Drift HD kamera - megatest časť 2.

V predošlej časti tohoto článku ste sa mohli dočítať základné informácie o akčnej / POV kamere Drift HD od výrobcu “Drift Innovation”. Tento typ kamier je zameraný na špecifickú skupinu užívateľov a to ľudí vyžívajúcich sa v povedzme adrenalínových akčných športových aktivitách...

Keďže tieto aktivity sú spojené svojim pôvodom s väčším či menším rizikom úrazu sú aj kamery tejto kategórie stavané ako odolnejšie voči vplyvu prostredia ako aj hrubšiemu zaobchádzaniu zo strany užívateľa. Drift HD samozrejme nieje výnimkou a v princípe by mal prežiť každú obyčajnú nehodu bez straty funkčnosti. Pád na zem, betón, do snehu, do vody, do blata aj z väčšej výšky či súvislé otrasy, teda nie sú problém. Samozrejme stavba a telo kamery sú teda podrobené tomuto kritériu (odolnosti) ako hlavnému.

Kamera teda nemá žiadne pohyblivé časti čoho dôsledkom je napríklad aj skutočnosť že nedisponuje optickým zoomom. To má svoje nevýhody a podľa typu aplikácie to môže znamenať aj voľbu inej výbavy/kamery pokiaľ cieľom akcie je napríklad dokumentárny film.


Pri tejto príležitosti si dovolím sa podeliť s vami v skratke o moje vlastné (už niekoľkoročné) skúsenosti. Z väčšiny akcií ktorých som sa zúčastnil mám nejakú foto/video dokumentáciu, a od momentu keď rozsah video dokumentácie dosiahol potrebnú hranicu pravidelne vyrábam filmy. Začal som ešte s rozlíšením 640 x 480 pixelov, potom hneď ako to bolo možné kúpil som si Hi-def kamkordér s hard-diskom. Na ten som si vyrobil svojpomocne úchyt na cyklistickú prilbu a zopár krát ho aj použil.

Bohužiaľ sa táto metóda neosvedčila hneď z niekoľkých príčin. (Tu prichádza súvis s Drift HD, pokiaľ ste mali náhodou pocit že som príliš odbočil od témy)…

1. Obyčajný kamkordér (hoc aj dlaňový) je príliš veľký a ťažký - to znamená že sa vám kamera aj s prilbou na hlave nekontrolovane pohupuje, alebo otriasa obzvlášť v teréne
2. Uhol záberu pri plochej šošovke a pomere strán 16:9 je pomerne úzky, nehovoriac o možnosti že je pridaný zoom. S takouto kombináciou býva ťažké zachytiť váš objekt v zábere – povedzme priateľa zjazdujúceho pred vami, pritom kamera na hlave vás handicapuje a nie ste schopní dosiahnuť takú rýchlosť ako on
3. Samozrejme keď máte na hlave kamkordér za X-stoviek dolárov, tak niektoré viac riskantné veci vôbec neskúšate aby ste si okrem odretého kolena aj nemuseli
Odpočítať stratu / zničenie kamery


Tu prichádza na scénu Drift HD - ten totiž svojou stavbou eliminuje všetky “neduhy“ ktoré som spomenul v predošlom odstavci. Slovko “neduhy“ uvádzam schválne v úvodzovkách ako relatívny pojem. Teraz už je asi čitateľovi jasné že závisí od typu aplikácie, teda aj od toho či som ja sám akčný športovec a súčasne kameraman alebo som iba kameraman a natáčam kohosi iného pri jeho dobrodružstve.

Drift HD je teda primárne určený pre ľudí ktorí si chcú dokumentovať svoje vlastné dobrodružstvá a preto zámerne všetky “nedostatky” obyčajných kamkordérov eliminuje.

Drift HD preto má:
- Nárazuvzdorný plášť - kryt
- Zanedbateľnú váhu (120 gramov)
- Miniatúrne rozmery (10.5 x 5 x 3 cm)
- Neobsahuje žiadne pohyblivé súčasti
- Široký uhol záberu
- Pomerne jednoduché pripevnenie ku rôznym povrchom
- Otočný objektív
- Nízku spotrebu energie
- Špeciálne diaľkové ovládanie


