Zdroj: mathosh

Slovensko bude na XIV. paralympijských hrách (PH) v Londýne (29. augusta - 9. septembra) reprezentovať 34 športovcov, z toho tridsať telesne a traja zrakovo postihnutí, celkový počet dopĺňa jeden navádzač. Pri svojej jubilejnej desiatej účasti na PH v ére štátnej samostatnosti sa predstavia v deviatich športoch z dvadsiatich, ktoré figurujú v programe. Celá výprava vrátane vedenia má 68 členov, nie všetci budú v dejisku počas celých PH.

Slováci odcestovali do britskej metropoly s jednoznačným cieľom nadviazať na úspešné vystúpenia na predchádzajúcich paralympiádach. V ére štátnej samostatnosti už slovenská vlajka stúpala na stožiare pri medailových ceremoniáloch 79-krát. Slovenskí hendikepovaní športovci si doteraz vybojovali 18 zlatých, 30 strieborných a 31 bronzových medailí, z toho na letných hrách je ich bilancia 12 - 15 - 15. Najúspešnejší v letnej verzii PH boli v Aténach 2004, odkiaľ sa vrátili s piatimi najjagavejšími kovmi (5 - 3 - 4). Z hľadiska počtu pódiových umiestnení bolo najlepšie Sydney 2000, odkiaľ prišli so zbierkou 13 medailí (3 - 5 - 5).

V posledných rokoch aj paralympijský šport prechádza na cestu profesionalizácie. Slovensko tento trend zatiaľ nezachytilo. Aj preto športovci z krajiny pod Tatrami pred štyrmi rokmi v Pekingu mierne ustúpili z vydobytých pozícií, keď si vybojovali „iba“ dve zlaté, tri strieborné a jednu bronzovú medailu. V súčasnej 34-člennej slovenskej výprave má štatút „profesionála“ iba športová strelkyňa Veronika Vadovičová, ktorá je členkou Strediska štátnej športovej reprezentácie Ministerstva vnútra SR. Zvyšní reprezentanti sa športu venujú popri zamestnaní resp. štúdiu.

Najväčšia časť slovenskej výpravy odletela do dejiska PH v piatok 24. augusta. „V nedeľu nám slávnostne vztýčili v paralympijskej dedine slovenskú vlajku, čím sme boli definitívne prijatí do londýnskej paralympijskej rodiny. Už od soboty máme možnosť trénovať na športoviskách, zoznamovať sa s prostredím, kde sa bude od štvrtka bojovať o medaily,“ priblížil dianie v meste na Temži predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš.

Už organizátori predchádzajúcich PH potvrdzovali, že súťaže zdravotne postihnutých sú pre nich rovnako dôležité ako tie na OH resp. ZOH. Vancouver 2010 všade razil ideu, že nie je olympijským mestom, ale mestom olympijských a paralympijských hier. Rovnako k príprave PH pristúpili aj v Londýne. Zdá sa, že tieto myšlienky o rovnocennosti oboch športových sviatkov sa pomaly začínajú etablovať aj na Slovensku. „Prvýkrát v histórii bude dávať slávnostný otvárací ceremoniál paralympiády v priamom prenose aj Slovenská televízia,“ pochválil sa prvý muž paralympizmu na Slovensku.

Pozornosť hendikepovaným už prejavili aj štátnici, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na čele s Dušanom Čaplovičom „odkleplo“ paralympionikom rovnaké odmeny za medaily, ako dostali olympionici. „Na paralympiádu i olympiádu sa musia športovci pripravovať rovnako dôsledne. Registrujem názory, že na olympiáde súperí viac športovcov, ale musím vnímať aj to, že paralympionici sú zdravotne hendikepovaní, musia prejaviť ešte viac vôle presadiť sa a zaslúžia si za svoje výsledky a umiestnenia rovnakú odmenu ako olympionici,“ cituje Dušana Čaploviča príloha SPV Paralympionik v denníku Šport.

