Môj Istebna Powerade maraton alebo keď si vyžereš smolu pred čaká ťa šťastie potom

Môj Istebna Powerade maraton alebo keď si vyžereš smolu pred čaká ťa šťastie potom

Je sobota veľmi skoro ráno, budík zvoní 4:45 a ja sa cítim, akoby som išiel štartovať na salzku 200ku . Ale nie, to len rýchla príprava a šup ho smerom Polsko do Istebny na posledný maratón Intermountain série. Už 4 roky som sa tam chystal a konečne aj napriek zrušenému odvozu sa rozhodujem ísť aj keď sám svojím autom bez navigácie! Čo ešte v tom momente netuším bude mať šialené následky :P . Výdatné raňajky vo forme cestovín s tuniakom a olivkami (mňam ), ranné presso a už nakladám výzbroj, zakladám soundtrack a´la Faithless do rádia a ide sa do neznáma. Trasu som si len opísal z googlemaps čo sa ukázalo ako veľký fail !
Smer Žilina-Čadca- CZ úplná pohoda, aj keď na môj vkus dosť veľa áut takto skoro ráno a sobotu kamióny asi u nás nemajú zákaz ?!

Pokračujem opísaným zjazdom Mosty u Jablunkova smer Jablunkov a tam nastala zásadná googlova chyba-alebo moja??? :O ..takže pokračujem podľa zapísaných pokynov smerom Horní Lomná – Bukovec, čo je v skutočnosti úplne na opačný smer ako som mal ísť a tak si zachádzam asi 15km niekde lesnou cestou doprdele ...nakonci samozrejme bola rampa a koniec. Nejaký lesný robotníci mi povedali, že to bude asi „tá druhá odbočka“ za čo som sa im chcel taktne odvďačiť ale keď som sa vrátil od ďalšej rampy cúvaním asi 500m po úzkej cestičke kým som sa otočil a tak stratil ďalších 15 cenných minút a nabral aspoň 2km na tacháč, už tam neboli- žeby fatamorgána?


Na správnu cestu ma naviedol až deduško, ktorý povedal aby som sa vrátil až do Jablunkova a odtial smer Písek...Skrátka moje blúdenie ma stálo cca. 40Km ku ktorím sa neskôr pridalo aj blúdenie pred Istebnou v Bukovci kde som išiel po šípkach domnievajúc sa, že sú to šípky ku štartu maratónu, ale to boli šípky maratónu (neskôr keď som tadial prechádzal na bajku som sa na tom celkom bavil ako som tam mohol odbočiť, ale bola to normálna lesná cesta, tak prečo nie :P" title=":P
Šialené ráno, 2hodiny ktoré som si mal užívať v nádhernom prostredí štartu som strávil niekde v prdeli v horách blúdením " title="
Keď som sa už po všetkých možných aj nemožných peripetiách dostal ku štartu smola zďaleka neskončila. Ako som bol zvyknutý z iných maratónov všade vo svete (aj u nás " title=" ), hľadal som prezentáciu (okrem toho, že toto slovo poliaci nepoznajú ?? :O ) čo nebolo nijak zložité, hneď som zbadal dva dlhé rady.
Až na to, že nikde ani tabuľky po anglicky, nikto nevedel ktorá rada je pre koho, štart GIGA sa nezadržatelne blížil, aj keď bol ešte relatívne čas-mal som stále ca.45minút, ktoré som ale strávil v rade, a to som ešte ani nevedel či stojím správne. Na dotazy či giga môže ísť prednostne som nielen ja, ale aj iný čakajúci gigáči dostal odpoveď, že toto nie je obchod a máme sa postaviť do rady????


