Zlato pre Belgičana Gilberta, P. Sagan na 14. mieste

Majstrom sveta v cestnej cyklistike sa v individuálnej súťaži mužov stal v Holandsku Philippe Gilbert z Belgicka. Striebro si vyjazdil Nór Edvald Boasson Hagen, bronz putuje do Španielska zásluhou Alejandra Valverdeho. Gilbert sa necelé dva kilometre pred cieľom rozhodol pre samostatný únik, ktorý sa mu podarilo doviesť až do víťazného konca. Až do samotného záveru sa ne popredných pozíciách pohyboval aj Slovák Peter Sagan, ktorý napokon prišiel do cieľa 267 km dlhých pretekov na 14. mieste z päťsekundovým odstupom na víťaza. Štart nedeľňajších pretekov bol v Maastrichte, cieľ vo Valkenburgu. Peter Velits, Martin Velits, Juraj Sagan a Maroš Kováč preteky nedokončili.

"Som na seba nahnevaný, v závere som urobil veľkú chybu. Nástup Gilberta som síce nezachytil, ale mohol som špurtovať aspoň o 4. miesto a skončiť najhoršie piaty. Čakal som so špurtom a 150 m pred cieľom ma z oboch strán zatvorili. Na takýchto pretekoch, žiaľ, nemáme tak silné tímové zastúpenie ako iné kvalitné štáty. Belgičania prakticky odtiahli celé preteky a Gilbert si preto titul zaslúži," uviedol Peter Sagan.

Po štarte v Maastrichte absolvoval pelotón 106 km po cestách v provincii Limburg. Pelotón jazdil pokojne a vpredu sa vytvorila 11-členná skupina, ktorá pri vjazde na okruh v okolí Valkenburgu mala náskok 5:11 min. Postupne sa rozdiel začal znižovať. Smolu od úvodu mal kapitán slovenského tímu Martin Velits, ktorý musel na 145. km odstúpiť. Už na 15. km totiž dostal defekt zadného kolesa a po výmene mu nefungovala reťaz. Slovák nemohol prehodiť na prevody 25 a 53. „Keď som sa s tým vyrovnal, v treťom okruhu mi prestali fungovať jedenástka a dvanástka. Rozhodol som sa pre výmenu bicykla. Pelotón však bol natiahnutý a kým sa ku mne dostalo naše mechanické auto, už som bol bez šance dostihnúť pelotón,“ povedal po predčasnom konci Martin Velits, ktorý nedokončil na MS pri piatom štarte po Varese 2008 druhýkrát.

Náročné kilometre dávali pretekárom poriadne zabrať. Najmä náročné stúpanie na Cauberg, ktoré absolvoval pelotón desaťkrát, preverilo pripravenosť všetkých. Na konci tretieho okruhu vzdal obhajca titulu Mark Cavendish z Veľkej Británie, po piatom aj jeho krajan, víťaz Tour de France Bradley Wiggins i jeho pomocník na francúzskych cestách Chris Froome. Ďalší cyklisti začali zaostávať. V tom čase už bola vpredu 24-členná skupina, v ktorej nechýbal ani Španiel Alberto Contador. Na pelotón, ktorého čelo kontrolovali predovšetkým Belgičania, mala náskok necelej minúty. Pred koncom 7. kola prišlo v balíku k hromadnému pádu, ktorý ho rozdelil na menšie skupiny. Peter Sagan sa mu vyhol, keďže bol vpredu. V tom čase už v pretekoch nepokračovali Maroš Kováč s Jurajom Saganom, krátko na to predčasne skončil po technických problémoch aj Peter Velits.

„Asi 6 kôl pred cieľom mal problém s bicyklom. Po zjazde som ho vymenil, ale rezervný mi vôbec nesedel. Neviem si vysvetliť, čo sa stalo. Je pravdou, že som tento rok na rezervnom nejazdil. Mechanik to kontroloval, malo to sedieť. Posed som však mal bližšie k riadidlám. Behom kola som začal dostávať kŕče a nebolo to nič dobré. Hnevá ma to. Nebola to síce fantázia, ale tieto preteky sa dali dokončiť,“ tvrdil Peter Velits.

V závere 8. kola sa hlavná skupina spojila s vedúcou a vpredu bolo 70 cyklistov. V ďalšom okruhu sa o atak pokúsili Američan Andrew Talansky a Brit Ian Stannard. Aj ich snaha sa skončila neúspešne a rozhodovalo sa na záverečných 16,1 km a predovšetkým v stúpaní na Cauberg, ktorého vrchol bol 2 km pred cieľom. "Je len veľmi ťažké opísať, čo sa presne v rozhodujúcich chvíľach stalo. Celý môj tím odviedol skvelú prácu a posledné kilometre boli už na mne. V stúpaní na Cauberg som išiel tvrdo, skúsol som to. Otočil som sa a so mnou nešiel nikto. Stále nemôžem uveriť tomu, že som majstrom sveta," povedal v cieli Gilbert. Belgicko oslavovalo jeho zásluhou prvý dúhový dres svetového šampióna od roku 2005, keď ho získal Tom Boonen.

Výsledky - majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike v holandskej provincii Limburg:

Muži-elite (267 km): 1. Philippe Gilbert (Belg.) 6:10:41 h, 2. Edvald Boasson Hagen (Nór.) +4 s, 3. Alejandro Valverde (Šp.), 4. John Degenkolb (Nem.), 5. Lars Boom (Hol.), 6. Allan Davis (Aus.), 7. Thomas Voeckler (Fr.), 8. Ramunas Navardauskas (Litva), 9. Sergio Luis Henao Montoya (Kol.), 10. Oscar Freire (Šp.), ... 14. Peter Sagan +5, 91. Matej Jurčo +8:55 min, Peter Velits, Martin Velits, Maroš Kováč a Juraj Sagan (všetci SR) nedokončili
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Blato. Sneh. Piesok. Hlina. Toto všetko na maximálne 33 mm plášťoch. Vitajte v cyklokrose.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
keyboard_arrow_up