Majstrovstvá Slovenska MTB-4X 2004

Sobotňajšie ráno, 9. októbra, v Bratislave – Rači, z pohľadu počasia neveštilo nič dobrého. Obloha sivá, mraky zahaľovali malokarpatské vŕšky. Slabé mrholenie prešlo pred deviatou hodinou do hustého dažďa. Niet sa čo čudovať, že sa pretekárom nechcelo ísť na prezentáciu, nie to ešte na tréning, ktorého začiatok bol stanovený na deviatu hodinu. Nakoniec sa kvôli nečasu začínalo o hodinu neskoršie. Neviem, či to bolo počasím alebo neskorým jesenným termínom, ale na štart kvalifikačných jázd nastúpilo len 6 jazdcov. Z tohto počtu boli štyria s licenciou Slovenského zväzu cyklistiky, dvaja bez licencie...

Na úvod
Sobotňajšie ráno, 9. októbra, v Bratislave – Rači, z pohľadu počasia neveštilo nič dobrého. Obloha sivá, mraky zahaľovali malokarpatské vŕšky. Slabé mrholenie prešlo pred deviatou hodinou do hustého dažďa. Niet sa čo čudovať, že sa pretekárom nechcelo ísť na prezentáciu, nie to ešte na tréning, ktorého začiatok bol stanovený na deviatu hodinu. Nakoniec sa kvôli nečasu začínalo o hodinu neskoršie. Neviem, či to bolo počasím alebo neskorým jesenným termínom, ale na štart kvalifikačných jázd nastúpilo len 6 jazdcov. Z tohto počtu boli štyria s licenciou Slovenského zväzu cyklistiky, dvaja bez licencie. Pritom zatrénovať si na trať BMX klubu Rača chodieva každodenne 6 až 12 ostrých horskáčov, ktorí brúsia trať ostošesť, bez ohľadu na počasie, až to domácim, ktorí udržiavajú trať, robí problémy. Pravdu povediac z tohto nezáujmu som bol dosť sklamaný a to z dvoch dôvodov. Prvým je skutočnosť, že počas posledného polroka som od týchto mladých mužov z Bratislavy aj z širšieho okolia (napr. z Hlohovca) počúval kritické slová o tom, že sa MTB zmohlo len na jedny 4-krosové preteky. Druhým dôvodom je skutočnosť, že ústretový krok komisie MTB-DH,4-X, aby preteky M-SR boli otvorené, t.j. tzv. Open MTB-4X, aj pre neregistrovaných jazdcov, ostal bez odozvy v ich radoch. Pritom obmedzenie bolo len v tom, že budú vyhodnotení (peňažné a vecné ceny) podľa umiestnenia, ale nemôžu získať titul majstra Slovenska, ani medaily (za 1. až 3. miesto). Z bikrosárov okrem Maťa Vitka nenastúpil nikto, lebo ich čakalo finále Slovenského pohára – v sobotu 8. kolo a v nedeľu posledné 9. kolo. Katku Šiškovú sa chystali preskúšať dve bikrosárky – Dáša Poláková a Katka Achsová. Žiaľ Šištička neprišla. S účasťou to vyzeralo tak ako s počasím – zle. Nuž stalo sa, už sa neodstane.

Na začiatku pretekov teda nastúpilo 6 jazdcov na kvalifikačné jazdy, ktoré dopadli takto:
1. Matej Vitko, št. č. 126, čas 00:46,1 sec, klub Kaktus Bike Bratislava
2. Filip Polc, št. č. 77, čas 00:47,1 sec, klub Filip Polc RT Pezinok
3. Marek Peško, št. č. 75, čas 00:50,9 sec, klub Filip Polc RT Pezinok
4. Ľubomír Sládek, št. č. 74,čas 00:55,9 sec, Bratislava – bez licencie SZC
5. Juraj Podhradský, št. č. 76, čas 00:56,9 sec, BMX klub Rača
6. Martin Čupka, št. č. 78, čas 00:57,5 sec, Liptovský Mikuláš – bez licencie SZC
Semifinále – 1. skupina, podľa umiestnenia: Vitko, Sládek, Podhradský.
Semifinále – 2. skupina, podľa umiestnenia: Polc, Peško, Čupka.
Malé finále, podľa umiestnenia: Podhradský, Čupka.
Finále, podľa umiestnenia: Peško, Polc, Sládek, Vitko.