Tu som už chytal záchvaty...medzinárodná séria, sponzorov o ktorých aj slovenské top maratóny môžu len snívať a oni majú organizáciu horšiu ako najhorší lokálny slovenský maratónik..
Niečo podobné som ešte ani nazažil!!! Dve rady ca.50-80 čakajúcich obsluhovali asi 4 babenky, ktoré mali očividne dostatok času " title=" ..10 minút do štartu stále stojím v rade predomnou asi ešte 3ja.. je mi úplne jasné, že dnes je „môj deň“ a dnes si dám sólo štart! 3 minúty pred štartom svojej trate dostávam číslo, sadám na bajk a idem sa pripraviť do auta vzdialeného asi 500m od štartu pri obchode na parkovisku..Obliekam vrchnú časť dresu keď mi popred oči prefičí pelotón.....úžasný pocit... ešteže počasie praje, a vedľa mňa parkuje týpek čo ma upokojuje, že je to v pohode na trati zabudnem...
A mal pravdu! " title="
..10minút po oficiálnom štarte sa vrhám do toho, ale ešte musím prejsť popod oblúk aby mi rátalo čas..keď už som zaplatil tých 30 éčiek za dokonalosť dňa " title=" Po príchode na štart hľadám očami nejakého organizátora aby som zistil kde je senzor a smer štartu..nevidím nikoho, tak sa pýtam v predajnom stánku pri štarte...slovenčine nerozumejú..teda nie keď im vysvetľujem situáciu, že nestíham oficiálny štart...po anglicky sme sa už dohodli... a tak už oficiálne ŠTARTUJEM!!!


Wow dokázal som, síce 16 minút po ale čo už... B) upokojujem sa tým, že si to hodlám užiť a už snáď nič nebude proti...a mám vlastne výhodu, nikto mi nebude zavadzať :P" title=":P
...a tu už končí konečne smolná časť tohto neskutočne skutočného príbehu " title=" uf
Počasie je nádherné, prekrásna jesenná zafarbená beskydská príroda... prvé kilometre ubiehajú rýchlo po lesnej zvážnici kde sa ešte rozjazďujú megáci....potom sa už terén kameňatie, koreňatie, zdvíha... a začína asi najkrajšie mtb divadlo aké som doteraz zažil- aspoň čo sa povrchov týka určite " title=" ...Neopísateľné scenérie..treba zažiť! Kamenné platne , koreňové anakondy plaziace sa popod kolesá, či už pri výšlape tak i v zjazdoch pri ktorích kvíkam od šťastia a úplne zabúdam, čo všetko tomu predchádzalo...tomu hovorím odmena za peklo " title=" Singeltrackmi tu nešetria a pravdepodobne sú aj mimo túto akciu legálne zjazdné..asi tu nemajú naším podobních zákonodárcov " title="
Trasa je značená výborne ale to majú šťastie, že tu asi niesú turisti ako na slovensku..keby totiž pár tabuliek niekto odstránil, čo je u nás úplne bežné, neviem si predstaviť to blúdenie v tejto divočine, kedy častokrát ani netuším kto tam ten trail vyrobil a ako...Prekvapuje ma absencia regulovčíkov, ktorích som za celú trasu z milión zmenami smeru napočítal tak 5, ako aj záchranárov tých bolo 1auto-čo som ja videl...a tie zjazdy no na zváženie.
Najlepšia bola tabuľka s autom a nikde nikto...že ideš na vlastné riziko je tu samozrejmosť " title="