Ján Riapoš vie, že na Slovensku je napriek nie najlepším podmienkam pre športovanie zdravotne postihnutých niekoľko ďalších reprezentantov, ktorí by si zaslúžili štart na PH a určite by sa v poli súperov nestratili. Nominačné kritériá sú však nesmierne prísne a neúprosné. Účasť 34 športovcov ho preto potešila. „Už prvý moment je vynikajúci, pretože taká malá krajina, ako je Slovensko, obsadí takmer polovicu športov. Pritom si treba uvedomiť, že kritériá pre štart na paralympiáde sú oveľa prísnejšie ako na olympijské hry. V našej výprave sú v siedmich športoch majstri sveta, kontinentálni šampióni, medailisti z predchádzajúcich paralympiád. Ak im vydrží forma a šťastena bude stáť po ich boku, tak potom môže byť naša účasť v Londýne veľmi úspešná,“ naznačil ambície výpravy Ján

To, čo na OH predstavujú pre Slovensko vodní slalomári, sú v paralympijskom hnutí stolní tenisti. Pri všetkých účastiach na PH v ére štátnej samostatnosti priviezli medaily, v doteraz posledných troch prípadoch medzi nimi nechýbalo zlato. V Sydney 2000 si pri hymne na počesť víťaza na najvyššom stupienku poplakala Alena Kánová. Z Atén o štyri roky neskôr sa vrátili ovenčení najvzácnejším kovom Ladislav Gáspár a Ján Riapoš. Pred štyrmi rokmi v Pekingu si predseda SPV pocity najlepšieho zopakoval v súťaži družstiev spolu s Rastislavom Revúckym. „Máme vo výprave osem stolných tenistov, z toho šesť vozíčkarov. Každý z nich má medailu z veľkého podujatia, ako sú majstrovstvá sveta, Európy či paralympijské hry. Nemôžeme mať nízke ambície. Pevne verím, že minimálne nadviažeme na úspechy z Pekingu,“ sľubuje pred začiatkom súťaží jediný slovenský letný dvojnásobný paralympijský víťaz Ján Riapoš, ktorý bude štartovať na najväčšom sviatku hendikepovaných športovcov už piatykrát.

Už sa stalo tradíciou, že slovenskí paralympionici majú pri svojich účastiach na PH svojho vlastného maskota. V Londýne im bude „pomáhať“ kocúr Tomi. Jeho autorom je žiačka Špeciálnej základnej školy na Palárikovej ulici v Čadci Lenka Macurová. Okrem základnej všeobecnej verzie usmievajúceho sa kocúra sú pripravení aj ďalší v jednotlivých športových odvetviach. Okrem toho budú mať Slováci v britskej metropole aj svoju vlastnú hymnu, ktorú na text Pavla Elgyütta naspieval Robo Opatovský.

Slovenská výprava odcestovala do Londýna potichu, bez zbytočných „veľkohubých“ sľubov a vyhlásení. Aj z predsedu SPV vyžaroval pokoj. „V prvom rade je to pocit uspokojenia z toho, že sme urobili maximum pre úspech výpravy. Už len tieto pozitívne emócie môžu byť základom vytvorenia dobrej atmosféry v celom tíme. No a na tom by mohlo vyrásť úspešné vystúpenie jednotlivých športovcov. Môj osobný prvoradý cieľ je, aby sa výprava zdravá vrátila na Slovensko. Verím, že svojimi výkonmi a výsledkami urobíme radosť našim fanúšikom. Držte nám palce,“ uzavrel Ján Riapoš.

Nominácia Slovenska na XIV. paralympijské hry do Londýna (29. augusta - 9. septembra):

VEDENIE VÝPRAVY (3):

vedúci výpravy: Samuel Roško

lekár výpravy: František Pisarčík

administrátor: Ľubica Nemečková

PODPORNÝ TÍM (5):

paralympijský atašé: Peter Hamaj

tlačový atašé: Zuzana Wisterová

fyzioterapeut: Juraj Benč

masér: Nesvija Trepačová

technická podpora: Pavol Bílik

ATLETIKA (4 športovci): Hana Kolníková (zrakovo postihnutá), Lenka Gajarská, Adrián Matušík, Miloš Bardiovský

tréneri a sprievod (3): Ján Surgáč, Štefan Čuvala, Romana Piteková

BOCCIA (5 športovci): Martin Strehársky, Róbert Ďurkovič, Róbert Mezík, Tomáš Král, Jakub Nagy

tréneri a sprievod (4): Martin Gabko, Daniel Hamšík, Pavel Král, Viktor Nagy

CYKLISTIKA (5 športovci): Vladislav Janovjak (zrakovo postihnutý), Anna Oroszová, Rastislav Tureček, Jaroslav Švestka, Simona Matičková

navádzač (1): Róbert Mitošinka

tréneri a sprievod (4): Branislav Režňák, Patrik Chlebo, Vladimír Matička, Milan Orosz

