V kráľovskej 16. etape triumf Francúza Voecklera

Víťazom 16. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Pau do Bagnéres-de-Luchon a merala 197 km, sa stal Francúz Thomas Voeckler. Bolo to jeho druhé prvenstvo v tohtoročnej 99. edícii najprestížnejších cyklistických pretekov na svete, štvrté v kariére. Etapu zvládol za 5:35:02 h, čím dosiahol rýchlostný priemer 35,3 km/h.

Druhý prišiel do cieľa o 1:40 min neskôr Dán Chris Anker Sörensen, bronzová pozícia patrila Španielovi Gorkovi Izaguirremu Insaustimu, ktorý zaostal už takmer o tri a pol minúty.

Prví traja cyklisti v celkovej klasifikácii líder Bradley Wiggins z Veľkej Británie, jeho krajan Chris Froome a Talian Vincenzo Nibali sa pozorne strážili. V cieli boli o vyše 7 minút neskôr ako víťazný Voeckler. Štvrtý Cadel Evans ich tempu nestačil a výrazne zaostal.

Etapa s prívlastkom "kráľovská“ so slávnymi pyrenejskými stúpaniami na čele s Tourmaletom bola od úvodu mimoriadne zaujímavá. Už po dvadsiatich kilometroch sa na čele vytvorila silná takmer 40-členná skupina, v ktorej najlepším v celkovom poradí bol Španiel Egoi Martinez z ProTeam Euskaltel-Euskadi na 18. mieste. Za lídrom celkovej klasifikácie Bradleym Wigginsom zaostával o viac ako 18 minút. Na prvej horskej prémii na 54. km už mali náskok pred hlavným poľom štyri a pol minúty. Prvý na vrchole Col d"Aubisque vo výške 1709 m n. m. bol Francúz Thomas Voeckler, ktorý sa vďaka zisku 25 bodov za prvenstvo v tej chvíli posunul už na tretie miesto v boji o bodkovaný dres najlepšieho vrchára.

Náskok skupiny sa neustále zvyšoval. Na úpätí legendárneho stúpania na Col du Tourmalet už hlavné pole zaostávalo o 6 minút. Devätnásťkilometrové stúpanie na vrchol vo výške 2115 m n. m. poriadne natiahlo čelnú skupinu. Svoje vrchárske kvality opäť potvrdil Thomas Voeckler, druhý bol jeho krajan Brice Feillu. Hlavné pole prišlo na prémiu o viac ako desať minút neskôr. Pri zjazde z Tourmaletu mal nepríjemný pád skúsený, už 39-ročný George Hincapie z USA.

Dvojica Voeckler - Feillu šliapala na čele s 90-sekundovým náskokom pred svojimi najbližšími prenasledovateľmi - štvorčlennou skupinou, v ktorej boli Dán Chris Anker Sörensen, Španiel Gorka Izaguirre Insausti, Nemec Jens Voigt a Kazach Alexander Vinokurov. Aj tretia horská prémia na Col d´Aspin (1498 m n. m.) sa stala korisťou Voecklera. V hlavnom peletóne začali aktívne pracovať najmä jazdci tímu Liquigas-Cannondale a náskok vedúcich cyklistov sa začal zmenšovať. V záverečnom stúpaní "kráľovskej“ etapy na 1569 m vysoký Col de Peyresourde zvŕšil svoju spanilú jazdu Thomas Voeckler, ktorý sa vydal na veľké sólo. Štvrté prvenstvo na horskej prémii ho definitívne posunulo na čelo hodnotenia súťaže vrchárov. Na vrchole mal pred v tej chvíli druhým Sörensenom náskok bezmála jeden a pol minúty. Nasledoval takmer 15-kilometrový zjazd do cieľa v Bagnéres-de-Luchon, v ktorom si už Voeckler svoj náskok udržal a zožal ov
ácie tisícok fanúšikov.