...Po asi pólhodine dobieham prvích posledných a je mi jasné, že aj keď som možno posledný odštartoval (no určite nie jediný ako som zistil medzičasom) , určite posledný nebudem B)
zachvíľu dobieham aj kámoša z trenčianskej posádky ktorej členom som pôvodne mal byť aj ja...
Korenistý a výživný výšlap ťaháme spolu, zakiaľ mu zhruba zdieľam svoju story...a už prichádza poriadny podľa mňa kľudne AM:EN zjazd, akých tu zažívam zopár na moju radosť " title="
....a následne ďalší výšlap na najvyššie miesto maratónu Ochodzité..čo je asi miestny piedestál , ku ktorému vedie asfaltka a je tu milión polských turistov a poriadna stojka po kamenných dlaždiciach až na vrchol kde je nejaký vysielač a poriadny panoramatický výhľad široko-ďaleko " title=" ...to už som vyobiehal značnú časť chvostového poľa a vrhám sa do ďalšieho dobrodružstva tentokrát so značnými schodmi-skokmi, kde ako sa neskôr dozvedám zopár ľudí riadne zahučalo.. čomu sa moc nečudujem...
Rýchle lúčne, lesné, kamenisté, korenisté a iné zjazdy striedajú výživné výšlapy, stojky, aj tlačenie....ale hlavne neskutočne krásna čistá (!) príroda okorenená naozaj prajným počasím, ktoré vydržalo až do úplného záveru akcie napriek prognózam o daždi od 16.00 " title="

Prichádzala občerstvovačka na ca.40tom kilometri kde sa aj delili trasy giga74km a mega 50km a kde v poriadnom výšlape ma dobehli prví borci s kratšej trasy, čo som ja považoval za veľký úspech, keďže štartovali iba 45 minút po mne " title=" ...a zároveň som si uvedomoval, že aj 50km takejto náročnej trasy môže stačiť na dokonalý deň ako pred týždňom na púchovskom maratóne, ktorý bol dokonalým tréningom na túto beskydskú mordovačku " title=" ...veľa krát ma napadlo či v tej trase nemá prsty Tony :P" title=":P ...určite miestny trackmajster je rovnakého vierovyznania " title="
Apropó občerstvovačky, ďalšia vec čo ma dostávala do rozpakov...stoly plné žabieho slizu, modrého mutagénu a červenej bonparovky a k tomu nejaké poľské sušienky, no našťastie aj sušené ovocie a banány, takže som prežil " title=" no na nastupujúce kŕčovanie u všetkých zúčastnených nebola žiadna SOĽ....soľ nad zlato asi nepoznajú " title=" ...a veru ani oleja by som sa nedočkal, na moje šťastie tam obďaleč stál nejaky týpek čo čakal na svojho závodníka a rád mi namazal reťázku " title="

Nadchádzajúce kilometre, ktoré delili dĺžku trás už neboli podľa môjho gusta až také zábavné ako tá časť ,ktorú sme mali spoločnú- čo bola väčšina. Dlhé, nekonečne dlhé zvážnice, hore dole, a kúsok singláča...a prichádzal pomali cieľ.


Aby však nebolo málo, treba potrápiť zvyšky pozornosti a síl kľučkovaním pomedzi stromy, preskakovanie cez popadané kmene, mostík, a na dôvažok krutá stojka po koreňoch a to celé komplet klzké a mokré, nešlľapatelné ukončené brutal „zjazdom“ kde už podľa hučiaceho davu išlo o krk... ja beriem na ohľad svoj „rozobraný“ stav, a bajk na plece a pešky..čím som síce domácich krvechtivých :P" title=":P fanúšikov nepotešil, ale aspoň došiel do cieľa v pohode...za mňou týpek hodil riadnu držku :P" title=":P …

HURÁ !!! dobojované B)
Cieľ som preťal pár sekúnd po 5h16m čo v mojom ponímaní bolo 5h vzhľadom k môjmu štartu a tak som si splnil čo som si povedal- čas päť hodín a krásny zážitok k tomu 144.miesto/58.v kategórii na takejto akcii po tom čo som prežil je úplne v pohode " title="

