Zdroj: mathosh

Tohtoročné cyklistické preteky Vuelta a Espaňa, ktoré sa začnú 18. augusta v Pamplone časovkou družstiev, budú bez slovenskej účasti. Naposledy chýbal Slovák na poslednom podujatí Grand Tour v roku 2006. V ostatných dvoch rokoch sa jazdcom spod Tatier na španielskych cestách darilo, Peter Velits prišiel v roku 2010 do Madridu tretí a po dopingu Ezequiela Mosqueru mu vo výsledkovej listine patrí 2. miesto. Peter Sagan vlani vyhral tri etapy.

Udalosťou Vuelty bude návrat Alberta Contadora na preteky Grand Tour po odpykaní trestu ta doping, pre ktorý musel pauzovať na Tour de France. Generálku absolvoval na Eneco Tour, kde skončil štvrtý. Pre Contadora je víťazstvo na Vuelte svetlom na konci tunela. Dvadsaťdeväťročný cyklista španielske trojtýždňové dobrodružstvo vyhral v roku 2008. "Mám za sebou dobrú prípravu na Vueltu. Pocity sú dobré, aj keď na Eneco Tour bola prakticky iba rovina. Pred vlastnými fanúšikmi budem mať na Vuelte extra motiváciu. Tvrdo som sa pripravoval na tieto preteky," avizuje Contador.

Prvenstvo na Vuelte bude obhajovať ďalší Španiel Juan José Cobo. Podľa výkonnosti počas posledných mesiacov bude najväčším Contadorovým vyzývateľom Brit v službách tímu Sky Christopher Froome. Na Tour de France 2012 skončil druhý, keď podporoval na ceste za prvenstvom Bradleyho Wigginsa. Na olympijských hrách získal bronz v časovke. S Vueltou má Froome skúsenosť z vlaňajška, keď skončil druhý. "Dlhodobo som plánoval, že budem jazdiť na Vuelte. Pôjdem na preteky ako líder tímu, ale veľmi dobrú formu majú v našom tíme aj Rigoberto Urán Urán (druhý na OH v pretekoch jednotlivcov - pozn.) a Sergio Heano. Uvidíme, ako to bude vyzerať v samotných pretekoch, naším celotímovým cieľom je dobrý výsledok," povedal Froome, ktorého za najväčšieho súpera považuje aj Contador: "Vlani ukázal, že Vueltu môže vyhrať. Myslím si, že s týmto cieľom príde tento rok. Bude to veľmi silný protivník."

O prvé víťazstvo na Vuelte sa bude usilovať Španiel Joaquim Rodríguez. Pred dvoma rokmi bol druhý, vlani vyhral dve etapy. Tento rok triumfoval na Okolo Baskicka a Valónskom šípe. Na ceste za úspechom mu budú pomáhať aj dvojnásobný víťaz Vuelty Denis Meňšov či excelentný vrchár Daniel Moreno. "Táto Vuelta bude opäť veľmi náročná. Kľúčový bude posledný týždeň. Máme na pretekoch silný tím," uviedol športový riaditeľ Rodríguezovho tímu Kaťuša Valerio Piva.

Víťaz tretieho podujatia Grand Tour bude známy 9. septembra na už tradičnom mieste v Madride. Celkovo čaká na pelotón 3360 km. Organizátori opäť vybrali náročnú trasu so šiestimi cieľovými stúpaniami. Jednou z najnáročnejších etáp bude šestnásta so záverom na vrchole Cuitu Negru v severnej Astúrii s pasážami s dvadsaťpercentným sklonom. Úvodná tímová časovka sa uskutoční v Pamplone v uliciach, ktoré používajú na slávny beh pred býkmi v rámci júlového festivalu San Fermin.

Trať ročníka 2012 bude vyhovovať predovšetkým vrchárom. Pelotón v poradí 67. španielskeho dobrodružstva sa z tieňa Pyrenejí z Pamplony vyberie na severozápad cez Baskicko, kde sa nevyhne cieľu na vrchole Arrate. Následne sa pôjde do Pyrenejí do Jacy, na Feurte de Rapitán a do Andorry. Prvá polovica pretekov vyvrcholí v Barcelone na vrchole Montjuichu, kde Thor Hushovd zdolal v koncovke etapy Tour de France 2009 Oscara Freireho.

