Víťazom piatkovej 12. etapy na cyklistických pretekoch Tour de France zo St. Jean de Maurienne do Annonay, ktorá bola s 226 km najdlhšou na 99. ročníku, sa stal britský jazdec tímu Garmin David Millar. Druhý skončil domáci cyklista Jean-Christophe Peraud z tímu AG2R a tretiu pozíciu obsadil Španiel Egoi Martínez (Euskaltel-Euskadi). Slovák Peter Sagan napokon skončil na 6. mieste.

V šprinte o túto priečku síce prehral s Matthewom Gossom, ale Austrálčan ho v koncovke jemne zablokoval, rozhodcovia napokon zmenili poradie a Sagana presunuli pred súpera. Goss si síce uchoval získané body v etape, no preradili ho na posledné miesto v štartovom poli a odobrali mu tiež 30 bodov. "Nezostal vo svojej línii, urobil zmenu a to bola veľká chyba. Je to jasne vidno. Preradili sme ho na posledné miesto v etape," povedal riaditeľ pretekov Jean-Francois Pescheux.

Samotný austrálsky jazdec akoby očakával podobný scenár. "Stalo sa, čo sa stalo. Niekedy situácia záleží aj od toho, kto rozhoduje. Niektorí komisári sú zhovievavejší. Nezáleží na tom, pravidlá sú jasne dané od začiatku. Nebudem sa tým znepokojovať, sústredím sa na sobotňajšiu etapu," povedal Goss.



Dvadsaťdvaročný Žilinčan Sagan v službách Liquigas-Cannondale si aj naďalej udržal zelený dres lídra bodovacej súťaže, pred Gossom má náskok 56 bodov.

"Čo mám k tomu záveru etapy povedať? Veď ste to videli na obrazovkách, čo mi urobil Austrálčan Goss. Toto sa nerobí v záverečnom špurte, to nebolo rozhodne fair-play. Takto ma zdolať? Keby ma normálne prešpurtoval, ale toto sa mi rozhodne nepáčilo. Pochopiteľne, že ma nahneval a dal som to aj značne najavo. Som rád, že si to včas všimlo vedenie TdF a okamžite zasiahlo. Už som sa upokojil. A dnešná etapa? Bola náročná, dva veľké kopce, navyše sa išlo dosť rýchlo. Keď som chcel ísť do úniku, hneď ma Gossovi ľudia z tímu Orica GreenEdge schádzali. Mrzí ma, že na rýchlostnej prémii ma predbehli. Myslím si však, že súboj s Gossom o zelený dres bude ešte zaujímavý," sprostredkoval slová nahnevaného slovenského cyklistu Petra Sagana manažér Jozef Korbel.

V žltom drese lídra pôjde aj v sobotu Brit Bradley Wiggins, ktorý v celkovom poradí vedie pred tímovým kolegom Christopherom Froomom a Talianom Vincenzom Nibalim. Najlepších neohrozil únik pätice jazdcov, ktorí prišli do cieľa s takmer osemminútovým náskokom. V celkovom poradí však nedošlo k žiadnym posunom. Peter Velits, ktorý skončil tridsiaty piaty s odstupom 7:54 min na Millara, je aj naďalej na 24. mieste, Petrovi Saganovi patrí 55. priečka a Martinovi Velitsovi 101. pozícia.

Pelotón sa v piatok lúčil s Alpami dvoma horskými prémiami. Najdlhšia etapa 99. ročníka bola napokon pre favoritov predovšetkým oddychovou. Pozornosť sa sústredila na súboje Petra Sagana s Matthewom Gossom o zelený dres. Po prvej horskej prémii na Col du Grand Cucheron bola v popredí desaťčlenná skupina. Horská prémia na Col du Granier (81. km) pelotón poriadne potrhala. Vpredu pracovala pätica Egoi Martínez, Robert Kiserlovski, Jean-Christopher Peraud, Cyril Gautier a David Millar. Za nimi útočil Peter Sagan, ktorý sa chcel pred rýchlostnou prémiou zbaviť Gossa. Jazdci tímu GreenEdge však pre svoju nádej tvrdo pracovali a atak Slováka zlikvidovali. Čelo pelotónu ovládli jazdci Sky, ktorí sa nikam neponáhľali. Na rýchlostnej prémii na 153. km skončil Peter Sagan deviaty, Goss stiahol jeho vedenie v bodovacej súťaži o ďalšie tri body. Pelotón jazdil pomaly a pätica vpredu získala konštantný dvanásťminútový náskok. Vďaka spolupráci celej pätice bol rozdiel stále vysoký. V závere si to medzi sebou rozdali o víťazstvo v etape Millar a Peraud.

