Zdroj: Mathosh

Horská cyklistka Janka Števková sa rovnako ako pred štyrmi rokmi v Pekingu dozvedela o svojej nominácii na olympijské hry až počas ich trvania. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) prerozdelila pred týždňom nevyužité miestenky pre horskú cyklistiku a jednu pridelila aj Slovensku.

Na rozdiel od Číny bol presun do Londýna na sobotňajšie preteky logisticky jednoduchší. Odpadla navyše aj aklimatizácia pre časový posun. "Ja som tak trochu tušila, že by som sa do Londýna mohla dostať, keďže pozorne sledujem dianie v našom športovom odvetví a vedela som o zranení dánskej pretekárky Anniky Langvadovej. V kútiku duše som teda verila, že miesto po nej sa ujde práve mne," povedala pre agentúru SITA Janka Števková, pre ktorú to bude už tretia olympiáda. Na OH okrem Pekingu štartovala už aj v Aténach 2004. V čínskej metropole obsadila 24. miesto, v gréckej súťaž pre technickú poruchu nedokončila. "Zopakovala sa situácia spred štyroch rokov, no teraz to budem mať o niečo jednoduchšie, keďže vtedy som mala na náročnejší presun oveľa menej času. Navyše, do Číny som cestovala bez podporného tímu, zatiaľ čo teraz idem s trénerom Tomášom Legnavským, ktorý je aj mojím sparingom a jeho prítomnosť mi dodá veľa síl," pokračovala členka tímu CK EPIC Dohňany.

Tridsaťšesťročná rodáčka z Martina reprezentuje Slovensko na vrcholných podujatiach od roku 1998. Vo viacerých disciplínach horskej a cestnej cyklistiky či v cyklokrose je mnohonásobnou majsterkou Slovenska. "Verila som, že sa do Londýna môžem dostať. Preto som nič nepodcenila a prispôsobila som tomu tréning. Nemám síce informácie o profile olympijskej trate, ale viem, že je umelo vybudovaná. Nejazdí sa v lese, ale na lúkach. Celý areál je divácky atraktívny a myslím si, že na našich pretekoch bude vynikajúca kulisa," doplnila Janka Števková. Skúsená slovenská pretekárka v cross country nechce byť na Hrách XXX. olympiády iba do počtu, nemá však ani prehnané ambície. "Samozrejme, chcem dosiahnuť maximum, no je nereálne myslieť si, že by som mohla atakovať medailové pozície. Ak by som skončila do 20. miesta, bolo by to fantastické. Ak by ma napokon klasifikovali v tretej desiatke, bol by to taký môj štandard," uviedla pre SITA horská cyklistka.

Oproti ďalším súťažiacim bude mať Janka Števková menšiu nevýhodu, pretože olympijskú trať ešte nevidela. "Neberiem to ako veľký hendikep. Do Londýna by som mala cestovať v nedeľu a dva dni by mali stačiť na to, aby som sa adaptovala na podmienky," doplnila slovenská olympionička. Olympijské preteky žien v cross country sa uskutočnia v sobotu 11. augusta o 12.30 h miestneho času (13.30 SELČ).

[Foto na úvode: Mathosh]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Sú rôzni skvelí športovci a športovkyne, šampióni, majstri a nakoniec legendy. Jednou z nich je dáma z Nórska, ktorá je doslova synonymom horskej cyklistiky.
Olympijské preteky žien v Tokiu - zlomenina ako najlepšia príprava

Olympijské preteky žien v Tokiu - zlomenina ako najlepšia príprava

Preteky žien boli pohromou pre mnohé favoritky, nechýbali prekvapenia a veľká radosť v jednej malej krajine. A čo ten nadpis? Uvidíte, že všetko do seba nakoniec zapadne...
Olympijské preteky mužov v Tokiu – písanie histórie aj športové tragédie

Olympijské preteky mužov v Tokiu – písanie histórie aj športové tragédie

V rámci disciplíny XCO je olympiáda absolútny vrchol a preteky v Tokiu priniesli všetko...drámu, veľkú radosť aj poriadnu dávku sklamania.
keyboard_arrow_up