Na Okolo Slovenska sa zíde kvalitná konkurencia

Tohtoročné cyklistické preteky Okolo Slovenska budú jednými z najlepšie obsadených v ich histórii. Na štarte sa v utorok 5. júna v Liptovskom Mikuláši postaví takmer 120 cyklistov z 19 krajín, ktorí nastúpia v 20 tímoch zo 14 štátov. Prvýkrát budú štartovať štyri slovenské tímy (Dukla Trenčín, CK Banská Bystrica, reprezentácia Slovenska, AŠK Inter Bratislava).

Tohtoročné preteky budú merať 863,6 km a päť etáp povedie z Liptovského Mikuláša do Gabčíkova, centrami budú aj Liptovský Hrádok, Veľký Krtíš, Dudince a po dlhých rokoch Bratislava. Trasa 56. ročníka bude čiastočne kopírovať vlaňajšiu. Rozhodovať sa bude predovšetkým v druhej a tretej etape. "Druhá etapa má atraktívny dojazd k priehrade Čierny Váh, kde je dlhé dvanásťkilometrové stúpanie. Kráľovskou etapou bude tretia, v ktorej je šesť horských prémií. Záverečné dve etapy budú po rovine, pokojne však v nich môže zafúkať a môže sa v nich meniť celkové poradie. Sme radi, že po rokoch sa nám podarilo dostať preteky do Bratislavy. Hlavné mesto by malo mať miesto v národnej Tour. Snažili sme sa priniesť cyklistiku ľudom," povedal športový riaditeľ Okolo Slovenska Ľudovít Lučanič. Práve etapa z Dudiniec do Bratislavy s dĺžkou 231,8 km je najdlhšou v novodobej ére pretekov a len 8 km pod limitom, ktorý povoľujú pravidlá UCI.

V poradí 56. ročník sa pripravoval na poslednú chvíľu, v jednom momente hrozilo, že sa preteky neuskutočnia. Podujatie sa po rokoch opäť vrátilo pod organizačné krídla Slovenského zväzu cyklistiky. Rozpočet pretekov je 120-tisíc eur, na prémiách rozdelia organizátori 17 130 eur. Celkový víťaz získa 1850 eur, najlepší v etape 725 eur. "Pretekom sme sa začali naplno venovať dva mesiace pred ich začiatkom. V súčasnosti sú pripravené na 90 až 95 %, posledné detaily dotiahneme v nasledujúcich dňoch a v Liptovskom Mikuláši budeme môcť bez problémov začať. Chceme dokázať, že vieme zorganizovať kvalitné preteky," uviedol prezident Slovenského zväzu cyklistiky a generálny riaditeľ 56. ročník Peter Prívara.

O preteky vo výhodnom júnovom termíne bol veľký záujem. Na slovenských cestách sa bude bojovať o celkovo 220 bodov do kontinentálneho rebríčka UCI. Chýbať bude obhajca prvenstva Nikita Novikov z tímu Itera-Kaťuša, ale fanúšikovia cyklistiky sa podľa predbežných prihlášok môžu tešiť na víťaza dvoch etáp na Giro d´Italia či najlepšieho na Amstel Gold Race 2007 Stefana Schumachera z Nemecka, ktorý v súčasnosti jazdí za tím Christina Watches-Onfone, či na pôvodne strieborného z olympijských hier v Pekingu 2008, víťaza Liége - Bastogne - Liége 2004, Valónskeho šípu 2004, 2007 a 2009, Amstel Gold Race 2004, Tirreno - Adriatico 2001 Taliana Davida Rebellina zo zoskupenia Meridiana Kamen. Obaja mali v roku 2008 pozitívne dopingové testy a po návrate do pelotónu už na svoje úspechy nenadviazali. V tíme Christina Watches-Onfone nastúpi aj Talian Angelo Furlan, ktorý vyhral dvoch etáp na Vuelta a Espaňa. "O účasť mali záujem mnohé tímy, viaceré sme museli odmietnuť. Museli sme zrušiť účasť tímu Leopard Trek, keďže podľa pravidiel UCI nemôžu na jednom podujatí štartovať družstvá s rovnakým menom sponzora. V pelotóne tak ostane Dukla Trenčín Trek. Snažili sme sa získať výnimku, ale na UCI sa nám ju nepodarilo vybaviť. Na štarte bude azda najlepšia konkurencia za posledné roky, v každom tíme sú kvalitní pretekári," uviedol Ľudovít Lučanič. Slovensko bude mať v pelotóne celkovo 25-členné zastúpenie. V drese slovenskej reprezentácie sa predstaví aj Juraj Sagan, okrem domácich zoskupení nebudú chýbať v tureckom tíme Salcano - Arnavutkoy Marek Čanecký a v českom PSK Whirlpool zasa Matej Jurčo.

Program 56. ročníka Okolo Slovenska:

Utorok 5. júna - 1. etapa: Liptovský Mikuláš - Liptovský Mikuláš (158,1 km, slávnostný štart 12.57)

Streda 6. júna - 2. etapa: Liptovský Mikuláš - Čierny Váh/priehrada (153,7 km, slávnostný štart 12.50)

Štvrtok 7. júna - 3. etapa: Liptovský Hrádok - Veľký Krtíš (184,6 km, štart 12.00)

Piatok 8. júna - 4. etapa: Dudince - Bratislava/nová budova SND (231,8 km, štart 11.00)

Sobota 9. júna - 5. etapa: Bratislava/nová budova SND - vodné dielo Gabčíkovo (135,4 km, štart 10.00)
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Okruh plný stúpaní a výhľadov pod Veľkým Chočom

Okruh plný stúpaní a výhľadov pod Veľkým Chočom

Niekedy netreba ani veľký kopec, ale stačí niekoľko menších. Poďte s nami preskúmať stúpania na hranici Oravy a Liptova, ktoré viete skombinovať aj do pekného okruhu s množstvom výhľadov.
Video: Iný pohľad na TV prenos z cyklistiky - Okolo Slovenska 2022

Video: Iný pohľad na TV prenos z cyklistiky - Okolo Slovenska 2022

Tušíte, čo všetko treba pripraviť, aby sa podaril špičkový televízny prenos z pretekov? Ako to funguje, čo je pripravené dopredu a čo sa môže pokaziť?
Pozvánka: Okolo Slovenska 2022 – zrkadlové UCI preteky už onedlho

Pozvánka: Okolo Slovenska 2022 – zrkadlové UCI preteky už onedlho

Okolo Slovenska sú preteky, ktoré každoročne v septembri usporadúva Slovenský zväz cyklistiky a vodia nás krásami Slovenska. V termíne 13. – 17. septembra sa uskutoční už 66. ročník.
keyboard_arrow_up