Recidivujúce infekcie u športovcov na jeseň a ich prevencia

Imunitný systém – teda ochrana organizmu pracuje v dvoch líniach, z ktorých rozoznávame imunitnú odpoveď nešpecifickú a špecifickú. Prvá reakcia – nešpecifická – na prítomnosť nejakého mikroorganizmu, vírusu alebo cudzorodej látky je veľmi rýchla, ale nemá žiadnu pamäť, či sa telo s tým či oným votrelcom už niekedy stretlo. Druhá reakcia – špecifická – reaguje pomalšie, ale premyslene a naisto. Najmä vtedy, keď vie s kým má tu česť. Obidve zložky sa prelínajú a spolupracujú.


Ochranu organizmu môžme ďalej deliť na bunkovú a protilátkovú. Tú prvú- bunkovú- tvorí niekoľko desiatok druhov buniek bielej krvnej zložky. Každá skupina buniek má svoje presné úlohy – nietoré votrelcov zlikvidujú agresívnymi látkami, iné produkujú protilátky, ktoré predstavujú akúsi našu chemickú poľnú jednotku. Ďalšie ako pochôdzkári chodia a označujú nepriateľov svojím zabíjačským kolegom. Vysoko špecializovaní zabíjači by bez týchto značiek totižto nemuseli votrelcov rozoznať. A tiež bunky, ktoré produkujú množstvo látok a s ich pomocou medzi sebou komunikujú (interleukiny, cytokiny) a do miesta zápalu tak privolávajú ďalšie a ďalšie posily. Týchto látok je známych viac ako stovka a ich funkcie sa stále dopodrobna skúmajú. Niektoré majú napríklad schopnosť brániť prenikaniu vírusov do bunky. Protilátková imunita potom predstavuje predovšetkým tvorbu protilátok (imunoglobulínov) v piatich triedach a líšia sa svojim tvarom a funkciou. Protilátky sa naväzujú na votrelcov a tým ho zneškodnia.
Imunitný systém ovplyvňujú rôzne faktory, vrátane fyzickej aktivity.

Ako pôsobí na imunitu šport ?

Rekreačný šport alebo primerané krátkodobé telesné cvičenie 3-4 krát za týždeň v trvaní 15-60 min pri 40-60% intenzite maximálnej spotreby kyslíka (VO2 max) má na imunitný systém stimulačné účinky, prípadne jeho aktivity výraznejšie neovplyvňuje. Naproti tomu dlhotrvajúci a intenzívny tréning, ktorý je súčasťou vrcholového alebo výkonnostného športu (viac ako 5 krát za týždeň pri viac ako 80 % VO2 max) bez nedostatočnej regenerácie, môže pôsobiť znižovaním obranyschopnosti jedinca. Po fyzickej záťaži vzniká krátkodobá prechodné obdobie zníženej imunitnej odolnosti (tzv. – imunosupresívne okno – „the open window“), ktorá môže pretrvávať v závislosti od dĺžky a intenzity záťaže približne 3–12 hodín. Pri nedos­tatočnej regenerácií a opakovanej zníženej odolnosti jedinca môže dôjsť k takzvanému prekrytiu otvorených okien a tým k výraznému zníženiu imunitnej odolnosti organizmu. Napr. vrcholový výkon šprintéra na 100m nevyvolá zásadnejšie zmeny v jeho imunitných ukazovateľoch, kým u vytrvalca po dobehnutí maratónu možno pozorovať pretrvávanie obdobia zníženej imunitnej odolnosti aj niekoľko dní.

Možnosti ovplyvnenia zníženej imunity vyvolanej nadmerným telesným cvičením.

Zníženie imunity, ktoré vzniká u vrcholových alebo výkonnostných športovcov, vykonávajúcich dlhodobo nadmerný tréning, sa môže prejaviť nielen častejšími infekciami horných dýchacích ciest najmä tesne pred alebo počas dôležitých pretekov (prídavný efekt psychického stresu), ale aj častejšími dlhodobými („driemajúcimi“) vírusovými alebo parazitárnymi infekciami, chronickým únavovým syndrómom (letargia, depresia, spavosť, nočné potenie, bolesti svalov) a zvýšeným výskytom svalových zranení a hlavne teraz na jeseň. Týmto nepriaznivým následkom možno do určitej miery predchádzať viacerými spôsobmi.