LUKOSTREĽBA (4 športovci): Peter Kaščák, Peter Kinik, Marián Marečák, Imrich Lyócsa

tréneri (3): Vladimír Majerčák, Ján Šiška, Ľuboš Húska

PLÁVANIE (2 športovci): Karin Petrikovičová (zrakovo postihnutá), Viktor Kemény

tréneri (2): Daniela Šípošová, Ladislav Struhár

STOLNÝ TENIS (8 športovcov): Ján Riapoš, Rastislav Revúcky, Alena Kánová, Peter Mihálik, Richard Csejtey, Martin Ludrovský, Miroslav Jambor, Andrej Mészáros

tréneri (6): Tomáš Varga, Ľuboš Dobrotka, Ján Lackovič, Andrej Bardoň, Roman Cibulka, Ján Bezecný (iba na súťaž družstiev)

ŠPORTOVÁ STREĽBA (3 športovci): Veronika Vadovičová, Radoslav Malenovský, Jozef Široký

tréneri (2): Dušan Malenovský, Jozef Široký ml.

TENIS NA VOZÍČKU (1 športovec): Dávid Chabreček

tréner (1): Peter Rusňák

TLAK NA LAVIČKE (1 športovec): Emília Sládková

tréner (1): Michal Čapla

Najmladší Slovák má 16 rokov, najstarší 66

Zaujímavosti zo slovenskej výpravy pred slávnostným otvorením XIV. paralympijských hier v Londýne:

- Slováci sa predstavia v 9 športoch, čo je o jeden menej ako pred štyrmi rokmi v Pekingu; chýbať bude jazdectvo

- slovenská výprava do Londýna bude druhou najmenšou v ére štátnej samostatnosti, je v nej 34 športovcov (tridsať telesne postihnutých, traja zrakovo postihnutých a jeden navádzač); v Atlante 1996 bolo 29 športovcov, v Sydney 2000 46 športovcov, v Aténach 2004 a Pekingu 2008 po 37 športovcov

- najstarším slovenským reprezentantom bude 66-ročný športový strelec Jozef Široký st. (nar. 14. decembra 1945), najmladším 16-ročný plavec Viktor Kemény (nar. 12. novembra 1995); rozdiel medzi nimi je teda bez jedného mesiaca a dvoch dní rovných 50 rokov

- najvyšším a zároveň aj najťažším členom slovenskej výpravy je vrhač Adrián Matušík (198 cm / 112 kg), najnižšou je športová strelkyňa Veronika Vadovičová (150 cm), najľahším je lukostrelec Peter Kinik (47 kg)

- stolný tenista Ján Riapoš bude štartovať už na svojej piatej paralympiáde; dvojnásobný víťaz PH je zároveň najúspešnejším slovenským „letným“ zdravotne postihnutým športovcom v ére štátnej samostatnosti (celková bilancia 2 - 1 - 0)

- iba 9 športovcov v 34-člennej slovenskej výprave je paralympijským nováčikom

- najvyťaženejším športovcom slovenskej výpravy bude zrakovo postihnutá plavkyňa Karina Petrikovičová, ktorá nastúpi v piatich disciplínach; trio strelcov Veronika Vadovičová, Radoslav Malenovský a Jozef Široký st. sa predstaví v štyroch súťažiach

- pri predchádzajúcich štyroch účastiach na letných PH si Slováci vybojovali 42 medailí, z toho 12 zlatých a po 15 strieborných a bronzových; spolu so zimnými PH má Slovensko celkovo 79 medailí s celkovou bilanciou 18 - 30 - 31

- honorom paralympijského víťaza sa doteraz môže pochváliť 14 reprezentantov samostatného Slovenska, z toho dvanásti majú titul v letnej verzii a dvaja získali zlato na zimnej paralympiáde

- historicky najúspešnejším slovenským športom na letných PH je stolný tenis (4 zlaté medaily), nasledujú atletika, cyklistika a plávanie (po 2), športová streľba a lukostreľba (po 1)

