Giro 2012 bude jednoduchšie ako vlaňajšie

Cyklistické preteky Giro d´Italia budú tento rok k jazdcom oveľa humánnejšie ako vlaňajšie. Po kritike trasy 2011 sa organizátori rozhodli urobiť podujatie jednoduchším. Giro d´Italia 2012 sa začne v sobotu 5. mája časovkou v dánskom Herningu a vyvrcholí ďalšou jazdou proti chronometru tentoraz v centre Milána o tri týždne neskôr.

Aj keď sa náročnosť horských etáp znížila, stále budú veľmi ťažké. Počas posledných dní Gira 2012 absolvuje pelotón stúpania na známe vrcholy Passo Giau v 17. etape či Alpe di Pampeago v devätnástej. Najťažšia etapa bude pravdepodobne predposledná, v ktorej po horskej prémii na náročnom Mortirole čaká na cyklistov záverečné cieľové stúpanie na Stelviu. "Počas posledného týždňa sú najviac naakumulované kopce, bude to brutálny záver. Preteky štartujú v Dánsku a už po troch etapách je deň voľna na presun. Nasleduje dvanásťdňový blok bez prestávky, čo bude rovnako veľmi náročné," uviedol jediný Slovák na štarte tohtoročného Gira Martin Velits.

Dvadsaťsedemročného Martina Velitsa čaká premiéra na talianskych cestách, na podujatiach Grand Tour doteraz štartoval štyrikrát na španielskej Vuelte. V roku 2010 bol v 15. etape Vuelty tretí, s tímom HTC Highroad vyhral tímovú časovku. Omega Pharma-QuickStep posiela na Giro vyvážený tím, ktorý môže uspieť v každom type etáp. V celkovej klasifikácii by mali z belgického zoskupenia skončiť najvyššie Dario Cataldo a Serge Pauwels, v šprintérskych koncovkách budú jazdci pracovať predovšetkým pre Francesca Chicchiho. Kvarteto Marco Bandiera, Michal Golas, Nikolas Maes a Martin Velits sa sústredí na podporu tímových lídrov a zároveň sa bude snažiť dostať sa do niektorého z únikov a vybojovať etapové prvenstvo. "Sme vyrovnaný tím, aj keď vysloveného lídra na celkový úspech nemáme. Všetci máme dobré vyhliadky na etapový úspech. To bude aj mojím cieľom, chcem sa zamerať na dobré umiestnenie v etape. Viem, ako tel
o počas troch týždňov reaguje na záťaž. Preteky v Taliansku však budú pre mňa niečím novým. Aj keď mám skúsenosti z trojtýždňového etapáku, toto bude niečo iné. V niečom sú si Giro a Vuelta podobné, v niečom rozdielne. V Taliansku sú iné cesty, iné kopce a aj iný spôsob pretekania,"
tvrdí Martin Velits.

Po dvoch začiatkoch Gira v Holandsku v uplynulom desaťročí (2002 Groningen, 2010 Amsterdam) si tentoraz našli organizátori pre úvodné etapy nový región. O ružový dres lídra sa bude prvý raz bojovať na 8,7 km trati v Herningu, v tomto meste je aj štart i cieľ druhej etapy. Po 3. etape na dánskych cestách sa karavána Gira presunie na juh do Talianska, kde sa najskôr pôjde tímová časovka vo Verone a nasledovať budú rovinaté etapy po pobreží Jadranského mora. Prvé horské stúpanie čaká na jazdcov v 8. etape na Lago Laceno. Pri poslednej etapovej koncovke na tomto mieste sa v roku 1998 odohrala veľká dráma, Marca Pantaniho vtedy zdolal Alex Zülle. Ďalších sedem dní sa bude konvoj približovať k Alpám, zaujímavý a najmä vizuálne pekný záver sľubuje etapa do horského Assisi a potom v dvanástej etape pretekári poriadne napnú svaly v stúpaní do cieľového Sestri Levante. Druhý týždeň Gira sa bude končiť horskou etapou do Cervinia.

