Zdroj: https://twitter.com/bradwiggins

Brit Bradley Wiggins dosiahol po celkovom triumfe na Tour de France 2012 ďalší veľký úspech: na olympijských hrách v Londýne sa v stredu stal víťazom cyklistickej časovky mužov na 44 km. V jazde proti chronometru mal čas 50:39,54 min a presadil sa s náskokom 42 sekúnd pred Nemcom Tonym Martinom.

Wiggins zvládol trať rýchlostným priemerom 52,113 km/h. Bronz si vybojoval ďalší Brit a jeho pomocník na ceste za úspechom na Tour Christopher Froome, ktorý zaostal o 1:08,33 min.

Wiggins sa stal v stredu v Hampton Court pri Londýne najúspešnejším Britom v olympijskej histórii. Vybojoval si už siedmu olympijskú medailu, z toho štvrtú zlatú. Predchádzajúcich šesť cenných kovov nazbieral v dráhovej cyklistike (2000 bronz v stíhacích pretekoch družstiev, 2004 zlato v stíhačke jednotlivcov, striebro v stíhačke družstiev a bronz v madisone a 2008 zlato v stíhačke jednotlivcov i družstiev). O jednu medailu predstihol Steva Redgravea, ktorý si vo veslovaní vybojoval päť zlatých a jednu bronzovú. Tridsaťdvaročný rodák z belgického Gentu je jediným cyklistom v histórii, ktorý získal zlaté medaily na OH na ceste i na dráhe a zároveň vyhral Tour de France. "Nedokážem opísať slovami, čo prežívam. Vyhral som olympijské zlato vo svojom vlastnom meste. Keď som triumfoval na dráhe, povzbudzovali ma a fandili mi tri či štyri tisícky divákov. Tu, v uliciach Londýna bola podpora niekoľkonásobne väčšia a bolo to neuveriteľné. Od rána som počúval, že môžem prekonať britský rekord v počte medailí. Nie je dôležité, že máte sedem kovov, ak ich nemáte v správnej farbe. Moje číslo je preto štyri. Chcem ho zvýšiť v Riu de Janeiro," povedal Wiggins.

Wiggins viedol od úvodného medzičasu a postupne zvyšoval svoj náskok na Tonyho Martina z Nemecka. Po 18,4 km to bolo 11 sekúnd, o ďalších 11 km ďalej pridal 11 sekúnd navyše. Časovka nevyšla obhajcovi prvenstva z Pekingu Fabianovi Cancellarovi, ktorý mal v sobotu v pretekoch s hromadným štartom ťažký pád a nedal sa stopercentne do poriadku. Švajčiar skončil siedmy s odstupom 2:14 min na Wigginsa. "Neviem, či dnes mohol niekto konkurovať Wigginsovi. Tento rok je jeho športová forma neuveriteľná. Je najlepším britským cyklistom všetkých čias," uviedol v reakcii pre BBC Chris Boardman, ktorý vyhral cyklistické zlato v roku 1992 v Barcelone.

Výsledky:

CYKLISTIKA:

Časovka mužov na 44 km: 1. Bradley Wiggins (V. Brit.) 50:39,54 min, 2. Tony Martin (Nem.) +42,00, 3. Christopher Froome (V. Brit.) +1:08,33, 4. Taylor Phinney (USA) +1:58,53, 5. Marco Pinotti (Tal.) +2:09,74, 6. Michael Rogers (Aus.) +2:11,85, 7. Fabian Cancellara (Švaj.) +2:14,17, 8. Bert Grabsch (Nem.) +2:38,50

Ženy - časovka (Hampton Court Palace - Hampton Court Palace, 29 km): 1. Kristin Armstrongová (USA) 37:34,82 min, 2. Judith Arndtová (Nem.) +15,47 s, 3. Oľga Zabelinská (Rus.) +22,53, 4. Linda Melanie Villumsenová (N. Zél.) +24,36, 5. Clara Hughesová (Kan.) +54,14, 6. Emma Pooleyová (V. Brit.) +1:02,88 min, 7. Amber Nebenová (USA) +1:10,35, 8. Ellen van Dijková (Hol.) +1:18,86.

Wiggins má za sebou náročnú noc plnú osláv a pitia
Cyklista Bradley Wiggins má za sebou náročnú noc, triumf v olympijskej časovke oslavoval v Londýne neďaleko Katedrály sv. Pavla. Britský jazdec tímu Sky zároveň zapíjal aj svoj úspech na Tour de France, keďže po vyvrcholení slávnych pretekov sa sústredil na olympijské hry. Po stredajšej časovke sa stal najdekorovanejším britským olympionikom v histórii, celkovo má na svojom konte 7 medailí, z toho 4 zlaté. Podľa očitých svedkov bol Wiggins na oslave totálne opitý.

Bradley Wiggins uverejnil z osláv fotografiu aj na sociálnej sieti Twitter. Pod fotografiou, v ktorej drží v ruke nápoj a druhou ukazuje gesto v štýle V symbolizujúce víťazstvo, dopísal: "Do nemoty." Neskôr víťaz Tour de France dopísal, že v pití výrazne pokročil. "Opitý v priebehu minúty... Bolo to emotívne."

Podľa šéfa britskej olympijskej misie Colina Moynihanma má Wiggins úplné právo na fantastickú oslavu.

[Foto na úvode: https://twitter.com/bradwiggins]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Denník cyklistu - prekvapivé výsledky (2. časť)

Denník cyklistu - prekvapivé výsledky (2. časť)

Podarí sa mi získať titul majstra SR v časovke? Rozhodol som sa vyskúšať osobného trénera, hoci som ešte nikdy nejazdil podľa individuálneho tréningového plánu.
Denník cyklistu - stačí mesiac na prípravu? (1. časť)

Denník cyklistu - stačí mesiac na prípravu? (1. časť)

Podarí sa mi získať titul majstra SR v časovke? Rozhodol som sa vyskúšať osobného trénera, ešte nikdy som nejazdil podľa individuálneho tréningového plánu.
Rozhovor: Fotograf Michal Červený - iný pohľad na cyklistiku

Rozhovor: Fotograf Michal Červený - iný pohľad na cyklistiku

V tomto prípade cez fotoobjektív profesionálneho fotografa UCI pretekov a cyklistických tímov.
keyboard_arrow_up