Zdroj: Facebook - Peter Sagan

Nemec André Greipel vyhral druhú etapu v rade na cyklistických pretekoch Tour de France, keď sa presadil vo štvrtkovom piatom dejstve z Rouenu do Saint-Quentinu (196,5 km). Cyklista tímu Lotto-Belisol Greipel si vybojoval tretí etapový triumf na Tour v kariére. Greipel v záverečnej šprintérskej koncovke zdolal Austrálčana Matthewa Gossa, tretí skončil Argentínčan Juan José Haedo.

Nemec André Greipel vyhral druhú etapu v rade na cyklistických pretekoch Tour de France, keď sa presadil vo štvrtkovom piatom dejstve z Rouenu do Saint-Quentinu (196,5 km). Cyklista tímu Lotto-Belisol Greipel si vybojoval tretí etapový triumf na Tour v kariére. Greipel v záverečnej šprintérskej koncovke zdolal Austrálčana Matthewa Gossa, tretí skončil Argentínčan Juan José Haedo. Slovák Peter Sagan sa zaplietol 2600 m pred cieľom do pádu, ale aj naďalej si udržal zelený dres lídra bodovacej súťaže. Z tria Slovákov skončil najlepšie Peter Velits, ktorý finišoval na 21. priečke. Martina Velitsa klasifikovali na 73. pozícii. Peter Sagan napokon prišiel do cieľa na 152. priečke, ale keďže ho pád zastihol v ochrannej trojkilometrovej zóne, pripísal si čas víťaza.

Lídrom 99. ročníka je aj naďalej Švajčiar Fabian Cancellara, ktorý si v piatok oblečie na seba žltý dres už 27-krát v kariére. Stane sa tak rekordérom v počte dní v žltom drese spomedzi jazdcov, ktorí nevyhrali preteky celkovo. Doteraz bol rekordérom René Vietto s 26 dňami. Viac ako 26-krát mali líderské tričko na Tour vo svojom vlastníctve pred Cancellarom len desiati cyklisti, všetko bývalí víťazi. Švajčiar z tímu RadioShack vedie po piatej etape 99. ročníka s náskokom siedmich sekúnd pred dvojicou Bradley Wiggins, Sylvain Chavanel. Pozície Slovákov sa nemenili, Petrovi Saganovi patrí 15., Petrovi Velitsovi 54. a Martinovi Velitsovi 100. pozícia.

Štvrtková etapa bola rovinatá, na trati nebola ani jedna horská prémia a bola to opäť príležitosť pre šprintérov rozdať si to medzi sebou v záverečnom súboji. Už na 2. km odišla z pelotónu štvorica, v ktorej boli Francúzi Matthieu Ladagnous a Julien Simon, Španiel Pablo Urtasun a Belgičan Jan Ghyselinck. Všetko to boli jazdci z druhej stovky doterajšej výsledkovej listiny. Po 10 km úniku narástol náskok na 4:30 min. Maximálny rozdiel medzi pelotónom a skupinou bol 5:40 na 52. km. Neskôr sa ustálil na 4 minútach. Šprintéri si to medzi sebou rozdali o 5. miesto na rýchlostnej prémii v Breuteuile, špurt vyhral Mark Cavendish, 8 bodov do súťaže aktivity si pripísal Peter Sagan. Na čele pelotónu začali pracovať tímy, ktoré majú vo svojom strede excelentných šprintérov, náskok kvarteta začal rýchlo klesať a definitívne sa ich únik skončil až 1,3 km pred cieľom.

Cieľovým mestom sa 3 hodiny pred dojazdom prehnala búrka, ale cesty už boli po prejazde pelotónu suché. Približne 2600 m pred cieľom prišlo v pelotóne k hromadnému pádu, ktorému sa tentoraz nevyhol ani Peter Sagan. Jazdca tímu Liquigas-Cannondale zostrelil Tyler Farrar. Sagan je však podľa informácie z tímu v poriadku a nemá žiadne veľké zranenie. "Ani sa mi nechce rozprávať, pretože som nesmierne nasrdený... To snáď ani nie je možné. Celá etapa bola výborná, moji tímoví kolegovia dobre pracovali, pripravovali sme sa už na likvidáciu tých štyroch jazdcov v úniku, a pochopiteľne, aj na môj záverečný špurt. A v tom, necelé tri kilometre pred cieľom sa predo mnou dostali do kolízie dvaja jazdci, spadli a strhli aj ďalších. Veľká smola, že som bol bezprostredne za nimi. Chcel som sa vyhnúť pádu, zbočil som doprava, avšak tam letel predo mnou aj bicykel jedného zo spadnutých. Vykopol som ešte ľavú nohu, aby som to čo najlepšie ustál a nespadol horšie, avšak jeho bicykel mi skrížil cestu a preletel som cez neho. Našťastie sa mi nič nestalo, som zdravotne v poriadku, ale škrie ma to poriadne. Viem, že aj toto patrí k cyklistike. Posledné kilometre na Tour de France sú skutočne hektické, nervózne a prinášajú množstvo pádov. Ešte včera som si vravel, bodaj by sa mi tie pády vyhýbali. A dnes prišiel pád v ten nepravý čas, pretože by som nazbieral ďalšie potrebné body na zelený dres, ktoré mi môžu teraz chýbať v konečnom účtovaní. Smola..." sprostredkoval slová nahnevaného slovenského cyklistu Petra Sagana manažér Jozef Korbel.

Fantastickú koncovku napokon aj s prispením tímových kolegov pre seba rozhodol Greipel. "Dnešné víťazstvo je cennejšie ako včerajšie. Bol to opäť ťažký finiš, v pelotóne bol pád. Ja som musel spomaliť, ale s pomocou kolegov z tímu sme sa výborne sformovali. Bol to náročný šprint, jeden z najťažších, ktoré som absolvoval," povedal pre Eurosport Greipel.

Výsledky - Tour de France 2012:

5. etapa (Rouen - Saint-Quentin, 196,5 km): 1. André Greipel (Nem.) Lotto Belisol 4:41:28, 2. Matthew Harley Goss (Aus.) Orica GreenEdge, 3. Juan José Haedo (Arg.) Saxo Bank-Tinkoff Bank, 4. Mark Cavendish (V. Brit.) Sky, 5. Samuel Dumoulin (Fr.) Cofidis, Le Credit En Ligne, 6. Tom Veelers (Hol.) Argos-Shimano, 7. Oscar Freire (Šp.) Kaťuša, 8. Alessandro Petacchi (Tal.) Lampre - ISD, 9. Sébastien Hinault (Fr.) AG2R La Mondiale, 10. Yohann Gene (Fr.) Team Europcar, ... 21. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep, 73. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep, 152. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale všetci čas ako víťaz

Poradie po 5. etape: 1. Fabian Cancellara (Švaj.) RadioShack-Nissan 24:45:32 h, 2. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky Procycling +7 s, 3. Sylvain Chavanel (Fr.) Omega Pharma-QuickStep +7, 4. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +10, 5. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky +11, 6. Denis Meňšov (Rus.) Kaťuša +13, 7. Cadel Evans (Aus.) BMC Racing +17, 8. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +18, 9. Ryder Hesjedal (Kan.) Garmin-Sharp +18, 10. Andreas Klöden (Nem.) RadioShack-Nissan +19, ... 15. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +23, 54. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +2:09 min, 100. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +7:05.

Súťaž aktivity: 1. Peter Sagan (SR) 155 bodov, 2. Matthew Goss (Aus.) 137, 3. André Greipel (Nem.) 132, ... 14. Peter Velits (SR) 36

[Foto na úvode: Facebook - Peter Sagan]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up