1.Úprava tréningového procesu a otužovanie – so zabezpečením dostatočnej doby na regeneráciu, aby sa minimalizovalo nahromadenie obdobia zníženej imunitnej odolnosti („open window“) po jednotlivých tréningoch. K zlepšeniu klinického stavu pomáha aj otužovanie – pohyb na čerstvom vzduchu, primerané oblečenie, neprekurovanie bytu, plávanie nie v príliš studenej vode, striedanie teplej a studenej sprchy, sauna…


2.Výber vhodného dietetického režimu s dostatočne vyváženým prívodom makronutrientov (proteíny, sacharidy, tuky) a mikronutrientov (vitamíny, mikroelementy). Diéta musí v prvom rade zabezpečovať rovnaký príjem kalórií, ako bol ich výdaj pri telesnom cvičení, ale aj obnovu sacharidov a tukov, ktoré sa pri tom spotrebovali. Tie sú nevyhnutné aj na udržovanie dostatočných zásob glykogénu a esenciálnych tukov. Niektorí športovci pri udržiavaní svojej hmotnostnej kategórie výrazne obmedzujú príjem sacharidov a živočíšnych tukov, čo sa môže premietnuť nielen do vyššieho rizika infekcií, ale aj svalových zranení. Imunitný systém je osobitne citlivý na nedostatok proteínov, preto ich primeraný príjem musí byť súčasťou dobre vybalancovanej diéty. Podávanie sacharidov (formou rôznych nápojov) počas cvičenia alebo športového výkonu zmenšuje zvýšenie tvorby stresových hormónov, ako je kortizol a noradrenalín, a tým aj stupeň následného obdobia zníženej imunitnej odolnosti, čím môžu znížiť stupeň imunosupresie a zápalových zmien vyvolaných nadmerným telesným cvičením.

Z mikroelementov je pre správnu funkciu imunitného systému najdôležitejší dostatočný prívod železa, selénu a zinku. Dostatočný prívod železa v potrave sa zabezpečuje formou dobre vyváženej diéty. V poslednom čase sa zistilo, že viacerí vrcholoví športovci majú po športovom výkone zvýšený výdaj niektorých mikroelementov, ako napr. zinku alebo horčíka, pričom zinok spolu so selénom má zásadný význam pre bezporuchovú funkciu imunitného systému. Vrcholoví športovci a starší ľudia majú často nedostatok v zásobení ich organizmu týmito mikroelementmi, čo sa prejavuje zvýšenou náchylnosťou na vírusové infekcie horných dýchacích ciest. Selén je nenahraditeľný prvok pre udržovanie normálneho oxidačno-redukčného stavu každej bunky a tým aj pre normálnu funkciu imunitného systému. V zime viacerým chýba aj dostatok "slnečného vitamínu D”. Vitamíny prijímané umelo, slúžia na prevenciu hlavne v obdobiach, keď organizmus nemá dostatočné množstvo vitamínov v strave, teda v zime a na jar a pomáhajú pri liečbe chrípky i nachladnutia. Na tabletky treba myslieť len ako na poistku, pretože zdravá a pestrá strava obsahujúca čerstvú zeleninu a ovocie prispieva k lepšej funkcii imunitného systému. To, čo v tabletkách pôsobí izolovane, v mrkve či jablku pôsobí komplexne spolu s ostatnými prírodnými zložkami. Enzýmy, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine, spolupracujú pri transporte vitamínov a tým sú vitamíny účinnejšie. Zároveň sú ľahšie vstrebateľné, telo ich dokáže efektívnejšie využiť a nehrozí pri nich predávkovanie.