Voľný deň cyklisti využijú na presun do Galície, kde v rámci jedenástej etapy bude aj časovka na 40 km do Pontavedry. Bude to jediná individuálna jazda proti chronometru v rámci 67. ročníka. V ďalšom priebehu čakajú na pelotón aj ciele na vrcholoch na Lagos de Covadonga a Cuitu Negro. "O finiši na vrchole kopcov je medzi verejnosťou záujem, preto sme ich zaradili viac ako v minulosti. Etapy sme skrátili a viac zdynamizovali," vysvetlil riaditeľ pretekov Javier Guillén.

Po druhom dni voľna nasledujú profilom jednoduchšie etapy a v predposledný deň príde výstup na Bola del Mundo severne od Madridu. Pred dvoma rokmi na tomto kopci zviedli veľký súboj Vincenzo Nibali a Ezequiel Mosquera. "V prvej časti Vuelty sú etapy, v ktorých nechcete prehrať preteky. V druhej zasa tie, po ktorých chcete Vueltu vyhrať. Na trati je veľa stúpaní, čo sa mi veľmi páči," povedal Joaquim Rodríguez.

Trať Vuelta a Espaňa 2012:

Sobota 18. augusta - 1. etapa: časovka družstiev v Pamplone (16,5 km)

Nedeľa 19. augusta - 2. etapa: Pamplona - Viana (181,4 km)

Pondelok 20. augusta - 3. etapa: Faustino V - Oion-Arrate /Eibar/ (155,3 km)

Utorok 21. augusta - 4. etapa: Barakaldo - Valdezcaray (160,6 km)

Streda 22. augusta - 5. etapa: Logroňo - Logroňo (168 km)

Štvrtok 23. augusta - 6. etapa: Tarazona - El Fuerte del Rapitán /Jaca/ (175,4 km)

Piatok 24. augusta - 7. etapa: Huesca - Motorland /Alcaniz/ (164,2 km)

Sobota 25. augusta - 8. etapa: Lleida - Collada de la Gallina /Andorra/ (174,7 km)

Nedeľa 26. augusta - 9. etapa: Andorra - Barcelona (196,3 km)

Pondelok 27. augusta: voľný deň

Utorok 28. augusta - 10. etapa: Ponteareas - Sanxenxo (190 km)

Streda 29. augusta - 11. etapa: Cambados - Pontevedra (časovka na 39,4 km)

Štvrtok 30. augusta - 12. etapa: Vilagarcía - Mirador de Ézaro /La Coruňa/ (190,5 km)

Piatok 31. augusta - 13. etapa: Santiago de Compostela - Ferrol (172,8 km)

Sobota 1. septembra - 14. etapa: Palas do Rei - Los Ancares (149,2 km)

Nedeľa 2. septembra - 15. etapa: La Robla - Lagos de Covadonga (186,5 km)

Pondelok 3. septembra - 16. etapa: Gijón /Villa de Jovellanos/ - Cuitu Negro (183,5 km)

Utorok 4. septembra: voľný deň

Streda 5. septembra - 17. etapa: Santander - Fuente Dé (187,3 km)

Štvrtok 6. septembra - 18. etapa: Aguilar de Campoo - Valladolid (204,5 km)

Piatok 7. septembra - 19. etapa: Peňafiel - La Lastrilla (178,4 km)

Sobota 8. septembra - 20. etapa: La Faisanera - Bola del Mundo (170,7 km)

Nedeľa 9. septembra - 21. etapa: Cercedilla - Madrid (115 km)

[Foto na úvode: mathosh]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Vuelta a Espaňa 2022 - mladá krv opäť úraduje

Vuelta a Espaňa 2022 - mladá krv opäť úraduje

Úprimne sa rovno priznám, že Vuelta nikdy nefigurovala medzi pretekmi, na ktoré by som „čumel“ od začiatku do konca s tvárou prilepenou na televízore, vždy sa mi ušlo len pár etáp.
MTBIKER shop: ohľaduplnosť, maratóny a akcie

MTBIKER shop: ohľaduplnosť, maratóny a akcie

Vďaka takýmto pravidelným prehľadom vám neuniknú tie najzaujímavejšie videá, články a príspevky a dozviete sa novinky z predajne, shopu a našich akcií.
Pozvánka: Sereďmaratón 2021 -  zajazdite si klasicky aj virtuálne

Pozvánka: Sereďmaratón 2021 - zajazdite si klasicky aj virtuálne

Z dôvodov, ktoré sú všetkým známe, sa Sereďmaratón 2020 konal v špeciálnom režime a to výhradne virtuálne. Tento rok sa však už uskutoční aj klasický maratón a je známy aj jeho termín.
keyboard_arrow_up