Zdroj: Wikipedia

Kazašský cyklista Alexander Vinokurov si vybojoval zlatú medailu v sobotňajších pretekoch mužov s hromadným štartom na Hrách XXX. olympiády v Londýne. Skúsený, onedlho už 39-ročný Vinokurov (nar. 16. 9. 1973) využil v závere zaváhanie Rigoberta Urama Urama, ktorý sa nepochopiteľne obzeral dozadu za blížiacou sa skupinkou pretekárov, ušiel juhoamerickému cyklistovi a napokon bez väčších problémov triumfoval časom 5:45:57 h.

Dvadsaťpäťročný Kolumbijčan obsadil napokon druhé miesto v rovnakom čase ako víťaz. Na bronzový stupienok vystúpil 25-ročný Nór Alexander Kristoff, ktorý mal osemsekundový odstup. Jediného slovenského zástupcu Petra Sagana klasifikovali na 34. priečke s mankom 40 sekúnd na Vinokurova. Dvadsaťdvaročný Žilinčan prišiel až v hlavnom balíku za úspešnou dvojicou a ďalšou skupinkou jazdcov. "Tourminátor" tak na olympijskej trati v britskej metropole nenaplnil medailové ambície, ktoré sa očakávali po jeho mimoriadne úspešnom vystúpení na Tour de France, kde vyhral tri etapy a bol najlepší v bodovacej súťaži o zelený dres.

"Z pelotónu odišla silná a početná skupina. Nemci i Angličania mali len málo jazdcov, aby to dokázali doraziť. Na olympijských hrách sú zvláštne preteky, keďže tímy nemajú taký počet pretekárov ako obvykle a nemôžu dostatočne ťahať. Myslel som si, že skupina vpredu neudrží svoje tempo a všetko sa zíde. Videl som síce, že súperi nastupovali, ale do cieľa bolo poriadne ďaleko. Napokon moja stávka na Britov nevyšla. Keď som videl, ako od štartu ťahajú, tak som im veľmi veril. Ani som sa nepokúšal ísť do úniku, dal som všetko na jednu kartu a záverečný šprint. Dnes som musel staviť len na jednu kartu, inak sa to nedalo, aby som plytval silami všetkými smermi," povedal po pretekoch Peter Sagan.

Víťazný Vinokurov pochopiteľne neskrýval radosť po svojom triumfe: "Je to pre mňa neuveriteľný pocit, prežívam nádherné a neskutočné chvíle radosti. Verím, že som tu ešte nepovedal posledné slovo. Pokúsim sa uspieť aj v budúcotýždňovej časovke, len aby ma nohy poslúchali a vydržali záťaž." Alexandr Vinokurov si vybojoval na záver kariéry druhú olympijskú medailu. V roku 2000 prehral súboj s Nemcom a vtedy tímovým kolegom Janom Ullrichom. Kazach už dávnejšie avizoval, že po tejto sezóne sa rozlúči s kariérou.

"Určite som nestratil koncentráciu," povedal na margo úniku Vinokurova v cieľovej rovinke strieborný Uram Uram a dodal: "Bolo to veľmi náročné. V záverečných desiatich kilometroch sme išli naplno a myslím si, že nikomu z nás nezostalo veľa síl. Pozrel som sa doľava a Vinokurov vyrazil vpred. V záverečnom šprinte mi už potom chýbali sily. Nikto so mnou na medailové pozície nerátal. Vedel som, že sú tu veľké tímy, ktoré sa navzájom strážili."

"Vôbec som nečakal, že by som mohol získať medailu. Dvaja predo mnou boli príliš silní, nedokázal som ich dostihnúť. Tretie miesto je to najlepšie, čo som mohol v sobotu vzhľadom na vývoj pretekov dosiahnuť," povedal bronzový Kristoff.

Preteky boli veľkým sklamaním pre šprintérov a špeciálne pre britský tím, ktorý pracoval pre majstra sveta Marka Cavendisha. Najväčším nešťastníkom dňa však bol pravdepodobne Švajčiar Fabian Cancellara, ktorý jazdil vo vedúcej skupine a ašpiroval na zlatú medailu. Sen o ďalšom cennom kove sa mu skončil len 10 km pred cieľom, keď spadol a jeho účasť v stredajšej časovke je otázna.