U športovcov nielen fyzická záťaž, ale aj nesprávne volená výživa pôsobí synergicky pri vzniku zníženej imunitnej odolnosti, a preto si športovci môžu vypomôcť pri prevencii imunosupresie aj dobre vyváženou stravou, ktorá obsahuje adekvátne množstvo sacharidov, proteínov, vitamínov a stopových prvkov. Medzi ďalšie veľmi závažné faktory patrí aj pôsobenie vonkajších podmienok (teplo, chlad), racionálne stupňovanie tréningovej záťaže, udržiavanie vyrovnaného psychického stavu a dostatočného množstva spánku.

3. Podávanie imunostimulačných látok neovplyvňujú len určitú aktivitu konkrétnych buniek imunitného systému, ale stimulujú celý súbor procesov. Ich pôsobením sa najčastejšie zvyšuje účinnosť mechanizmov prirodzenej imunity, ktoré sú v prvej línii obrany proti choroboplodným zárodkom.

a) Polysacharidy kvasiniek a húb (glukány, manány), ktoré pôsobia na imunitu nešpecificky – ako napr. IMUNOGLUKAN P4H®. Predstavuje látku prírodného pôvodu, patriacu do skupiny aktívnych polysacharidov. Je vlastne unikátnou zmesou alfa a betaglukánov ako aj chitosanových a chitínových štruktúr, stimulujúcou a optimalizujúcou imunitnú odpoveď. Zdrojom môžu byť steny buniek pekárskych kvasníc, zrná niektorých obilnín a vyššie huby, kde patrí aj hliva ustricová. Je to bezpečná látka, ktorá sa v čreve štiepi na vlastnú glukózu a ďalšie látky, ktoré sa metabolickou degradáciou vylúčia z tela von. Zlepšená imunita sa prejavuje v lepšej ochrane pred vírusmi, parazitmi, baktériami a parazitmi a pri záťaži organizmu fyzickým a/alebo psychickým stresom. Môžeme ho použiť pri recidivujúcich infekciách, u rizikových jedincov počas jesene a zimy, po vírusových infekciách – infekčná mononukleóza, ovčie kiahne, recidivujúce herpesy, afty, u športovcov po namáhavom tréningu, alebo preteku, u starších ľudí počas neskorej jesene zimy a skorej jari, u pacientov s alergiou a u pacientov pred plánovaným chirurgickým zákrokom. Z hľadiska užívania sú vhodné kúry v trvaní 2-3 mesiace 1-2-krát do roka v dávke 2 kapsle denne ráno nalačno, alebo krátkodobo pri akútnych infekciách, alebo po ťažkom preteku, alebo tréningu.

b) Enzýmy používané na systémovú enzymoterapiu sa osvedčujú nielen pri prevencii infekcií horných dýchacích ciest, ale aj v prevencii, prípadne urýchlenej liečbe subklinických alebo klinických svalových poranení vznikajúcich pri športovej aktivite. Takúto funkciu má napr. podávanie kombinácie proteolytických enzýmov, ako je Wobenzym , ktorý obsahuje vhodne zostavené enzýmy (látky štiepiace bielkoviny), ktoré majú schopnosť účelne ovplyvňovať imunitu, tlmiť zápal a opuchy a do istej miery aj rozpúšťať krvné zrazeniny .

c) Imunomodulátor biologického pôvodu – COLOSTRUM – je tekutý sekrét, ktorý sa vytvára v mliečnych žľazách samíc cicavcov, vrátane človeka , tesne pred pôrodom a v nasledujúcich niekoľkých dňoch premení na materské mlieko. Obsahuje celý komplex účinných látok, ktoré zabezpečujú výživu buniek, po jeho užívaní sa podľa klinických štúdii zlepšuje využívanie energie pri športovom výkone – urýchľuje regeneráciu a podporujú imunitný systém. Obsahujú napr.:

- Imunoglobulíny – proteíny na báze protilátok, ktoré sú zodpovedné za odolnosť. Imunoglobulín G , Imunoglobulín M, Imunoglobulíny D a E

- Laktoferín – proteín, ktorý transportuje železo do červených krviniek a napomáha odstraňovaniu vírusov a škodlivých baktérií

- Rastový faktor - stimuluje správny rast a lieči staré zranenia kože, svalov a iných tkanív; rastový faktor naviac podporuje spaľovanie tukov – potencionálny anabolický efekt

- Rastový hormón – spomaľuje procesy starnutia organizmu.

