Jubilejná Tour de France z Korziky do nočného Paríža

Jubilejný 100. ročník cyklistických pretekov Tour de France sa začne 29. júna na ostrove Korzika a vyvrcholí 21. júla etapou od zámku Versailles na už tradičné miesto na známom parížskom bulvári Champs-Élysées, kde sa bude prvýkrát v histórii finišovať za súmraku. Trasu s dĺžkou 3360 km predstavili v tieni škandálu okolo Lancea Armstronga organizátori v stredu v Paríži. Na cesty ostrova Korzika zavítajú najlepší cyklisti Tour prvýkrát.

"Sme radi, že Korzika bude hostiť prvýkrát v histórii prvé tri etapy. Cyklistickí fanúšikovia sa môžu tešiť na nádhernú scenériu ostrova krásy. Hlasovali sme štyria, za miesto v Stredomorí sme sa vyslovili traja. Chceli sme umiestniť štart na miesto, kde sa ešte preteky nezačínali. To sa nám podarilo," povedal riaditeľ pretekov Christian Prudhomme. Cyklisti na premiérovej Tour de France bojovali o prvenstvo už v roku 1903, preteky sa počas vojnových rokov nekonali a v roku 2013 sa pôjde 100. ročník. Premiéru vyhral Francúz Maurice Garin, prvé preteky sa končili mamuťou 6. etapou s dĺžkou 471 km z Nantes do Paríža. Odvtedy sa Tour de France stala najväčšou cyklistickou udalosťou roka a púta veľkú pozornosť fanúšikov a médií na celom svete.

Prvá korzická etapa bude mať 212 km, povedie z Porto-Vecchia do Bastie a bude určená predovšetkým pre šprintérov. O prvé žlté tričko kariéry by sa mal usilovať predovšetkým Mark Cavendish. Po troch etapách sa pelotón presunie na pevninu, kde je v Nice na programe prvá časovka. Pôjde sa na pobreží Stredozemného mora. Celkovo sú v itinerári 100. ročníka tri časovky, štyri horské finiše vrátane cieľového stúpania na Semnoz v Alpách v predposledný deň, kde sa pravdepodobne definitívne rozhodne o osude pretekov. Po časovke v Nice sa pelotón vydá po Francúzskej riviére do Marseille a k Montpellieru a v 8. etape už naň čakajú pyrenejské kopce. Hneď v prvý deň bude dojazd na obávanom vrchole Ax-3 Domaines, kde je na 8 km priemerný sklon 8,2 %. Z Pyrenejí sa pelotón stočí na severozápad Francúzska a po etape do Bretónskeho Saint Malo sa uskutoční individuálna časovka na 33 km medzi Avranches a Mont-Saint-Michel. Cestou cez centrálnu časť krajiny navštívia cyklisti Tours, Montrond a Lyon, v deň francúzskeho štátneho sviatku Dňa dobytia Bastilly 14. júla ich čaká finiš na mýtickom Mont Ventoux, kde v roku 1967 zahynul Tom Simpson.

Po dni voľna a etape do Gapu sa pôjde ďalšia individuálna časovka do Chorges a potom 18. júla príde vrchol pretekov s dvoma prejazdmi Alpe d´Huez. Ďalšie dve etapy na Le Grand-Bornard a do Annecy-Semnoz ponúknu ašpirantom na celkové prvenstvo posledné útoky. Záverečná etapa od zámku kráľa Ľudovíta XIV. vo Versailles bude už oslavou nového celkového víťaza. Etapa by sa mala začínať až o 19.30 h, cieľ je naplánovaný po 22.00 h.

Na Tour sa bude opäť bojovať o štyri dresy. Žlté tričko je určené pre najlepšieho v celkovom poradí, zelené pre lídra bodovacej súťaže, biele s červenými bodkami pre najlepšieho vrchára a biele pre najlepšieho jazdca do 25 rokov. Ročník 2013 by mal vyhovovať vrchárom. "Myslím si, že je to pomerne vyvážená trasa. Je na nej niekoľko ťažkých horských etáp. Bude len veľmi náročné vyhrať tieto preteky. Budúcoročná Tour naozaj ukáže, kto je najkomplexnejší jazdec. Momentálne ešte neviem, ktorá etapa bude pre mňa najťažšia. Ani jednu však nesmiete vypustiť," zareagoval pre Eurosport Španiel Alberto Contador, dvojnásobný víťaz Tour de France. "Čakal som oveľa ťažšiu trasu. Myslel som si, že bude viac horských ťažkých etáp. Pred nami je veľká výzva v podobe dvoch prejazdov Alpe d´Huez. Pre všetkých to bude veľký test. O celkovom poradí budú rozhodovať tri náročné etapy a časovky. Budú ma považovať za jedného z favoritov, ale mnohí jazdci budú mať rovnakú štartovú pozíciu ako ja. Nesmiete zabudnúť na obhajcu Bradleyho Wigginsa, Cadela Evansa či Andyho Schlecka," konštatoval po prezentácii trasy Brit Christopher Froome, ktorý skončil tento rok na 2. mieste. Vrcholom Tour de France 2013 budú predovšetkým cieľové stúpania na Mont Ventoux a dva prejazdy Alpe d´Huez. Namiesto tradičných 21 zákrut náročného stúpania pelotón absolvuje v priebehu dňa dvojnásobnú dávku.