V cieli stretám kámošov šérujeme zážitky, pády, emócie, dozvedám sa, že na sprchu môžem zabudnúť " title=" ...a jedlo je asi ako pre mníchov v kláštore malá miska nudlí ?!?...nevadí, dnes ma už nič nerozhádže ,jedlo mám vlastné, špinavý som v miere znesiteľnosti :P" title=":P ...a aj bajk som si nakoniec o 3 hodiny úplne v pohode umyl, keď tam už skoro nikto nebol..hold ani 5wapiek nie je niekedy dosť " title="
Ak si niekto myslí, že na sloveských maratónoch trvá dlho vyhlasovanie výsledkov a čakanie na tombolu nech ide na skusy ku priateľom poliakom " title=" " title=" :O ….
Nebyť toho, že sme čakali na vyhlásenie záverečných výsledkov série kde boli pre pár kámošov reálne pódiové umiestnenia -gratulujem Jaso " title=" , bol by som už dávno na upršanom slovensku doma skultivovaný " title="
Ale vlastne atmosféra bola fajn, kecali sme, obdivovali vystaveného epica 29 v topke, ktorého sme si všetci už videli vyhrať v tombole...ktorá na naše prekvapenie nebola :P" title=":P V tejto krajine je možné všetko, methanol z ostrekovačov do alka, cestárska soľ do jedla a pod.
Do tejto fajn atmošky nám hral za poslednú dobu jeden z najlepších samplov Dja Armin van Buureena...stále doookola :P" title=":P tak sme si dooookola podupkávali zopár hodín vyhlasovania možných aj nemožných kategórií tohto maratónu aj asi neviem koľko ďalších sérií polského mtb, pričom boli asi všetci zbylý zúčastnený tohto neskutočného vyhlasovania aspoň raz na pódiu " title="

Polský borci sa vedia baviť čo dokázali striekacím show šampanského pri víťazoch tímov, kedy už aj epic putoval do zákulisia na očistu " title=" " title="
...a tak sme sa konečne okolo 19.30h dočkali vyhlásenia, kde do posledných chvíľ nebolo jasné poradie aj keď bol jasný víťaz série Ondra Fojtík, ktorý si ju prišiel na tento maratón s prehľadom vyhrať.
Čakala na nás bodka večera- pre nás veľmi prekvapivá! Tombola sa nekonala. Epica si mali vyhrať nejaký traja týpci , ktorých vybrali mne neznámim spôsobom, losovanie čísla to však nebolo.
...to už ale môj príbeh na polskej pôde končí...epica si neodveziem, čo pre mňa značí jediné, rozlúčka s kámošmi, únava miešajúca sa s radosťou a rýchla cesta domov " title="

Z odstupom času sa na to pozerám pozitívne, chyby čo som spravil už nebudú, cestu už poznám a snáď do roka nezabudnem :P" title=":P … a rád sa tam vrátim aj o rok, to pojazdenie zostane ako vrchol mtb jázd doteraz ...skrátka parádny zážitok na ktorý veru tak skoro nezabudnem, sovšímvšudy čo ani nemuselo byť! " title="
..Dúfam že som vás týmto „krátkym““ reportom neunudil k smrti...a snáď sa tam o rok stretneme viacerí!
D o v i d e n i a Istebna! " title="
Fotogaleria : http://www.mtbmarathon.com/?do=pokazGalerie&aid=istebna2012&expand=2&reloop=1
report_problem Našiel si v texte chybu?
shickmomber 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Poďte sa so mnou pozrieť na trať známeho zimného podujatia, ktoré napísalo už svoju štrnástu kapitolu.
Reportáž: Istrofinal Snežnický MTB maratón – len 200 metrov navyše

Reportáž: Istrofinal Snežnický MTB maratón – len 200 metrov navyše

Pamätám si, ako Michal (organizátor) minulý rok ohlasoval dátum jubilejného 10. ročníka. 2. september je tu a ja sa chystám opäť do Snežnice na preteky.
Reportáž: MTB Singletrack maratón Košice - najkrajšie single v sezóne

Reportáž: MTB Singletrack maratón Košice - najkrajšie single v sezóne

Tohto roku sa konal výročný 20. ročník MTB Singletrack maratónu v Košiciach. Priblížim vám, ako som vnímal svoju druhú účasť na tomto najtrailovejšom maratóne sezóny až do posledných síl.
keyboard_arrow_up