- z hľadiska počtu medailí bola pre samostatné Slovensko najúspešnejšou paralympiádou tá v Sydney 2000, kde získali 13 medailí (3 - 5 - 5), z hľadiska kvality vybojovaných kovov to bolo najlepšie v Aténach 2004, kde bola bilancia 5 - 3 - 4

Vizitky slovenských reprezentantov, ktorí budú reprezentovať na XIV. paralympijských hrách v Londýne (29. augusta - 9. septembra):

ATLETIKA (4 športovci):

Miloš Bardiovský - hod diskom (F32 - vozíčkar)

nar. 16. septembra 1959 v Hlohovci, tréneri: Peter Kalafút, Viktor Dubovský; doterajšie štarty na PH: žiadne; osobný rekord: 20,14 m (v roku 2011); najväčšie úspechy: majster Európy 2011

Adrián Matušík - hod diskom, vrh guľou (F44 - dôsledok úrazu nôh - ochrnutie pod kolenom)

nar. 13. apríla 1980 v Bratislave, tréner: Dušan Dědeček; doterajšie štarty na PH: žiadne; osobné rekordy: disk 54,20, guľa 15,96; najväčšie úspechy: majster sveta v disku 2009, vicemajster sveta v disku 2011, striebro v disku a bronz v guli z tohtoročných ME

Lenka Gajarská - skok do diaľky (F46 - vrodené postihnutie horných končatín)

nar. 6. apríla 1985 v Žiline, tréner: Július Gajarský (otec); doterajšie štarty na PH: 2000 v Sydney - 6. miesto, osobný rekord: 572 cm (v roku 2009), najväčšie úspechy: majsterka sveta 2007, vicemajsterka sveta 2009

Hana Kolníková - beh na 100 a 200 m (T-12 - zrakovo postihnutá - vrodená slabozrakosť):

nar. 19. júla 1989 v Trnave, tréneri: Ján Surgáč, Dušan Dědeček; doterajšie štarty na PH: 2008 Peking - 100 m 5. miesto, 200 m 7. miesto; osobné rekordy: 100 m 12,50 s, 200 m 25,91 s, najväčšie úspechy: majsterka Európy na 200 m 2009, vicemajsterka sveta na 100 a 200 m 2011, striebro na 200 m, bronz na 100 m z ME 2012

BOCCIA (5 športovcov):

Róbert Ďurkovič - súťaž jednotlivcov aj párov (BC4 - vrodená neuropatia)

nar. 11. júla 1985 vo Zvolene, tréner: Martin Gabko; doterajšie štarty na PH: 2004 Atény 7. miesto v jednotlivcoch, 4. miesto v pároch; 2008 v Pekingu 11. miesto v jednotlivcoch, 6. miesto v pároch

Tomáš Král - súťaž jednotlivcov (BC2 - detská mozgová obrna)

nar. 29. mája 1989 v Banskej Bystrici, tréner: Pavel Král (otec); doterajšie štarty na PH: žiadne

Róbert Mezík - súťaž jednotlivcov (BC2 - detská mozgová obrna)

nar. 1. októbra 1977 v Ilave, tréner: Martin Gabko; doterajšie štarty na PH: žiadne

Jakub Nagy - súťaž jednotlivcov (BC1 - detská mozgová obrna)

nar. 21. marca 1988 v Bratislave, tréner: Martin Gabko; doterajšie štarty na PH: žiadne

Martin Strehársky - súťaž jednotlivcov aj párov (BC4 - vrodená svalová dystrofia)

nar. 1. júna 1983 v Bratislave, tréner: Martin Gabko; doterajšie štarty na PH: 2004 Atény 4. miesto v jednotlivcoch, 4. miesto v pároch; 2008 v Pekingu 14. miesto v jednotlivcoch, 6. miesto v pároch

CYKLISTIKA (5 športovcov):

Vladislav Janoviak - cestné preteky s hromadným štartom a časovka jednotlivcov (MB - zrakovo postihnutý - degenerácia sietnice)

nar. 17. júla 1969 v Námestove, tréner: Branislav Režňák; doterajšie štarty na PH: 2004 Atény - 13. miesto v dráhovej cyklistike na 1 km s pevným štartom; 2008 Peking - dve 4. miesta v cestnej cyklistike v časovke jednotlivcov aj v pretekoch s hromadným štartom; dráhová cyklistika - 7. miesto v stíhacích pretekoch na 4000 m