O osude Gira 2012 sa bude rozhodovať počas tretieho týždňa. Drámu sľubuje etapa do olympijskej Cortiny d´Ampezzo, v piatok 25. mája zasa bude náročný finiš na Alpe de Pampeago a o deň neskôr na Stelvio. Ak by sa nerozhodlo ani v horách, definitívu dá časovka pravdy v Miláne.

Martin Velits mal v úvode sezóny po pádoch zdravotné problémy, v posledných týždňoch sa však vyjazdil na viacerých pretekoch. "Po zranení som štartoval v Baskicku, absolvoval som ardenské klasiky a potom Okolo Romandie, mal som dobrý pretekový záber. Po tréningovom výpadku a príprave sa cítim byť dostatočne vyjazdený. Na Giro som dobre pripravený," uviedol Martin Velits.

Program Giro d´Italia 2012:

1. etapa - sobota 5. mája: Herning - Herning (časovka na 8,7 km)

2. etapa - nedeľa 6. mája: Herning - Herning (206 km)

3. etapa - pondelok 7. mája: Horsens - Horsens (190 km)

utorok 8. mája: voľný deň

4. etapa - streda 9. mája: Verona - Verona (časovka družstiev na 33,2 km)

5. etapa - štvrtok 10. mája: Modena - Fano (209 km)

6. etapa - piatok 11. mája: Urbino - Porto Sant"Elpidio (210 km)

7. etapa - sobota 12. mája: Recanati - Rocca di Cambio (205 km)

8. etapa - nedeľa 13. mája: Sulmona - Lago Laceno (229 km)

9. etapa - pondelok 14. mája: San Giorgio nel Sannio - Frosinone (166 km)

10. etapa - utorok 15. mája: Civitavecchia - Assisi (186 km)

11. etapa - streda 16. mája: Assisi - Montecatini Terme (255 km)

12. etapa - štvrtok 17. mája: Seravezza - Sestri Levante (155 km)

13. etapa - piatok 18. mája: Savona - Cervere (121 km)

14. etapa - sobota 19. mája: Cherasco - Cervinia (209 km)

15. etapa - nedeľa 20. mája. Busto Arsizio - Lecco/Pian dei Resinelli (169 km)

pondelok 21. mája: voľný deň

16. etapa - utorok 22. mája: Limone sul Garda - Falzes/Pfalzen (173 km)

17. etapa - streda 23. mája: Falzes/Pfalzen - Cortina d"Ampezzo (186 km)

18. etapa - štvrtok 24. mája: San Vito di Cadore - Vedelago (149 km)

19. etapa - piatok 25. mája: Treviso - Alpe di Pampeago (198 km)

20. etapa - sobota 26. mája: Caldes/Val di Sole - Passo dello Stelvio (219 km)

21. etapa - nedeľa 27. mája: Miláno - Miláno (časovka na 30,1 km)
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Giro d'Italia 2023 - najťažšia edícia za posledné roky?

Giro d'Italia 2023 - najťažšia edícia za posledné roky?

Giro d’Italia opäť nesklamalo a ukázalo, prečo je hodné sledovania. Myslím, že takýto priebeh však tri týždne pred príjazdom do Ríma neočakával nikto...
Prepisovanie histórie a množstvo smoly - aj toto bolo Giro d'Italia 2022

Prepisovanie histórie a množstvo smoly - aj toto bolo Giro d'Italia 2022

Giro som si v poslednej dobe obľúbil viac ako Tour a to už je čo povedať. Aké prekvapenia a senzácie nám priniesol tento ročník?
Na Giro d’Italia nás čaká Zoncolan. Aké je si ho vyšliapať?

Na Giro d’Italia nás čaká Zoncolan. Aké je si ho vyšliapať?

Dnes nás na Giro d’Italia čaká horská etapa s koncovkou na Zoncolane. V dnešnom článku vám tento pekelný kopec popíšem z vlastnej skúsenosti.
keyboard_arrow_up