- Leukocyty – biele krvinky podporujúce produkciu interferónu – proteínu, ktorý zabraňuje reprodukcii vírusov.

- Enzýmy – tri enzýmy s aeróbnym účinkom na baktérie.

- Vitamíny B1, B2, B6, B12, E, A, C

d) Významné zdraviu prospešné účinky majú probiotiká, medzi ktoré patria najmä baktérie mliečneho kysnutia. Probiotiká sú preparáty alebo produkty obsahujúce v dostatočnom množstve životaschopné mikroorganizmy, ktoré zmenia mikroflóru v čreve, čím zabezpečia rovnovážny ekosystém so zdravotne prospešným pôsobením na hostiteľa. Ich účinky sa prejavujú najmä formou prevencie črevných infekcii (vrátane prevencie cestovnej hnačky), zvýšeným vstrebávaním minerálov a vitamínov v čreve, posilnením imunitnej odpovede, znižovaním sérového cholesterolu a zlepšenou životnou pohodou.

Samozrejme pri zhoršení klinického stavu majú odborníci – klinickí imunológovia k dispozícii tzv. imunomodulačné, to znamená imunitu ovplyvňujúce preparáty, ktoré sú na lekársky predpis.

Je dobré si uvedomiť, že na imunitný systém vplýva množstvo faktorov a jedným veľmi významným je aj duševná rovnováha. Dnes dokonca hovoríme o jednom neuro-endokrinno-imunitnom supersystéme, ktorý má za úlohu chrániť náš organizmus pred vplyvom vonkajšieho prostredia, ale aj pred zmenami v našom tele. Pri športovom tréningu je jeho úlohou vytvoriť nový ustálený stav, pri ktorom je organizmus schopný podať mimoriadny fyzický a s tým spojený aj psychický výkon, tzv – všeobecný adaptačný syndróm.


Množstvo stresu a silný psychický nátlak môže veľmi významne oslabiť imunitu organizmu. Na druhej strane dodržiavanie správnej životosprávy pomocou piatich S – zdravá STRAVA, dostatok SPÁNKU, veľa SMIECHU a ŠPORTU A SPOKOJNÝ život v kruhu svojich blízkych, so všetkým, čo k tomu patrí…. a následne vyplavovanie hormónov šťastia – endorfínov, enkefalínov a vnútorných opioidov môže k posilneniu imunitnej odpovede len a len napomôcť.

Článok vyšiel na http://abysportnebolel.sk/2012/11/recidivujuce-infekcie-u-sportovcov-na-jesen-a-ich-prevencia/
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Keď cyklistu bolia kríže a chrbát – čo sú možné príčiny?

Keď cyklistu bolia kríže a chrbát – čo sú možné príčiny?

Napočítal som 23 možných príčin, ktoré môžu stáť za bolesťami chrbta – a niekedy nepomôže ani dokonalý posed.
Video: Bolesti a zlé šliapanie kvôli nohám - návšteva podológa

Video: Bolesti a zlé šliapanie kvôli nohám - návšteva podológa

Väčšina ľudí má asymetrické telo, rôznu dĺžku nôh a deformované chodidlá. Ako vyzerá vyšetrenie a aké sú možné riešenia?
Video: Skryté poruchy srdca a športovanie - preventívna kontrola nielen cyklistu

Video: Skryté poruchy srdca a športovanie - preventívna kontrola nielen cyklistu

Stačí klasická preventívka, alebo je dobré ísť aj na kontrolu srdca. Ako taká kontrola prebieha, čo dokáže zistiť a koľko stojí?
keyboard_arrow_up