Róbert Mitošinka - pilot Vladislava Janovjaka

nar. 5. apríla 1982 v Trenčíne

Jaroslav Švestka - cestné preteky s hromadným štartom a časovka jednotlivcov (MC2 - nadkolenná amputácia dolnej končatiny)

nar. 7. mája 1972 v Levoči, tréner: Branislav Režňák; doterajšie štarty na PH: žiadne

Rastislav Tureček - cestné preteky s hromadným štartom a časovka jednotlivcov - handbike (MH1 - tetraplégia po autohavárii)

nar. 14. augusta 1972 v Trenčíne, tréner: Eugénia Turečeková (manželka); 2004 Atény - 1. miesto v cestných pretekoch s hromadným štartom, 2. miesto v časovke jednotlivcov; 2008 Peking - 2. miesto v časovke jednotlivcov

Simona Matičková - cestné preteky s hromadným štartom a časovka jednotlivcov - tricykel (WT1 - detská mozgová obrna)

nar. 5. novembra 1992 v Topoľčanoch, tréner: Vladimír Matička (otec); doterajšie štarty na PH: žiadne

Anna Oroszová - cestné preteky s hromadným štartom a časovka jednotlivcov - handbike (WH2 - paraplégia po autohavárii)

nar. 23. marca 1963 v Stropkove, tréner: Milan Orosz (manžel); doterajšie štarty na PH: Sydney 2000 - 6. miesto v tlaku na lavičke, Atény 2004 - 6. miesto v tlaku na lavičke

LUKOSTREĽBA (4 športovci):

Peter Kaščák - súťaž jednotlivcov - kladkový luk (W2 - amputácia oboch nôh po úraze)

nar. 1. marca 1982 v Starej Ľubovni, tréner: Vladimír Majerčák; doterajšia účasť na PH: žiadna

Peter Kinik - súťaž jednotlivcov - kladkový luk (W1 - amputácia oboch nôh a ľavej ruky)

nar. 21. mája 1986 v Spišskej Novej Vsi, tréner: Vladimír Majerčák; doterajšia účasť na PH: žiadna

Imrich Lyócsa - súťaž jednotlivcov - olympijský luk (stojaci - vrodený rázštep chrbtice)

nar. 21. júla 1963 v Moldave nad Bodvou, tréner: Vladimír Majerčák; dotrajšia účasť na PH: Sydney 2000 - 3. miesto v súťaži jednotlivcov; Atény 2004 - 1. miesto v súťaži jednotlivcov, 4. miesto v súťaži družstiev; Peking 2008 - 7. miesto v súťaži jednotlivcov

Marián Marečák - súťaž jednotlivcov - kladkový luk (W2 - ochrnutie po úraze pri výškových prácach)

nar. 28. júna 1972 v Kežmarku, tréner: Vladimír Majerčák; doterajšia účasť na PH: žiadna

PLÁVANIE (2 športovci):

Viktor Kemény - 100 m prsia (SB7 - narodil sa bez oboch rúk)

nar. 12. novembra 1995 v Nových Zámkoch, tréner: Ladislav Struhár; doterajšie štarty na PH: žiadne; osobný rekord na 100 m prsia: 1:30,06 min

Karina Petrikovičová - 200 m polohové preteky, 100 m v. sp., 100 m znak, 50 m v. sp., 100 m prsia (S12, SB12, SM12 - zrakovo postihnutá - porucha znemožňujúca orientáciu)

nar. 22. septembra 1993 v Piešťanoch, trénerka Daniela Šipošová; doterajšie štarty na PH: Peking 2008 - 100 m prsia - nepostúpila do finále; osobné rekordy 200 m polohové preteky 2:51,23 min, 100 m v. sp. 1:10,43, 100 m znak 1:14,38, 50 m v. sp. 31,76, 100 m prsia 1:34,91

STOLNÝ TENIS (8 športovcov):

Richard Csejtey - súťaž jednotlivcov aj družstiev (TT8 - detská mozgová obrna, postihnutie jednej nohy)

nar. 25. júla 1979 v Dunajskej Strede, tréneri: Ján Bezecný, Andrej Bardoň; doterajšia účasť na PH: Sydney 2000 - 2. miesto v súťaži družstiev; Atény 2004 - dvakrát 3. miesto v súťažiach jednotlivcov aj družstiev, Peking 2008 - 2. miesto v súťaži družstiev