Povrch je z čiernej vytvrdenej pryže tzv. “rugged design”. Na omak je teda nie 100% tvrdý a zároveň teda aspoň čiastočne odpruží prípadný náraz pri páde. Tvarovaný je presne opačným spôsobom ako normálny fotoaparát, čím sa myslí že objektív je na najužšej strane tela a zároveň má aero/hydro dynamický tvar. Display je zámerne malý a vnorený do body pretože to býva obvykle achilova päta väčšiny fotoaparátov čo sa týka prežitia pádu. Ďalšou výhodou je že vďaka tomuto má display relatívne malú spotrebu a ako komponent má aj malú váhu. Z fotografií je zrejmé že display je na boku tela čo znamená že nakláňanie kamery od seba k sebe nastavuje vertikálu. Pre prípad že chcete fotografovať a pritom sa pozerať na LCD tak je to neprirodzené, lebo stojíte ku svojmu objektu bokom. Zas na druhej strane je pravdepodobné že s Driftom toho príliš veľa nenafotíte. Prečo – k tomu sa vrátim neskôr.


Z vonku sú prístupné iba štyri gombíky na ovládanie kamery, ktoré sú plynulou súčasťou
Gumového obloženia displaya a teda neexistuje medzi nimi a panelom žiadny priestor pre vnik napríklad vody, alebo prachu. Toto má aj svoje nevýhody a to v tom že tlačítka sa pomerne ťažko stláčajú a nevracajú do prsta dostatočne pocit že nastal kontakt. Preto teda navigácia bez pozerania sa na display je značne nespoľahlivá, aj keď už máte pocit že ste s ovládaním komfortný aj poslepiačky.
Vzhľadom na minimalizáciu rozmerov kamery sú aj knoflíky malé a ak si pozriete obrázky zistíte že veľmi ťažko by sa dali zväčšiť. Toto prináša samozrejme problém pri manévrovaní s nimi napríklad v lyžiarskych rukaviciach. Trúfam si odhadnúť že to je úplne nemožné keďže jeden prst v rukavici poľahky zakrýva všetky gombíky naraz.
Ďalší problém je že knoflíky sú jednoliatej čiernej matnej farby a v šere sú teda veľmi ťažko viditeľné, hoci sa dajú nahmatať.


Do povrchu kamery je zapustený interný mikrofón aj miniatúrny reproduktor. Oba sú povlečené gumovou membránou kvôli odolnosti voči vode, čo musí mať zákonite negatívny impakt na ich funkciu. Zvuk reči z reproduktoru (napríklad pri prehrávaní videa) sa dá rozumieť iba v tichom prostredí, vonku vám skôr ponúka iba šumiace “křoví” aby ste nemali pocit že pozeráte nemý film. S mikrofónom je to ešte horšie. Zaznamenaný zvuk je akýsi “dutý” hoci jasne zrozumiteľný. Rastúca vzdialenosť od mikrofónu znamená štvorcový ak nie logaritmický pokles citlivosti a tak veľmi často z dialógu s priateľom nahrávate monológ seba samého s pomyselnými otázkami akoby prichádzajúcimi z vášho druhého ja. Nezávisle od toho nedá sa ale povedať že mikrofón je nepoužiteľný, práve naopak. Kameru najčastejšie budete nosiť pravdepodobne pripevnenú na sluche. Ak na pravej sluche tak mikrofón bude na spodnej strane tela kamery a teda sotva pár centimetrov od úst. Preto všetky vaše komentáre budú zaznamenané pomerne spoľahlivo hoci aj okolo hviždí vietor, alebo sa valí voda. Ako amatérsky filmár vám teda môžem osobné hoc aj banálne komentáre len odporúčať, aj keby sa vám zdali zbytočné alebo trápne. Až strihanie filmu vám ukáže ich skutočný tón a zmysel a napokon odstránia sa veľmi ľahko, keď treba.


Veľmi dôležitá súčasť kamery je samozrejme objektív a tak si myslím že snáď mal byť v tomto liste kdesi na začiatku. Na objektíve nie je ale nič také mimoriadne a mám k nemu hneď niekoľko podstatných výhrad. Ešte sa k tomu vrátim aj neskôr. Výhrada číslo jedna je že je značne vystúpený z tela kamery a je absolútne nechránený. Stačil by maličký plastikový “cup” so závitom ktorý by chránil objektív napríklad pred poškrabaním vo vrecku. Koľkokrát sa vám dostane do vrecka aj úplne nevedome kdejaká špina, piesok a máte problém. S tým súvisí výhrada číslo dva. Šosovka / “sklíčko” objektívu je z plastu a teda je náchylné na poškrabanie. Určite by bola skutočná sklenná šošovka praktickejšia, hoci aj jej váha by samozrejme bola vyššia ako váha umelohmotnej. Hádam za tým snahu ušetriť nejaké doláre na nákladoch na výrobu. Toto vo mne v zásade vyvoláva pocit nedôvery voči výrobcovi. Tretia výhrada je - že kamera smerom k objektívu je ťažšia hoci nepatrne a tak veľmi často môže kamera spadnúť ako chlieb na tú “namastenú” stranu.


