Cyklomost otvoria oficiálne v sobotu, pripravený je celodenný program

Cyklomost otvoria oficiálne v sobotu, pripravený je celodenný program

Cyklomost medzi Devínskou Novou Vsou a obcou Schlosshof môže verejnosť využívať od polovice augusta, oficiálne ho otvoria túto sobotu. Slávnostné otvorenie je plánované o 10:00 v zámku Schloss Hof aj za účasti viacerých významných a politických osobností.

Na slovenskej strane bude od 11:00 priamo pod cyklomostom pripravený kultúrno-spoločenský program v rámci projektu Piknik&Bike, kde návštevníci zažijú piknikovú atmosféru a občerstviť sa môžu v stánkoch so zdravou výživou. Pamätnú tabuľu, ktorá ponesie názov nového cyklomostu, odhalia pri nájazde na most na slovenskej strane o 13:00.

„Počas oficiálneho otvorenia cyklomosta sme pripravili ďalšiu piknikovú akciu, ktorá má poukázať na aktívne trávenie voľného času v prírode. Určená je rodinám s deťmi ale aj cyklistom. Cieľom akcie je jednak spropagovať cyklotrasy v Bratislavskej župe, zároveň má poukázať na zdravý životný štýl, tzn. aj kvalitné stravovanie,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo. Ide o druhé podujatie v rámci projektu Piknik&Bike, ktoré začne o 11:00 a potrvá do 17:00. Programom budú opäť sprevádzať Mirka Šmahel Kalisová & Martin Šmahel, vystúpi funky kapela Funkiez a superstarista Denis Lacho, pripravené sú súťaže aj program pre deti, zabávať ich budú choduliari a muzikanti. Záujemcovia si budú môcť zapožičať deky a košíky naplnené jedlom a nápojmi. Piknikovú atmosféru si môžu návštevníci osviežiť čerstvými ovocnými šťavami a zajesť zdravými sezónnymi jedlami. Na rakúskej strane bude pre verejnosť zadarmo sprístupnený zámok Schloss Hof aj areál.


Súčasťou slávnostného otvorenia cyklomostu bude aj výstava nainštalovaná priamo na moste. Pätnásť tabúl v slovenskom a nemeckom jazyku priblíži históriu ale aj výstavbu cyklomosta.

Výstavba cyklomostu sa začala vlani v septembri, postavil ho konzorcium Ingsteel a Doprastav. Most je postavený v historickej trase a slúži pre cyklistov, peších a záchrannú službu. Most je dôležitým spojovacím článkom regionálnej siete rakúskych a slovenských cyklotrás. Počas prípravných prác bol odhalený aj pôvodný mostný násyp ešte z čias Márie Terézie. Podľa župana Pavla Freša sa aj pri ďalších prácach našli v hĺbke pôvodné piloty, ktoré boli súčasťou premostenia pred cca 300 rokmi. Cyklomost je stavaný tak, aby nenarušil zvyšky tohto pôvodného mosta.

Projekt cyklomostu je spolufinancovaný v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko 2007-2013, Piknik&Bike z projektu Za mostom.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Škoda HORAL MTB Maratón – dominanta je späť

Pozvánka: Škoda HORAL MTB Maratón – dominanta je späť

Radi by ste zažili Kráľovu hoľu počas maratónu Horal ako bývalo zvykom? Po dlhom čase je tento legendárny kopec a symbol trate Krejzi späť.
Video: Najlepšia cyklo výstava v Európe? Italian Bike Festival 2023

Video: Najlepšia cyklo výstava v Európe? Italian Bike Festival 2023

Na najznámejšej výstave Eurobike neboli posledné ročníky ideálne. Svetových značiek, ktoré zaujímajú bežných cyklistov, ubúdalo, stále viacej vystavovateľov pochádzalo z Ázie.
Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (3. časť)

Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (3. časť)

Finálna časť série o Eurobiku sa povenuje najmä dvojkolesovým tátošom – či už na vlastný alebo elektrický pohon.
keyboard_arrow_up