duchu som rád, že vyhral Peťo Velits, pretože sme cyklistickému svetu ukázali, že aj na Slovensku sú výborní jazdci! S úvodnými vystúpeniami v Katare i teraz v Ománe som spokojný, je to len začiatok sezóny a ja som sa ocitol päťkrát na stupňoch víťazov a odnášam si aj zelený dres,“ prezradil 22-ročný slovenský cyklista Peter Sagan, ktorý sa presúva cez Dohu do Talianska. Najbližšie by sa mal predstaviť v marci na pretekoch Tirreno – Adriatico. Informoval manažér Jozef Korbel



Dvadsaťšesťročný Velits vyhral prvé veľké etapové preteky vo svojej profesionálnej kariére. V elitnom pelotóne bolo doteraz jeho najväčším úspechom 3. miesto na Vuelte 2010, vyhral aj jednorázové podujatia GP de Fourmies 2007, GP des Kantons Aargau a dvakrát triumfoval v etapách na Vuelte 2010. Majster sveta do 23 rokov vybojoval na pretekoch v Ománe, ktoré boli zaradené do elitnej kategórie HC, celkovo 114 bodov do rebríčka UCI. Sagan za jedno prvé, dve druhé a dve piate miesta v etapách získal 60 bodov.

„Ťažko sa porovnáva toto víťazstvo s umiestnením na Vuelte. Každý úspech je špecifický, je super, že sa mi podarilo vyhrať tieto preteky. Je to pre mňa veľké povzbudenie do sezóny. Dúfam, že v podobnom trende budem pokračovať. Len ťažko sa určuje, ktorý úspech je najväčší,“ priznáva Peter Velits, ktorý si dal darček k svojím utorňajším 27. narodeninám.

Peter a Martin Velitsovci pred sezónou po rozpade tímu HTC-Highroad odišli do družstva Omega Pharma-Quick Step, ktoré je v novom roku veľmi úspešné. Pred týždňom vyhral Okolo Kataru Tom Boonen, teraz sa tešil Peter Velits. „Štartovali sme celkovo na troch etapových pretekoch a všetky sme vyhrali. Naša úspešnosť je fantastická. Sme momentálne asi najlepší tím na svete. Je však ešte len začiatok sezóny, do jej konca je ďaleko. Pre všetkých v družstve sú úspechy veľkou motiváciou a do každých pretekov ideme nabudení,“ priznal pre SITA Peter Velits.

Preteky v Ománe boli pre všetkých cyklistov trocha exotické. V tejto časti ázijského kontinentu sa často nepreteká. „Je dobré, že sa súťaži aj v týchto krajinách, aj keď na rovinaté preteky do Kataru by som nešiel. Do Ománu sa rád vrátim aj v budúcnosti, je to dobré miesto na pretekanie. Navyše, v tejto časti roka je v Európe ešte poriadna zima, kým v tejto časti sveta je príjemne,“ pridal postreh Peter Velits, ktorý za svoj úspech na Okolo Ománu nezískal žiadnu špeciálnu prémiu. Podľa rozpisu pretekov získal za celkové prvenstvo 10-tisíc eur, ktoré sa s ostatnými prémiami rozdelia podľa tímových pravidiel medzi všetkých členov družstva. V Ománe bola cena etapového prvenstva 3615 eur, za druhé miesto putovalo na účty cyklistov 1805 eur.

Velitsa teraz čaká ďalšia fáza prípravy na Tour de France, ktoré by mali byť vrcholom roka. Ďalšou vážnou previerkou jeho schopností bude Tirreno - Adriatico. Po klasikách v Ardenách ho čaká vysokohorské sústredenie v Kalifornii, potom v St. Moritzi, štart na Okolo Švajčiarska a následne už na najväčších etapových pretekoch roka. „Na úvod tejto sezóny som sa veľmi tešil. S Martinom sme trocha pozmenili prípravu, nohy sú za posledné roky v tejto časti roka na tom asi najlepšie. Aj pocitovo je to oveľa lepšie ako v minulosti,“ doplnil Peter Velits.

Výsledky - cyklistické preteky Okolo Ománu:

6. etapa (Al Khawd - Matrah Corniche, 130,5 km): 1. Marcel Kittel (Nem.) Project 1T4i 3:11:04 h, 2. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale, 3. Tyler Farrar (USA) Garmin-Barracuda, 4. Denis Galimzianov (Rus.) Kaťuša, 5. Nacer Bouhanni (Fr.) FDJ-Bigmat, 6. Daniel Oss (Tal.) Liquigas-Cannondale, ... 25. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step, 26. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale všetci čas ako víťaz.

Konečné poradie: 1. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step 21:32:02 h, 2. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +1 s, 3. Tony Gallopin (Fr.) RadioShack-Nissan +17, 4. Sandy Casar (Fr.) FDJ-Bigmat +21, 5. Arnold Jeannesson (Fr.) FDJ-Bigmat +30, 6. Tom Jelte Slagter (Hol.) Rabobank +30, ... 36. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +5:54 min.

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) 53 bodov, 2. André Greipel (Nem.) 43, 3. Marcel Kittel (Nem.) 37.

[Foto na úvode: Facebook - Peter Velits]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Novohrad. Človek očakáva rovinu a dostane kopce. Hoci som išiel do tohto regiónu so všakovakými očakávaniami, napokon bolo všetko akosi inak. Veď posúďte sami.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Ako je to na Slovensku s turistickým značením? Prečo je zákon o turistických trasách dôležitý a aké zmeny má priniesť?
keyboard_arrow_up