Snáď posledná nepopísaná vec z tela kamery je úchyt. Ten sa nachádza logicky na strane opozitnej k displayu. Je to štandardný závit takže kamera sa dá použiť aj na úplne obyčajných statívoch. Čo je naviac, je fakt že závit má ozubenú korunku ktorá jednoducho a veľmi spoľahlivo zabezpečí uhol kamery (naklonenie objektívu) vzhľadom na zemský povrch.

Na úplný záver tohoto popisu ešte spomeniem zadnú stenu kamery, ktorá zakrýva útroby. Všetky výmenné prvky a prípojky tu majú svoje miesta - batéria, pamäťová karta, porty pre externý mikrofón, USB a napokon mini HDMI výstup. Celá zadná stena je obložená gumovou manžetou a veko zo solídneho plastu sa vlastne prišroubuje k telu a vtlačí do manžety. Mám pocit že toto je mimoriadne dobre a spoľahlivo vyriešený uzáver, nie ako na niektorých “vodotesných” foťákoch, keď zatlačenie uzáveru s “klikom” má spôsobiť vodotesný “seal”. Takýto solídny uzáver môže mať však svoje nepríjemnosti napríklad v tom že otváranie trvá dlhšie než odomknutie západky a následný “pop-up” výskok veka. No ale to je niečo s čím som schopný žiť keďže mi to prináša pokoj na duši.


V ďalšom pokračovaní tohoto článku sa vrátim konečne s praktickými skúsenosťami z používania Driftu HD. V predošlých odstavcoch som vyslovil aj niekoľko kritických poznámok k dizajnu a stavbe. Uvidíme či boli tieto výčitky opodstatnené?
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Recenzia: Garmin Edge 510 - Nadupaný cyklo-merač

Recenzia: Garmin Edge 510 - Nadupaný cyklo-merač

Za tých mnoho rokov ktoré už nepravidelne ale pomerne často bicyklujem som vystriedal celkom slušnú zbierku všakovakých “cyklo-meračov” a neskôr “cyklocomputerov”. Začal som kedysi ešte veľmi dávno ručičkovým ukazovateľom totálnej vzdialenosti a okamžitej rýchlosti čo lankom prenášal vzdialenosť/otáčky z kolesa. Potom som prešiel na prvé digitálne ukazovatele s drôtikmy a magnetom, ktoré vlastne zaznamenávali iba čas, vzdialenosť a rýchlosť, neskôr na podobné ale sofistikovanejšie prístroje s wireless senzormi, ktoré si aj pamätali totály a prípadne ponúkali veľmi jednoduché štatistiky. V pomerne neďalekej minulosti komusi múdremu napadlo, že dáta by sa mohli ukladať aj do počítača a tak “cyklocomputery” získali pamäť a možnosť prenosu dát. Ešte kúsok neskôr prišlo GPS a ukladanie dát/súradníc cyklotrasy plus drobné interné či externé senzory, ktoré dokázali zbierať údaje a pridávať ich ku údajom cyklotúry.
Test: Akčná kamera BenQ SP2 s diaľkovým ovládaním na hodinkách

Test: Akčná kamera BenQ SP2 s diaľkovým ovládaním na hodinkách

Mať v ponuke outdoorovú kameru sa pomaly stáva povinnosťou každej väčšej značky zameranej na elektroniku. V BenQ si povedali, že vyrobiť „obyčajnú“ akčnú kameru je predsa len v tejto dobe nudné a tak siahli po originálnom spojení hodiniek a kamery. Výsledok v podobe BenQ SP2 sa nám dostal do rúk na testovanie a veru sme nelenili vyskúšať, čo všetko dokáže.
Akčná kamera VIRB Elite (2. a 3. časť)

Akčná kamera VIRB Elite (2. a 3. časť)

V tejto, druhej časti pokračovania článku o Virb-e, sa zameriam najmä na moje pocity a postrehy spojené s jeho veľkosťou, váhou, dizajnom a ovládaním. Keďže som bol vlastíkom Drift-u, tak zákonite budem porovnávať novučičký Virb-Elite práve s ním. Odhliadnem zatiaľ od faktu že Virb zvláda veci, ktoré zatiaľ žiadna iná kamera nedokáže.
keyboard_arrow_up