Zdroj: http://www.cyklistikaszc.sk/majstrovstva-slovenskej-a-ceskej-republiky

Jediným slovenským cyklistickým podujatím, na ktorom fanúšikovia uvidia v jednom pelotóne Petra a Juraja Saganovcov či Petra a Martina Velitsovcov, budú víkendové majstrovstvá Slovenska a Česka v Púchove a v jeho okolí. Preteky sa konajú len týždeň pred začiatkom Tour de France, na ktorej sa predstavia Peter Sagan z tímu Liquigas-Cannondale a Peter Velits z tímu Omega Pharma-QuickStep. Budeme pri tom!

Slovenský šampionát organizuje Veloklub Púchov, ktorý vedú bratia Ladislav a Tibor Velitsovci. Súrodenci Peter a Martin Velitsovci sa tak predstavia v domácom prostredí. Okrem slovenskej špičky sa o tituly budú uchádzať aj českí jazdci z tímov ProTour František Raboň, Zdeněk Štybar (obaja Omega Pharma-QuickStep) či Roman Kreuziger (Astana). Celkovo by sa malo počas nasledujúcich dní v Púchove postaviť na štart 370 cyklistov vo všetkých kategóriách. "Program je urobený podobne ako na majstrovstvách sveta. Sme radi, že sa nám tento rok podarilo dostať na štart kompletnú špičku. Omega Pharma-QuickStep vysiela na šampionát kompletné zabezpečenie s masérom i lekárom, preteky berú v tíme veľmi vážne," informoval riaditeľ pretekov Ladislav Velits.

O úvod šampionátu sa postarajú časovky. V stredu 20. júna budú o tituly v jazde proti chronometru šliapať juniori a ženy, o deň neskôr na 19,5 km okruhu medzi z Púchova cez Nimnicu do Udiče a späť zasa muži a jazdci do 23 rokov. Obe hlavné kategórie mužov absolvujú okruh dvakrát. Prvý jazdec sa vydá na trať o 15.00 h, predpokladaný záver je okolo 19.30 h. Na predbežnej štartovej listine figuruje v elitnej kategórii 47 pretekárov, časovku ešte neabsolvujú na rozdiel od Velitsovcov Saganovci. "Terén časoviek je viac-menej rovinatý. Najlepších uvidia diváci dvakrát, čo bude niečo nové pre divákov," uviedol Ladislav Velits.

Šampionát vyvrcholí cez víkend cestnými pretekmi s hromadným štartom. Po sobotňajšom predkrme v podobe pretekov žien a junioriek (11.00 h) a juniorov (15.30) sa hlavné preteky mužov uskutočnia v nedeľu. "Po štarte o 11.00 h na Námestí slobody v Púchove nasleduje presun do Lednických Rovní, kde budú na pretekárov čakať okruhy. Trať nie je náročná, ale ani nie ľahká. Profil je zvlnený, má stúpanie, ktoré môže pelotón pokojne roztrhať a vyselektovať,“ informoval Ladislav Velits. Na štart je prihlásených 193 pretekárov do oboch kategórií mužov-elite a mužov do 23 rokov. Veľký pelotón absolvuje celkovo 190 km, po 8 km úvode z Púchova čaká jazdcov 10 okruhov dlhých 18,2 km. Pretekári získajú okrem medailí aj majstrovský dres a poháre, jazdci z kontinentálnych tímov budú bojovať aj o body do európskeho rebríčka UCI. Fanúšikovia by mali vidieť aj priamy prenos v novej športovej televízii Slovak Sport TV. Organizátori šampionátu pripravujú aj viacero sprievodných podujatí.

Pozornosť na šampionáte sa sústredí predovšetkým na nedeľňajší súboj Velitsovcov s Petrom Saganom. V pretekoch s hromadným štartom sú šance všetkých otvorené. "Národný šampionát sú zaujímavé preteky, keďže jazdci v ProTour tímov sa nemôžu spoľahnúť na podporu kolegov ako v iných pretekoch. Ak príde k špurtu veľkej skupiny, potom je všetko jasné. Všeobecným záujmom je, aby na Tour de France bol slovenský dres," doplnil Ladislav Velits.

Program majstrovstiev Slovenska a Česka v cestnej cyklistike 2012:

Streda 20. júna: časovka junioriek na 19,5 km, časovka žien na 30,8 km a časovka juniorov na 30,8 km (štart a cieľ na Námestí slobody v Púchove, od 15.00 h)

Štvrtok 21. júna: časovka mužov-elite a časovka mužov do 23 rokov na 39 km (štart a cieľ na Námestí slobody v Púchove, od 15.00 h)

Piatok 22. júna: voľný deň

Sobota 23. júna: preteky junioriek na 80,8 km a žien na 99 km (štart Námestie slobody v Púchove o 11.00 h, cieľ Lednické Rovne - Súhradka), preteky juniorov na 117,2 km (štart Námestie slobody v Púchove o 15.30 h, cieľ Lednické Rovne - Súhradka)

Nedeľa 24. júna: preteky mužov-elite a mužov do 23 rokov na 190 km (štart Námestie slobody v Púchove o 11.00 h, cieľ Lednické Rovne - Súhradka)

[Foto na úvode: http://www.cyklistikaszc.sk/majstrovstva-slovenskej-a-ceskej-republiky]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
keyboard_arrow_up