Zdroj: Flickr.com - Creative Commons

Americký cyklista Lance Armstrong prišiel o sedem titulov na pretekoch Tour de France a dostal doživotný dištanc. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) potvrdila sankcie, ktoré po vyšetrovaní uložila Armstrongovi Antidopingová agentúra USA (USADA). UCI rozhodnutie oznámila na pondelkovej tlačovej besede. Texasanovi anulovali všetky výsledky od 1. augusta 1998.

"Lance Armstrong nemá miesto v cyklistike a jeho meno by malo odísť do zabudnutia. Toto je medzník a zvláštny deň pre celý náš šport," povedal prezident UCI Pat McQuaid. Únia sa nebude proti rozhodnutiu USADA odvolávať na Športový arbitrážny súd. Armstrong vyhral Tour de France v rokoch 1999 až 2005. Podľa riaditeľa pretekov Christiana Prudhomma by Američanovo meno mali teraz z historických análov vymazať a podujatie v tomto období nebude mať žiadneho oficiálneho víťaza.

USADA pred pár dňami informovala o získaní nevyvrátiteľných dôkazov, že Armstrong a jeho niekdajší zamestnávateľ, tím US Postal Service, boli zapletení do "najsofistikovanejšieho, najprofesionálnejšieho a najúspešnejšieho dopingového programu v histórii športu". Svoje 202-stranové rozhodnutie o doživotnej suspendácii cyklistu a ďalších 1000 strán podporných dôkazov zaslala UCI a Svetovej antidopingovej agentúre (WADA). Dôkazy obsahujú výpovede 26 osôb, z ktorých 15 bolo v kontakte s jazdcami a oboznámených s dopingovými aktivitami US Postal Service. Armstrongovi odobrala USADA v septembri všetkých sedem celkových triumfov, ktoré získal na najprestížnejších pretekoch na svete Tour de France. USADA to oznámila po tom, ako 41-ročný Texasan odmietol ďalej bojovať proti obvineniam z užívania dopingu. Armstrong všetky obvinenia popiera. Proti niekdajšej cyklistickej legende vypovedali aj George Hincapie, Christian Vande Velde, Tom Danielson, David Zabriskie, Michael Barry, Tyler Hamilton, Frankie Andreu, Floyd Landis, Stephen Swart a Jonathan Vaughters.

Armstrong mal podľa záverov vyšetrovania užívať steroidy, preparát EPO a využívať aj krvnú transfúziu. "Bol som znechutený z toho, čo som si prečítal v správe USADA. Príbeh Davida Zabriskieho, ktorý rozprával o tom, ako ho nútili k dopingu, bol hrozný," uviedol McQuaid a pokračoval: "Bol to obrovský dopingový program. Všetko podriadili jednému cieľu - víťazstvám. Náklady boli obrovské."

Armstrong sa len niekoľko hodín pred vyrieknutím ortieľu zúčastnil v nedeľu na charitatívnej akcii v rodnom Austine, kde pozdravil 4300 cyklistov. Štyridsaťjedenročný bývalý cyklista mal pred štartom podujatia Livestrong Challenge, ktoré meralo 100 míľ, približne 90-sekundový príhovor. "Niekedy som bol lepší, inokedy zase horší. V poslednej dobe som prežil zaujímavé a náročné týždne," povedal Armstrong, ktorého nadáciu Livestrong podporil v nedeľu rekordný počet účastníkov a zisk z akcie priniesol sumu 1,7 milióna USD. Samotný Američan minulý týždeň odstúpil z pozície šéfa nadácie. Po prepuknutí škandálu opustili Armstronga viacerí významní sponzori. Spoluprácu s ním ukončili spoločnosti Nike, Trek či Anheuser-Busch.

V súvislosti s vymazaním Armstronga z menoslovu víťazov Tour vznikne zaujímavá situácia. V historických análoch bude čierna diera. Keď odobrali titul za rok 2010 Albertovi Contadorovi, víťazstvo pripadlo Andymu Schleckovi. V roku 2006 po diskvalifikácii Floyda Landisa sa dodatočne radoval Oscar Pereiro. Podľa názoru USADA by sa nemali výsledky z rokov 1999 až 2005 meniť, keďže až 20 z 21 cyklistov na prvých troch miestach francúzskeho dobrodružstva bolo nejakým spôsobom spätých s dopingom. Armstrong teraz môže čeliť súdnym sporom s bývalými sponzormi.

"Chcem sa poďakovať všetkým cyklistom a členom cyklistickej rodiny, ktorí sa rozhodli svedčiť v tomto prípade. Niektoré veci sú skutočne nepochopiteľné. Veľa z bývalých cyklistov dopovalo a vďaka zakázaným podporným látkam sa obohacovalo na úkor iných, ktorí súťažili v dobrej viere a využívali vlastné sily. Žiadny z nich sa neospravedlnil UCI, športovcom, organizátorom pretekov či fanúšikom. Žiaden z nich sa neponúkol, že vráti financie organizátorom pretekov. Myslím, že čistí cyklisti cítia teraz krivdu. Majú na to plné právo," doplnil McQuaid.

USADA privítala rozhodnutie UCI v prípade Armstrong

Antidopingová agentúra USA (USADA) privítala rozhodnutie Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI), ktorá sa rozhodla nemeniť pôvodného rozhodnutie zámorskej organizácie a potvrdila doživotný dištanc pre Lancea Armstronga. Zároveň mu UCI odobrala aj sedem titulov z Tour de France. UCI zároveň nenapadla šesťmesačné tresty, ktoré USADA udelila cyklistom spolupracujúcim pri vyšetrovaní prípadu.

"Dnes urobila UCI správne veci v prípade Lancea Armstronga. Aj keď doteraz naše vyšetrovanie spochybňovala, napokon sa jej postoj zmenil a urobila rozhodnutie na základe dôveryhodných dôkazov," uviedol vo vyhlásení pre médiá šéf USADA Travis Tygart. USADA zároveň vyzýva UCI, aby urobila ďalšie kroky v boji proti dopingu a na očistenie športu.

[Foto na úvode: Flickr.com - Creative Commons]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Historický seriál o najväčších osobnostiach cestnej cyklistiky - Greg LeMond

Historický seriál o najväčších osobnostiach cestnej cyklistiky - Greg LeMond

Dnes sa v rámci nášho historického seriálu prenesieme do 80-tych rokov 20. storočia. Predstavíme si amerického pretekára Grega LeMonda, ktorý dokonale demonštroval význam aerodynamiky v cyklistike.
Froomova deklarovaná nevina vyvolala pochybnosti, Tony Martin zúri

Froomova deklarovaná nevina vyvolala pochybnosti, Tony Martin zúri

Ubezpečenia britského cyklistu Chrisa Frooma o jeho nevine vyvolali pochybnosti, prečo štvornásobnému víťazovi Tour de France ihneď nepozastavili činnosť po tom, ako neprešiel dopingovým testom.
Lance Armstrong a jeho budúcnosť

Lance Armstrong a jeho budúcnosť

Čo čaká tento rok Lanca Armstronga a čo vlastne „čierny bod“ v cyklistickej histórii momentálne robí?
keyboard_arrow_up