Ako jazdiť na jeseň.

Ak je na jeseň pekné počasie, cyklistická sezóna sa trošku predĺži. V lese však začne padať lístie, ktoré zakryje prekážky a dažďom stvorené blatové jamy. Podklad sa tak stáva nebezpečným pre jazdenenie v tomto ročnom období. Pokúsim sa Vám dať pár rád, ktoré Vás udržia v sedle biku a pomôžu Vám popasovať sa s nástrahami lesného terénu.

Stojte a rolujte
Ak chcete bezpečne prechádzať terénom s jamami, zakrytými kameňmi a polenami, stojte stabilne na pedáloch a váhu tela presuňte za sedlo. Zotrvajte v uvoľnenej polohe (hlavne ruky nemajte vystreté) a nechajte nech si predné koleso nájde svoju cestu terénom.

Používajte ťažšie prevody
Pri použítí trochu ťažších prevodov ako normálne (menší krútiaci moment) sa zadné koleso až tak ľahko neprekĺzne - čo je bežný prípad keď zdolávate stúpania sypkým alebo klzkým terénom. V prípade ak máte pred sebou prekážku (koreň, poleno atp.), trocha pred ňou zrýchlite a nechajte nech cez ňu zotrvačnosťou prejdú obe kolesá. Opäť zaberte, keď ucítite, že zadné koleso cez prekážku už prešlo. Ak už nie ste schopní zvládnuť ťažšie prevody, radšej zosadnite z biku a tlačte.

Pracujte s prstami na páčkach
Mokré lístie alebo kamene a polená zakryté lístím sú klzké. Aby ste ustáli situáciu kedy sa dostávate cez tieto prekážky, musíte zabezpečiť aby sa kolesá stále krútili. Je potrebné aby Vaše prsty pracovali jemne tak, aby sa kolesá nezablokovali. Inak sa dostávate do šmyku a jeho nezvládnutie môže spôsobiť vážny pád. Preto je rovnomerné dávkovanie brzdnej sily na obidve kolesá veľmi dôležité. Pamätajte si, že zablokovaním predného kolesa sa okamžite váha tela presúva dopredu a pri zjazde to môže mať veľmi zlé následky. Takže sa nesnažte zastaviť okamžite ale majte radšej situáciu pod kontrolou správnym dávkovaním sily Vašimi prstami.

Ako na zákruty
Pri zjazde prechádzajte ostrejšie zákruty pokryté lístím tak, že máte pripravenú vnútornú nohu (odopnutú z SPD-čiek) pre prípad šmyku. Nedávajte ju však dole z pedálu, len ju presunťe trochu dopredu, aby sa Vám tretra opäť nezacvakla. Pre prípad nestability alebo šmyku dajte nohu dolu na zem alebo len trochu nad. Rýchly presun váhy pomôže zlepšiť trakciu pri prejazde zákruty a tým pádom sa nedostanete sa do šmyku.

Udržujte bike čistý
Po prejazde blatového terénu je dobré trochu očistiť bike. Hlavne tie časti biku, kde sa kolesá dostávajú do kontaktu s vidlicou, brzdami a rámom. Príliš veľa blata a lístia v týchto miestach zabraňuje odvaľovaniu sa kolies. Takisto očistite zadnú kazetu od lístia. Celkom dobrým nápadom je nastriekanie týchto miest olejom (napr. WD40), takže sa na nich nezachytáva blato. Avšak najistejším riešením je odstránenie nečistôt rukami. Je dobré bike očistiť od blata a nečistôt ihneď po jazde, keď je očista jednoduchšia ako sa potom trápiť so zaschnutým blatom.

Takže prajem ešte zopár kilomentrov a hodín strávených v sedle bez pádov a úrazov. Užite si to.

report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Zaujímavé doplnky a tuning PR článok

Zaujímavé doplnky a tuning

Tohtoročná sezóna sa nám pomaly neúprosne končí a so skracovaním dĺžky slnečného svitu a poklesu vonkajšej teploty tak máme viac času na nekonečný bikerský kolobeh - a to servisovanie a vylepšovanie bicyklov počas dlhých zimných mesiacov. Ako inšpiráciu vám ponúkame drobnú ochutnávku vybraných dielov a vychytávok stojacich za povšimnutie.
keyboard_arrow_up