"Doteraz sa mi podarilo na Tour vyhrať iba jazdy proti chronometru, dnes prišlo aj víťazstvo v klasickej etape. Je to emotívnejšie ako uspieť v časovke alebo prológu. Celý tím sa snaží dosiahnuť čiastkový úspech. Potrebovali sme ho a veľmi sme ho chceli. Dnes to vyšlo mne," povedal v prvom televíznom rozhovore Millar, ktorý vyhral etapu na Tour už piatykrát.

Výsledky - Tour de France 2012 - piatok:

12. etapa (St. Jean de Maurienne - Annonay /226 km/): 1. David Millar (V. Brit.) Garmin 5:42:46 h, 2. Jean-Christophe Peraud (Fr.) AG2R rovnaký čas, 3. Egoi Martínez (Šp.) Euskaltel-Euskadi, 4. Cyril Gautier (Fr.) Europcar, 5. Robert Kiserlovski (Chor.) Astana všetci +5 s, 6. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale, 7. Matthew Harley Goss (Aus.) Orica GreenEdge obaja +7:53 min, 8. Sébastien Hinault (Fr.) AG2R La Mondiale, 9. Cadel Evans (Aus.) BMC Racing, 10. Luca Paolini (Tal.) Kaťuša, ... 35. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep všetci +7:54, 89. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +10:15

Poradie po 12. etape: 1. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky 54:34:33 h, 2. Chris Froome (V. Brit.) Sky +2:05 min, 3. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +2:23, 4. Cadel Evans (Aus.) BMC Racing +3:19, 5. Jürgen Van den Broeck (Belg.) Lotto +4:48, 6. Haimar Zubeldia (Šp.) RadioShack-Nissan +6:15, 7. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +6:57, 8. Janež Brajkovič (Slovin.) Astana +7:30, 9. Pierre Rolland (Fr.) Europcar +8:31, 10. Thibaut Pinot (Fr.) FDJ-Big Mat +8:51, ... 24. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +27:37, 55. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +1:05:00, 101. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +1:36:28

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) 254, 2. Matthew Goss (Aus.) 198, 3. André Greipel (Nem.) 181, ... 12. Peter Velits 62, 83. Martin Velits (obaja SR) 10

Súťaž vrchárov: 1. Fredrik Kessiakoff (Švéd.) 66, 2. Pierre Rolland (Fr.) 55, 3. Chris Anker Sörenssen (Dán.) 39, ... 8. Peter Velits (SR) 29

Gesink a Petacchi sa rozlúčili s Tour de France
Pre holandského cyklistu Roberta Gesinka i Taliana Alessandra Petacchiho sa preteky Tour de France skončili po jedenástej etape a v piatok už na štart nenastúpia. Končia však z rozdielnych príčin. Gesink, ktorý bol v roku 2010 piaty, mal v úvode Tour pád a odvtedy pociťoval veľké bolesti v oblasti rebier. Po etape z Albertville k stanici lanovky La Toussuire, v ktorej zaostal za najlepšími pol hodiny, oznámil jeho tím Rabobank, že na pretekoch končí. Gesink bol vo výsledkovej listine na celkovom 67. mieste. "Keď som sa snažil zhlboka nadýchnuť, pociťoval som veľké bolesti. Okolo rebier mám naozaj veľké bolesti. Ak by som pokračoval, môjmu telu by to vôbec nepomohlo," povedal Gesink. Rabobank už skôr prišiel aj o austrálskeho šprintéra Marka Renshawa i Holanďana Baukeho Mollemu.

Talianske šprintérske eso Petacchi zasa vo štvrtok neprišiel do cieľa v stanovenom časovom limite. Víťaz etáp na všetkých troch podujatiach Grand Tour spadol v zjazde z Croix de Fer asi 50 km pred cieľom. Podľa stanoviska tímu si pravdepodobne zlomil rebrá. "V piatok sa vráti do Talianska a podrobí sa ďalším vyšetreniam. Pravdepodobne má zlomené rebrá," píše sa v stanovisku tímu Lampre.

[Foto na úvode: Facebook - Peter Sagan]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné videá

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Video: Takto by vyzeral ideálny deň fanúšika na Tour de France?

Video: Takto by vyzeral ideálny deň fanúšika na Tour de France?

Kam všade sa dostane fanúšik na Tour de France, keď mu na krku visí priepustka do zákulisia?
keyboard_arrow_up