Miroslav Jambor - súťaž jednotlivcov aj družstiev (TT8 - vrodená hemofília)

nar. 8. marca 1979 v Poprade, tréneri: Ján Bezecný, Andrej Bardoň;, doterajšia účasť na PH: Peking 2008 - 2. miesto v súťaži družstiev, 3. miesto v súťaži jednotlivcov

Martin Ludrovský - súťaž jednotlivcov aj družstiev (TT2 - ochrnutý po autonehode)

nar. 1. septembra 1973 v Košiciach, tréner: Ľuboš Dobrotka; doterajšia účasť na PH: žiadna

Andrej Mészáros - súťaž jednotlivcov aj družstiev (TT4 - paraplégia po autonehode)

nar. 7. septembra 1975 v Dunajskej Strede, tréner: Ľuboš Dobrotka; doterajšie účasti na PH: Peking 2008 - bez medailového zisku

Peter Mihálik - súťaž jednotlivcov aj družstiev (TT4 - paraplégia po autonehode)

nar. 30. septembra 1976 v Skalici, tréner: Ľuboš Dobrotka; doterajšie účasti na PH: Peking 2008 - štvrťfinále dvojhry

Rastislav Revúcky - súťaž jednotlivcov aj družstiev (TT2 - kvadroplégia - ochrnutý po úraze)

nar. 17. mája 1978 v Rožňave, tréner: Ľuboš Dobrotka; doterajšie štarty na PH: 2004 Atény - 4. miesto v súťaži jednotlivcov, 2. miesto v súťaži družstiev; 2008 Peking - 1. miesto v súťaži družstiev

Ján Riapoš - súťaž jednotlivcov aj družstiev (TT2 - ochrnutý po autonehode)

nar. 28. septembra 1986 v Brezne, tréner: Ľuboš Dobrotka, Ján Lackovič; doterajšie štarty na PH: 1996 Atlanta - bez medailového zisku; 2000 Sydney - 4. miesto v súťaži jednotlivcov; 2004 Atény - 1. miesto v súťaži jednotlivcov, 2. miesto v súťaži družstiev; 2008 Peking - 1. miesto v súťaži družstiev

Alena Kánová - súťaž jednotlivcov (TT3 - paraplégia po autonehode)

nar. 29. marca 1980 v Liptovskom Mikuláši, tréner: Roman Cibulka; doterajšie účasti na PH: Sydney 2000 - 1. miesto v súťaži jednotlivcov, Atény 2004 - 3. miesto v súťaži jednotlivcov, 2008 Peking - 2. miesto v súťaži jednotlivcov

ŠPORTOVÁ STREĽBA:

Radoslav Malenovský - vzduchová puška 60 v stoji, vzduchová puška 60 v ľahu bez rozdielu kategórií, ľubovoľná malokalibrovka 60 v ľahu bez rozdielu kategórií, ľubovoľná malokalibrovka 3x40 (SH1C - ochrnutie po úraze)

nar. 15. novembra 1986 v Skalici, tréner: Jozef Široký st.; doterajšia účasť na PH: Peking 2008 - 27. miesto v ľubovoľnej malokalibrovke 3x40, 26. miesto v ľubovoľnej malokalibrovke 60, 5. miesto vo vzduchovej puške 60 v ľahu bez rozdielu kategórií

Jozef Široký st. - vzduchová puška 60 v stoji, vzduchová puška 60 v ľahu bez rozdielu kategórií, ľubovoľná malokalibrovka 60 v ľahu bez rozdielu kategórií, ľubovoľná malokalibrovka 3x40 (SH1A - po operácii kĺbu po úraze má o 5 cm kratšie nohu)

nar. 4. decembra 1945 vo Vištuku, tréner: sám sebe trénerom; doterajšie účasti na PH: Sydney 2000 - 27. miesto v ľubovoľnej malokalibrovke 3x40, 34. miesto v ľubovoľnej malokalibrovke 60, 19. miesto vo vzduchovej puške 60 v stoji; Atény 2004 - 19. miesto v ľubovoľnej malokalibrovke 3x40, 38. miesto vo vzduchovej puške 60 v ľahu bez rozdielu kategórií, 13. miesto v ľubovoľnej malokalibrovke 60; Peking 2008 - 25. miesto vo vzduchovej puške 60 v ľahu bez rozdielu kategórií, 24. miesto v ľubovoľnej malokalibrovke 3x40, 25. miesto v ľubovoľnej malokalibrovke 60 v ľahu bez rozdielu kategórií