Výsledky pretekov OPEN MTB-4X:
1. Marek Peško, FP RT Pezinok
2. Filip Polc, FP RT Pezinok
3. *Ľubomír Sládek, Bratislava
4. Matej Vitko, Kaktus Bike Bratislava
5. Juraj Podhradský, BMX klub Rača
6. *Martin Čupka, Liptovský Mikuláš
*jazdci bez licencie SZC

Výsledky majstrovstiev Slovenska MTB-4X:
1. Marek Peško, FP RT Pezinok
2. Filip Polc, FP RT Pezinok
3. Matej Vitko, Kaktus Bike Bratislava
4. Juraj Podhradský, BMX klub Rača

Trochu k priebehu pretekov.
Štartovalo sa v prvých štyroch dráhach, na pahorku s betónovým povrchom. Pneumatické štartovacie zariadenie so svetelným semaforom, ovládané elektronicky, pracovalo spoľahlivo ako gilotína. Trať bola pripravená dobre. Kto bol na pretekoch BMX v Rači vie, že domáci si na tom dajú záležať bez ohľadu na to či robia Európsky, či Slovenský pohár, majstrák alebo regionálne preteky. Jazdilo sa za drobného mrholenia, trať bola „pomalšia“ ako zvyčajne, čo uberalo jazdcom tým viac síl, čím boli bližšie k cieľu. Najviac ich v každej jazde mala dvojica favoritov Maťo Vitko a Filip Polc.
Kvalifikačné jazdy prebehli bez väčšieho vzrušenia a priaznivci jednotlivých jazdcov svojim krikom poháňali svoje kone a rozháňali oblaky na oblohe. V prvej semifinálovej skupine s rezervou zvíťazil Maťo a v druhej Filip.
Búrlivejšie bolo malé finále a bajkeri v obecenstve možno z recesie, možno z pasie, precvičovali si bojové chorály pred nastávajúcim finále.
Vo finále si Maťo vybral dráhu 3, Filip 2, Marek Peško 4 a Ľubovi Sládkovi ostala vnútorná 1. Medzi Maťom a Filipom sa poriadne iskrilo hneď po štarte. Maťo dal o máličko lepší štart, v prvej zákrute sa pred neho na chvíľu dostal Filip, po skoku na dvojvlne bol prvý Maťo, z druhej zákruty vyšiel prvý Filip, udržal si vedenie aj počas skoku na veľkom dvojáku, troják pred treťou zákrutou prešiel technickejšie Maťo. Dostal sa pred Filipa, na postupáku a lavici s dvojvlnou zvýšil náskok. Lavicu s priehlbinou a hrbom skočil však vysoko a nie celkom presne, čo mu trocha skomplikovalo prejazd cez tri hrby pred poslednou zákrutou. Tým sa skrátil jeho náskok pred Filipom. Maťo išiel zákrutu zo stredu na vonkajšok, Filip ju strihol zvnútra von. Stretli sa na výjazde zo zákruty. Filip tlačil Maťa von z trate. Maťo sa tlačil dovnútra. Všetko sa odohrávalo v zlomkoch sekúnd až do kritického bodu, kedy obaja, po vzájomnom súboji, spadli. Vzápätí boli obaja na nohách, schmatli svoje bicykle , ale tie boli do seba zakliesnené a tvrdohlavo odolávali ich úsiliu. Tento moment využil Marek Peško, jazdiaci o niečo pozadu za touto dvojicou a došiel si bezpečne do cieľa pre palmu víťazstva a titul majstra Slovenska. Dvojicu zápasiacu o bicykle obišiel aj Ľubo Sládek. To asi prinútilo zakliesnené bicykle, aby dostali rozum a Filipovi sa podarilo ako prvému odtrhnúť svoj bicykel od Maťovho a pekelnou jazdou stihol predbehnúť Ľuba a prejsť cieľovou čiarou ako druhý. Maťo mal väčšiu smolu a zvrátiť prehru, v skoro už vyhranej partii, sa mu nepodarilo. Možno nabudúce. V Rači sa potvrdilo, kde sa dvaja bijú, tretí víťazí.

M. Rapčan

Ilustračné foto z úvod: © southerndownhill.com
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Liptov Ride 2024 – najťažší dojazd v stúpaní u nás?

Liptov Ride 2024 – najťažší dojazd v stúpaní u nás?

Prvý štart na pretekoch je často odpoveďou na otázku, čo si robil v zime. Bol skialp dobrou prípravou a ako nás preveril úplne nový dojazd, ktorý sa môže smelo radiť k najťažším u nás?
Bachureňská Winter MTB sedmička 2024 – odštartovať sezónu a obhájiť minulý ročník

Bachureňská Winter MTB sedmička 2024 – odštartovať sezónu a obhájiť minulý ročník

Dnes som si pre vás pripravil reportáž z mojich prvých pretekov tejto sezóny. Poďte sa so mnou pozrieť, ako sa mi darilo.
Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Poďte sa so mnou pozrieť na trať známeho zimného podujatia, ktoré napísalo už svoju štrnástu kapitolu.
keyboard_arrow_up