"Bola to extrémne ťažká etapa, určite to bolo náročnejšie vybojované prvenstvo ako v desiatej etape do Bellegarde-sur-Valserine. Pred začiatkom Tour som si nedával za cieľ zisk bodkovaného dresu pre najlepšieho vrchára. Mojím cieľom sa to stalo až pred touto etapou, keď som si uvedomil, že nemám až takú veľkú stratu, aby sa to nedalo zlikvidovať. Teraz už vidím, že by práve toto mohlo byť mojou hlavnou ambíciou v ďalších pretekoch. Som šťastný, že som na čele poradia vrchárov. Bolo to ťažké dostať sa na prvú priečku, ešte ťažšie bude udržať si ju až do cieľa,“ povedal v prvom televíznom interview víťaz 16. etapy Thomas Voeckler.

Slovenskí cyklisti Peter Velits (68.) a Peter Sagan (73.) prišli do cieľa v skupine, ktorá za víťazom zaostala o 22:15 min, Martina Velitsa klasifikovali na 126. mieste. Sagan však zostal suverénne na čele bodovacej súťaže a aj vo štvrtkovej 17. etape z Bagnéres-de-Luchon do Peyragudes (143,5 km) pôjde v zelenom drese.

Výsledky 16. etapy (Pau - Bagnéres-de-Luchon, 197 km):

1. Thomas Voeckler (Fr.) Europcar 5:35:02 h, 2. Chris Anker Sörensen (Dán.) Saxo Bank - Tinkoff Bank +1:40 min, 3. Gorka Izaguirre Insausti (Šp.) Euskaltel - Euskadi, 4. Alexander Vinokurov (Kaz.) Astana Pro Team obaja +3:22, 5. Brice Feillu (Fr.) Saur-Sojasun +3:58, 6. Jens Voigt (Nem.) Radioshack-Nissan +4:18, 7. Daniel Martin (Ír.) Garmin-Sharp, 8. Simone Stortoni (Tal.) Lampre - ISD. 9. Gianpaolo Caruso (Tal.) Kaťuša všetci +6:08, 10. Laurens Ten Dam (Hol.) Rabobank Cycling Team + 6:11, ... 68. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep, 73. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale obaja +22:15, 126. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +33:04

Poradie po 16. etape:

1. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky 74:15:32 h, 2. Chris Froome (V. Brit.) Sky +2:05 min, 3. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +2:23, 4. Jürgen Van den Broeck (Belg.) Lotto +5:46, 5. Haimar Zubeldia (Šp.) RadioShack-Nissan +7:13, 6. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +7:55, 7. Cadel Evans (Aus.) BMC Racing +8:19, 8. Janež Brajkovič (Slovin.) Astana +9:09, 9. Pierre Rolland (Fr.) Europcar +10:10, 10. Thibaut Pinot (Fr.) FDJ-Big Mat +11:43, ... 24. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +42:43, 36. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +1:02:38 h, 80. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +1:56:33

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) 356 bodov, 2. André Greipel (Nem.) 254, 3. Matthew Goss (Aus.) 203, ... 13. Peter Velits 76, 54. Martin Velits (obaja SR) 27

Súťaž vrchárov: 1. Thomas Voeckler (Fr.) Europcar 107 bodov, 2. Fredrik Kessiakoff (Švéd.) 103, 3. Chris Anker Sörenssen (Dán.) 77, ... 12. Peter Velits 29, 32. Peter Sagan 8, 49. Martin Velits (všetci SR) 2

Súťaž mladých jazdcov do 25 rokov: 1. Tejay van Garderen (USA) 74:23:27 h, 2. Thibaut Pinot (Fr.) +3:48 min, 3. Steven Kruijswijk (Hol.) Rabobank Cycling News +45:26

Gusev spadol a skončil
Ruský cyklista Vladimir Gusev nedokončí 99. ročník Tour de France. Pri páde v stredajšej 16. etape z Pau do Bagneres-De-Luchon si zlomil kľúčnu kosť. Pretekár tímu Kaťuša po nehode na približne 67. kilometri skončil v ohrade z ostnatého drôtu. Spolu s ním sa ocitol na zemi aj Belgičan Romain Zingle z Cofidisu, ale ten pokračoval.

Stredajšia etapa vedie cez štyri pyrenejské priesmyky Col d"Aubisque, Col du Tourmalet, Col d"Aspin a Col de Peyresourde.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up