Zdroj: mathosh

Kolenný kĺb patrí do skupiny najčastejšie poranených kĺbov v ľudskom tele. Poranenie menisku, skrížených väzov, či opotrebovanie chrupavky môžu vzniknúť z viacerých príčin.


Ako vzniká poškodenie menisku?
Hlavnou príčinou poškodenia menisku sú športové úrazy. Najrizikovejšie sú najmä rotačné športy ako je futbal, squash či lyžovanie. Pri týchto športoch dochádza veľmi často ku kombinácii aj s poškodením skrížených väzov. U starších, ale aj rekreačných športovcov vzniká poranenie menisku už aj pri jednoduchých úrazoch, ako je bežné podvrtnutie kolena pri drepoch, alebo opakovaných aktivitách ako je beh alebo turistika. Často sa však stretávame s prejavmi poškodenia menisku u ľudí, ktorí nikdy nešportovali. Vtedy sa jedná o degeneratívne poškodenie menisku pri tzv. artróze kolena.

Ako sa ošetruje poranený meniskus?
Väčšina poranení menisku najmä pri chronických ťažkostiach je indikovaná na operačné riešenie. Tento operačný výkon sa nazýva parciálna menisektómia. Jedná sa o artroskopický operačný výkon, pri ktorom sa odstraňuje len poškodená časť menisku a zdravá časť sa ponecháva v kolene.
Niektoré typy poškodeného menisku- lukovitá lézia -sa dajú ošetriť zošitím – sutúrou. Tento typ ošetrenia sa robí najmä pri čerstvých úrazoch u mladých ľudí, kedy je predpoklad prihojenia poškodenej časti dobrý.

Čo je výhodou odstránenia časti menisku?
Nebude mi odstránená časť v kolene chýbať? Meniskus má nepochybne veľmi dôležitú úlohu v kolennom kĺbe. Avšak pri jeho poškodení sa väčšina jeho výhod stráca. Naopak, poškodený meniskus môže pri pokračujúcom zaťažení kolena poraniť priľahlú chrupavku. Tým sa stav môže značne komplikovať a spôsobovať trvalé bolesti kolena s chronickým zápalom. Aj preto je vhodné včasné ošetrenie menisku artroskopickou operáciou.


Ako vzniká poškodenie predného skríženého väzu?
Jeden z najbežnejších spôsobov poranenia predného skríženého väzu je priamy náraz do kolena, čo sa stáva najmä vo futbale alebo pri páde na lyžiach. Pri takýchto úrazoch dochádza ku abnormálnej polohe a rotácii kolenného kĺbu, následkom čoho sa poškodí jedno alebo viaceré väzivá v kolene. Avšak, vo väčšine prípadov dochádza k poškodeniu väzu bez kontaktu kolena s iným predmetom. Takéto bezkontaktné úrazy vznikajú po dopade, doskoku na vystretú končatinu, alebo pri náhlej zmene smeru. Najčastejšie pri basketbale, futbale a volejbale.

Aké sú príznaky poškodenia skríženého väzu?
Poškodenie predného skríženého väzu je často spojené s počuteľným “prasknutím” v kolene pri úraze. Následná bolesť a vznik opuchu kolena po niekoľkých hodinách je typickým prejavom ruptúry ACL. Pacienti väčšinou navštívia lekára na pohotovosti, ktorý im vykoná punkciu krvi z kolenného kĺbu. Obmedzenie hybnosti a opuch trvá niekoľko dní. Následne sa po niekoľkých dňoch tieto príznaky zmierňujú.


Budem potrebovať operáciu?
Ide o najčastejšie kladenú otázku v prípade poranenia predného skríženého väzu. Odpoveď sa líši z prípadu na prípad. Avšak základné princípy sú všeobecne prijaté. Indikácia na operáciu si vyžaduje zváženie viacerých faktorov. Patria k nim úroveň športovej aktivity a očakávania pacienta. U mladých pacientov, ktorí sa chcú vrátiť do vrcholového športu a majú nestabilné koleno, alebo primárne vyšetrenie vykazuje kompletné poškodenie predného skríženého väzu, je operačná liečba doporučovaná väčšinou špecialistov v tejto problematike. U starších ľudí, ktorí športujú rekreačne alebo vôbec a klinické prejavy nestability sú len mierne, je konzervatívna liečba často úspešná.
V prípade operačnej liečby, je následná rehabilitácia dôležitým faktorom znovunadobudnutia plnej hybnosti a sily kolenného kĺbu. Posilňovanie okolitých svalov umožňuje návrat do športových aktivít s podpornou ortézou alebo bez nej, v závislosti od pooperačnej úrovne stability kolena a sily okolitých svalov.

Poškodenie chrupavky

Ako sa chrupavka poškodzuje?
Chrupavka sa može poškodiť úrazom, preťažovaním kĺbu ale prirodzeným opotrebovaním vekom orgaizmu, obzvlášť pri nadváhe.Takto môže dojsť ku odtrhnutiu jej časti pri úraze, alebo chrupavka postupne vysychá, odlupuje sa a tak vzniká drsný povrch na kontakných plochách v kĺbe.