Na budúci rok sa cyklistický svet bude musieť vyrovnať s dopingovou aférou sedemnásobného víťaza Tour Lancea Armstronga. Organizátori už odobrali Američanovi všetky tituly, ročníky 1999 až 2005 sú čiernou dierou v histórii a nebudú mať víťazov. Prudhomme pred rokom 2013 vyhlásil veľký boj proti dopingu. "Tour de France je legenda, ktorá oslavuje jubileum. Stý ročník určí aj budúcnosť cyklistiky. Chceme naďalej bojovať proti dopingu, dodržiavať pravidlá až do poslednej bodky. V žiadnom inom športe nie je toľko dopingových kontrol ako v cyklistike. Uvedomujeme si, že Tour de France sú najväčšie preteky a musia reprezentovať boj proti dopingu," uviedol v emotívnom prejave na prezentácii Christian Prudhomme.

Program 100. ročníka cyklistických pretekov Tour de France:

Sobota 29. júna - 1. etapa: Porto-Vecchio - Bastia (212 km)

Nedeľa 30. júna - 2. etapa: Bastia - Ajaccio (154 km)

Pondelok 1. júla - 3. etapa: Ajaccio - Calvi (145 km)

Utorok 2. júla - 4. etapa: Nice - Nice (časovka družstiev na 25 km)

Streda 3. júla - 5. etapa: Cagnes-sur-Mer - Marseille (219 km)

Štvrtok 4. júla - 6. etapa: Aix-en-Provence - Montpellier (176 km)

Piatok 5. júla - 7. etapa: Montpellier - Albi (205 km)

Sobota 6. júla - 8. etapa: Castres - Ax-3 Domaines (194 km)

Nedeľa 7. júla - 9. etapa: Saint-Girons - Bagneres-de-Bigorre (165 km)

Pondelok 8. júla: voľný deň v Saint-Nazaire

Utorok 9. júla - 10. etapa: Saint-Gildas-des-Bois - Saint-Malo (193 km)

Streda 10. júla - 11. etapa: Avranche - Mont-Saint-Michel (časovka na 33 km)

Štvrtok 11. júla - 12. etapa: Fougeres - Tours (218 km)

Piatok 12. júla - 13. etapa: Tours - Saint-Amand-Montrond (173 km)

Sobota 13. júla - 14. etapa: Saint-Pourcain-sur-Sioule - Lyon (191 km)

Nedeľa 14. júla - 15. etapa: Givors - Mont Ventoux (242 km)

Pondelok 15. júla: voľný deň vo Vaucluse

Utorok 16. júla - 16. etapa: Vaison-la-Romaine - Gap (168 km)

Streda 17. júla - 17. etapa: Embrun - Chorges (časovka na 32 km)

Štvrtok 18. júla - 18. etapa: Gap - Alpe d"Huez (168 km)

Piatok 19. júla - 19. etapa: Bourg-d"Oisans - Le Grand-Bornand (204 km)

Sobota 20. júla - 20. etapa: Annecy - Annecy-Semnoz (125 km)

Nedeľa 21. júla - 21. etapa: Versailles - Paríž, Elyzejské polia (118 km)
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Od základu: Mechanické vs. elektronické radenie na cestnom bicykli - otázka vkusu?

Od základu: Mechanické vs. elektronické radenie na cestnom bicykli - otázka vkusu?

Dnes otvoríme ďalšiu pálčivú tému. Je elektronické radenie nutnosťou alebo radšej „starú" dobrú mechaniku?
Od základu: Cestné kotúčové vs. ráfikové brzdy - výkon, praktickosť, dizajn

Od základu: Cestné kotúčové vs. ráfikové brzdy - výkon, praktickosť, dizajn

Sú kotúčové brzdy to pravé orechové pre cestný bicykel? A ráfikové brzdy už len prežitok?
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
keyboard_arrow_up