Veronika Vadovičová - vzduchová puška 40 v stoji, vzduchová puška 60 v ľahu bez rozdielu kategórií, ľubovoľná malokalibrovka 60 v ľahu bez rozdielu kategórií, ľubovoľná malokalibrovka 3x20 (SH1B - rázštep chrbtice)

nar. 9. februára 1983 v Trnave, tréner: Jozef Široký st.; doterajšia účasť na PH: Sydney 2000 - 49. miesto vo vzduchovej puške 60 v ľahu bez rozdielu kategórií; Atény 2004 - 8. miesto vo vzduchovej puške 40 v stoji, 6. miesto v ľubovoľnej malokalibrovke 3x20; Peking 2008 - 1. miesto vo vzduchovej puške 40 v stoji, 4. miesto v ľubovoľnej malokalibrovke 3x20, 6. miesto vzduchová puška 60 v ľahu bez rozdielu kategórií, 8. miesto v ľubovoľnej malokalibrovke 60 v ľahu bez rozdielu kategórií

TENIS NA VOZÍKU:

Dávid Chabreček - dvojhra mužov (telesne postihnutý - exostóza)

nar. 22. júla 1982 v Čadci, tréner: Peter Rusňák; doterajšia účasť na PH: Atény 2004 - vypadol v 1. kole dvojhry aj štvorhry; Peking 2008 - vypadol v 1. kole dvojhry

TLAK NA LAVIČKE

Emília Sládková - kategória nad 82,5 kg (telesne postihnutá - vrodené obojstranné vykĺbenie bedrových kĺbov)

nar. 28. februára 1969 v Bratislave, tréner: Michal Čapla; doterajšie štarty na PH: žiadne

Zlatom sa môže doteraz pochváliť štrnásť Slovákov

Štrnásť slovenských zdravotne postihnutých športovcov z éry štátnej samostatnosti sa môže doteraz pochváliť titulom paralympijského víťaza. Najusilovnejšími zberateľmi zlatých medailí sú zrakovo postihnutí alpskí lyžiari Jakub Krako a Henrieta Farkašová, ktorí ovládli zimné paralympijské hry v kanadskom Vancouveri 2010, odkiaľ sa každý z nich vrátil s tromi najjagavejšími kovmi. Dvoma prvenstvami sa ešte môže pochváliť súčasný predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš, ktorý triumfoval v stolnotenisovej dvojhre vozíčkarov v Aténach 2004 a pred štyrmi rokmi si v Pekingu vybojoval zlato s Rastislavom Revúckym v súťaži družstiev. Ďalších jedenásť reprezentantov má po jednom paralympijskom titule.

[Foto na úvode: mathosh]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ospravedlnenie a plány do budúcnosti Jozefa Metelku – keď hlavy vychladnú

Ospravedlnenie a plány do budúcnosti Jozefa Metelku – keď hlavy vychladnú

Jozef Metelka sa verejne ospravedlnil za svoje výroky po vlaňajších Majstrovstvách sveta v cestnej paracyklistike v Juhoafrickej republike na adresu vedúceho výpravy Branislava Režňáka.
Rozhovor: Juraj Práger a Ján Gallik, alias slovenský tandem pre Tokio

Rozhovor: Juraj Práger a Ján Gallik, alias slovenský tandem pre Tokio

Dokážete si predstaviť dávať si naplno na bicykli a pritom nevidieť? Alebo chytať nástupy, či šprintovať do cieľa? Pozrite sa do trochu iného sveta cyklistiky, kde dôvera a tímová práca dostáva úplne iný rozmer.
Zostavy na Tour de France – jasná úloha Frooma alebo útok Cavendisha na ďalšie etapy

Zostavy na Tour de France – jasná úloha Frooma alebo útok Cavendisha na ďalšie etapy

Bude Quintana po Gire schopný poriadne potrápiť Frooma v horách, kto bude lídrom Astany, alebo prekoná Mark Cavendish rekord Eddieho Mercxa?
keyboard_arrow_up