Ako sa prejavuje poškodenie?
Počiatočným štádiom je pocit pukania až pichania v kolene s následným pozáťažovým opuchom kolena. Opakované punkcie kĺbnej tekutiny sú príznakom pre pokročilé poškodenie.

Má vplyv na chrupavku nestabilita kĺbu?
Mnohé súčasné štúdie poukazujú na vačšie riziko poúrazovej artrózy pri poškodení skríženého väzu, alebo pri chronickom poškodení meniskov.

Ako sa chrupavka lieči?
Poškodená chrupavka sa dá liečiť len relatívne. Súčasná medicína nedokáže chrupavku vyliečiť alebo jednoducho nahradiť . Základný princíp liečby je spomalenie resp. pozastavenie degeneratívneho procesu-artrózy. Najmodernejšie výskumy umožňujú tzv. kultiváciu chrupavky- teda rozmnoženie chrupavkových buniek v laboratóriu z kúsku vlastnej chrupavky odobratej z kolena . Do rutinnej praxe sa však tieto metódy ešte nedostali. Častejšie sa používa presun zdravej časti na poškodenú-mozaiková plastika. Táto metóda je účinná len v niektorých špecifických prípadoch.
Na obnovu poškodených chrupaviek sú vhodné prípravky a lieky, ktoré obsahujú chondrotín a glukosamín a kyselinu hyalurónovú, pričom nemajú významné vedľajšie účinky.
Poslednou horúcou novinkou je liečba plazmou z krvi pacienta, ktorá je obohatená o trombocyty a rastové látky – liečebná metóda ORTHOKIN
Táto moderná metóda je založená na aplikácii biologického protihráča interleukínu-1 – antagonistu receptoru pre IL-1 ( IL-1 Ra ) priamo do poškodeného kĺbu, čím dochádza ku zastaveniu deštrukcie chrupaviek a stimulácii regeneračných procesov. Liečebná metóda ORTHOKIN využíva princíp rozmnoženia IL-1 Ra z Vašej vlastnej krvi v laboratórnych podmienkach a jeho následnej aplikácii do kĺbu.
Táto moderná metóda je založená na aplikácii biologického protihráča interleukínu-1 – antagonistu receptoru pre IL-1 ( IL-1 Ra ) priamo do poškodeného kĺbu, čím dochádza ku zastaveniu deštrukcie chrupaviek a stimulácii regeneračných procesov. Liečebná metóda ORTHOKIN využíva princíp rozmnoženia IL-1 Ra z Vašej vlastnej krvi v laboratórnych podmienkach a jeho následnej aplikácii do kĺbu.
Pripravený roztok prirodzených ochranných proteínov ORTHOKIN – zmierňuje bolesť, zlepšuje pohyblivosť, blokuje deštrukciu kĺbu a stimuluje hojenie a regeneráciu tkanív.
Indikovaní pacienti sú: - s poškodením chrupaviek I. – III.stupňa, zápaly šliach a šľachových obalov , poranenia svalov a šliach a reumatické postihnutie pohybového aparátu.
V dennej praxi sa stretávame s pacientmi, ktorí dlhodobo podceňujú a bagatelizujú bolesti, opuch alebo obmedzenie funkcie kolenného kĺbu. Očakávajú že to prejde “samé” a na vyšetrenia prichádzajú neskoro. Je zrejmé, že napríklad včas ošetrený poškodený meniskus artroskopickou operáciou, dosahuje lepšie funkčné výsledky kolena ako keď sa operácia “odkladá” na čo najneskôr. Vtedy môže poškodený meniskus spôsobiť sprievodné nenapraviteľné poškodenie chrupavky.

MUDr. Lupták Vladimír -http://www.sportclinic.sk

Článok vyšiel na http://abysportnebolel.sk/2012/09/kolenny-klb-a-priciny-tazkosti-s-kolennym-klbom/

[Foto na úvode: mathosh]

report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Keď cyklistu bolia kríže a chrbát – čo sú možné príčiny?

Keď cyklistu bolia kríže a chrbát – čo sú možné príčiny?

Napočítal som 23 možných príčin, ktoré môžu stáť za bolesťami chrbta – a niekedy nepomôže ani dokonalý posed.
Video: Bolesti a zlé šliapanie kvôli nohám - návšteva podológa

Video: Bolesti a zlé šliapanie kvôli nohám - návšteva podológa

Väčšina ľudí má asymetrické telo, rôznu dĺžku nôh a deformované chodidlá. Ako vyzerá vyšetrenie a aké sú možné riešenia?
Základný strečing pre cyklistu - znovuzrodenie po výjazde

Základný strečing pre cyklistu - znovuzrodenie po výjazde

Bolí ťa po jazde chrbát, krk alebo nohy? Strečing cyklistom pomáha, mám to odskúšané.
keyboard_arrow_up