Scenár pretekov sa začal odvíjať podľa všeobecných očakávaní. Už rýchlo po štarte unikla jedenásťčlenná skupina, v ktorej boli aj Belgičan Jürgen Roelandts, Talian Marco Pinotti, Rus Denis Meňšov či Austrálčan Stuart O´Grady. Briti kontrolovali čelo pelotónu a postupne sa k nim pridali aj Nemci. V prvom z desiatich okruhov strácal balík na vedúcu skupinu vyše 5 minút. V pelotóne aktívne pracovali aj Vincenzo Nibali a Philippe Gilbert, ktorí zaútočili v piatom okruhu. Ich nástup bol razantný a spolu s ďalšími jazdcami sa dostali dopredu. Postupne sa Nibali, Gilbert a spol. dotiahli na skupinu v úniku. Tempo sa stupňovalo, o ďalší nástup sa pokúsil Gilbert. Postupne sa vpredu vyformovala 30-členná skupina, ktorá si spoluprácou udržiavala takmer minútový náskok. V závere nestačil jeden z Cavendishových pomocníkov Froome a pelotón už stratu nedokázal zlikvidovať. Vinokurov s Uramom nastúpili 5 km pred cieľom a ich útok bol napokon úspešný.

Cyklistika - preteky s hromadným štartom (249,5 km) - sobota:

Muži: 1. Alexander Vinokurov (Kaz.) 5:45:57 h, 2. Rigoberto Uram Uram (Kol.) - rovnaký čas ako víťaz, 3. Alexander Kristoff (Nór.) +8 s, 4. Taylor Phinney (USA), 5. Sergej Lagutin (Uzb.), 6. Stuart O´Gready (Aus.), 7. Jurgen Roelandts (Belg.), 8. Gregory Rast (Švaj.) - všetci +8,...34. Peter Sagan (SR) +40.

Cavendish sa sťažoval, že sila Britov bola na škodu
Britský cyklista Mark Cavendish vyhlásil, že veľká sila britského tímu, ktorý ho počas 249,5 km dlhých pretekov podporoval, sa obrátila proti nemu. Cavendish bol v sobotu najväčším favoritom na zisk zlatej olympijskej medaily. Niektoré tímy sa rozhodli zvýšiť šance na medailové umiestnenie tak, že poslali svojich jazdcov do úniku. Briti sa rozhodli udržať svoj tím pokope, aby tak šetrili sily na záverečnú Cavendishovu podporu a týmto rozhodnutím v najväčšej miere ovplyvnili osud pretekov. Po takmer 200 km na čele pelotónu takmer nereagovali na únik skupiny tridsiatich dvoch jazdcov, z ktorej napokon vzišiel ako víťaz Kazach Alexandr Vinokurov. "Vyzeralo to tak, že ostatným tímom nezáleží na víťazstve dovtedy, kým nevyrazíme vpred," povedal 29. jazdec celkovej klasifikácie Cavendish, ktorého podporoval aj nedávny víťaz Tour de France Bradley Wiggins.

"Prehrali práve pre to, že boli takí silní," vyhlásil po pretekoch belgický reprezentant Tom Boonen a ďalej skonštatoval: "Tvrdo pracovali a tvárili sa pri tom, že nepotrebujú žiadnu pomoc." Nový olympijský víťaz Alexandr Vinokurov si bol podľa vlastných slov vedomý, že Briti nebudú naháňať skupinu v úniku. "V poslednom kole som si uvedomil, že jazdci z Veľkej Británie nejdú dosť rýchlo," dodal Vinokurov.

Cancellara spadol, nemá istú účasť v stredajšej časovke
Švajčiarsky cyklista Fabian Cancellara spadol počas sobotňajších cyklistických pretekov s hromadným štartom na OH v Londýne a jeho účasť v stredajšej časovke je otázna. Tridsaťjedenročný štvornásobný majster sveta v časovke jazdil vo vedúcej skupine a ašpiroval na zlatú medailu, no 10 km pred koncom neodhadol pravotočivú zákrutu a vrazil do bezpečnostnej bariéry. Napriek tomu dokončil preteky. Na sociálnej sieti Twitter oznámil, že podstúpi röntgenové vyšetrenie. V stredu by mal obhajovať zlatú medailu v časovke z OH v Pekingu.

[Foto na úvode: Wikipedia]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up