Zdroj: Wikipedia.org

Ryder Hesjedal sa stal prvým kanadským víťazom cyklistických pretekov Grand Tour, keď v nedeľu triumfoval na Giro d´Italia. O svojom prvenstve rozhodol až v záverečnej 21. etape, ktorou bola časovka na 28,2 km v uliciach Milána. Jazdu proti chronometru ovládol Talian Marco Pinotti o 39 sekúnd pred Geraintom Thomasom, tretí skončil Jesse Sergent z Nového Zélandu. Hesjedalovi stačila na vybojovanie si ružového dresu 6. pozícia, keďže doterajší líder Joaquín Rodríguez obsadil až 26. priečku.

Pred záverečnou časovkou sa pozornosť sústredila na dvojicu Rodríguez - Hesjedal. Kanaďan v službách tímu Garmin-Barracuda od štartu potvrdzoval, že je lepším časovkárom. Pred etapou strácal na lídra zo zoskupenia Kaťuša 31 sekúnd, manko prakticky zmazal už na prvom medzičase. V dobrom výkone pokračoval aj v druhej polovici trate, na ktorej sa musel vyrovnať s množstvom technických úsekov a zákrut. Rodríguez opäť potvrdil, že podobný profil časovky mu vôbec nevyhovuje a v konečnom účtovaní stratil na Hesjedala 16 sekúnd. Tretí skončil Belgičan Thomas De Gendt, ktorý za držiteľom ružového trička zaostal po 21 etapách o 1:39 min. Prvýkrát od roku 1995 sa stalo, že na pódiu pre troch najlepších nebol žiaden domáci cyklista. Najlepším Talianom sa stal minuloročný víťaz Michele Scarponi, ktorý obsadil 4. pozíciu.

"Je to niečo neuveriteľné. Vôbec tomu nemôžem uveriť. Musím poďakovať môjmu tímu za neskutočnú podporu počas predchádzajúcich troch týždňov. Bez spolujazdcov by som to nedokázal. Je to pre mňa fantastický zážitok. V úspech som začal veriť po tom, čo som zistil, že v kopcoch sa mi ide oveľa lepšie ako na iných pretekoch. Moje nohy sa cítili skvele, psychicky som bol silný. Preteky som absolvoval v dobrej kondícii a napísal dôležitú kapitolu v mojej kariére," povedal pre cyclingnews.com Hesjedal.

Výsledky - cyklistické preteky Giro d´Italia 2012:

21. etapa (Miláno - Miláno, časovka na 28,2 km): 1. Marco Pinotti (Tal.) BMC Racing 33:06 min, 2. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky +39 s, 3. Jesse Sergent (N. Zél.) RadioShack-Nissan +53, 4. Alex Rasmussen (Dán.) Garmin - Barracuda +1:01, 5. Thomas De Gendt (Belg.) Vacansoleil-DCM +1:01, 6. Ryder Hesjedal (Kan.) Garmin - Barracuda +1:09

Konečné poradie: 1. Ryder Hesjedal (Kan.) Garmin - Barracuda 91:39:02 h, 2. Joaquím Rodríguez (Šp.) Kaťuša +16 s, 3. Thomas De Gendt (Belg.) Vacansoleil-DCM +1:39 min, 4. Michele Scarponi (Tal.) Lampre - ISD +2:05, 5. Ivan Basso (Tal.) Liquigas-Cannondale +3:44, 6. Damiano Cunego (Tal.) Lampre - ISD +4:40

[Foto na úvode: Wikipedia.org]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Giro d'Italia 2023 - najťažšia edícia za posledné roky?

Giro d'Italia 2023 - najťažšia edícia za posledné roky?

Giro d’Italia opäť nesklamalo a ukázalo, prečo je hodné sledovania. Myslím, že takýto priebeh však tri týždne pred príjazdom do Ríma neočakával nikto...
Prepisovanie histórie a množstvo smoly - aj toto bolo Giro d'Italia 2022

Prepisovanie histórie a množstvo smoly - aj toto bolo Giro d'Italia 2022

Giro som si v poslednej dobe obľúbil viac ako Tour a to už je čo povedať. Aké prekvapenia a senzácie nám priniesol tento ročník?
Na Giro d’Italia nás čaká Zoncolan. Aké je si ho vyšliapať?

Na Giro d’Italia nás čaká Zoncolan. Aké je si ho vyšliapať?

Dnes nás na Giro d’Italia čaká horská etapa s koncovkou na Zoncolane. V dnešnom článku vám tento pekelný kopec popíšem z vlastnej skúsenosti.
keyboard_arrow_up