V piatok večer krátko po 21.00 h Slovensko spozná svojho športového kráľa alebo kráľovnú za rok 2012, ktorého v ankete OVB Športovec roka 2012 vybralo 110 hlasujúcich športových novinárov. Výsledky slávnostne vyhlásia v novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave. Odovzdávanie cien najlepším 10 jednotlivcom a 3 kolektívom uvidia televízni diváci v priamom prenose na TV Markíza od 20.00 h. Anketu zorganizoval tradične Klub športových redaktorov Slovenského syndikátu novinárov (KŠR SSN), už šiestykrát v spolupráci s agentúrou B&D.

Moderátormi slávnosti budú rovnako ako vlani Peter Marcin a Adela Banášová. Z nominovaných určite neprídu Zdeno Chára a Ján Laco, ktorí majú povinnosti v Kontinentálnej hokejovej lige. V programe vystúpia Majk Spirit, Celeste Buckingham, Laci Strike a Dara Rolins.

Už viac ako týždeň je známe, že víťaz vzíde z desiatky (podľa abecedného poradia) Danka Barteková (streľba), Peter a Pavol Hochschornerovci (vodný slalom), Zdeno Chára (hokej), Martin Kližan (tenis), Ján Laco (hokej), Michal Martikán (vodný slalom), Peter Sagan (cyklistika), Miroslav Šatan (hokej), Zuzana Štefečeková (streľba), Veronika Velez-Zuzulová (zjazdové lyžovanie). Najlepším kolektívom Slovenska bude jeden z trojice hokejisti Slovana Bratislava, hokejoví vicemajstri sveta 2012 a štvorkajak rýchlostných kanoistov. Hlasy dostalo celkovo 49 jednotlivcov a 14 kolektívov. "Anketa oslavuje 20. výročie. O prvenstvo bol veľmi tesný súboj, doteraz nikdy v histórii najlepšiu trojku nedelilo rozpätie 100 bodov," uviedol vedúci ankety a člen výboru Klubu športových redaktorov SSN Ľubomír Souček.

Medzi nominovanými je rekordérom v počte účastí v elitnej desiatke Michal Martikán. Dvojnásobný olympijský víťaz sa do Top10 dostal už šestnástykrát, čo je maximum v histórii ankety. Martikána nominovali novinári po dvoch rokoch, predtým bol medzi elitou pätnásťkrát v rade. Vlaňajší víťazi Peter a Pavol Hochschornerovci sú medzi nominovanými jedenástykrát. Po štyri účasti v Top 10 slovenských športovcov roka majú z tohtoročných laureátov Zdeno Chára, ktorý bol vlani druhý, Zuzana Štefečeková a Veronika Velez-Zuzulová, tretíkrát sa v popredí ankety objavilo meno Miroslava Šatana a druhýkrát Petra Sagana. Premiéru v prvej desiatke majú Danka Barteková, Martin Kližan i Ján Laco. Rozdiel medzi desiatym a jedenástym v ankete bol desať bodov. Z nominovaných kolektívov hokejisti SR vyhrali anketu štyrikrát, štvorkajak v inom zložení ako tentoraz šesťkrát. Hokejový Slovan Bratislava je v Top 3 prvýkrát.

Na základe výsledkov v roku 2012 by do elitnej trojky posledných dvanástich športových mesiacov na Slovensku mali patriť cyklista Peter Sagan a strelkyne Zuzana Štefečeková a Dana Barteková. Prvý žiaril najmä na Tour de France, Štefečeková dosiahla najlepší slovenský výsledok na olympijských hrách, kde bola v trape druhá. Barteková okrem bronzu v Londýne vyhrala finále Svetového pohára a zvolili ju do komisie športovcov SOV. Vzhľadom na olympijské úspechy a zisk bronzových medailí nie sú bez šancí ani Peter a Pavol Hochschornerovci a Michal Martikán. V kolektívoch by po nominácii finálovej trojice mal byť víťaz jasný. Hokejisti SR dosiahli zo slovenských tímov v roku 2012 najvýraznejší úspech, keď si na MS v Helsinkách vybojovali striebro.

Rovnako ako v uplynulých dvoch rokoch ocenenia slovenskú športovú legendu. Podmienkou je, že musí mať nad 50 rokov. Jej meno však organizátori ankety taja. Pred dvoma rokmi sa slovenskou športovou legendou stal boxer Ján Zachara, vlani hokejista Jozef Golonka.

Kráľa slovenského športu oficiálne vyhlásia po dvadsiaty raz. Doteraz anketu vyhralo desať osobností. Šesťkrát sa tešila Martina Moravcová, štyrikrát Michal Martikán, dvakrát Peter a Pavol Hochschornerovci a raz Milan Dvorščík, Jozef Gönci, Peter Bondra, Elena Kaliská, Dominik Hrbatý, Radoslav Židek a predvlani Anastasia Kuzminová. Medzi kolektívmi sa šesťkrát v rôznom zložení tešil štvorkajak rýchlostných kanoistov, štyrikrát hokejisti Slovenska, dvakrát basketbalistky Slovenska, Ružomberka a futbalisti Slovenska, raz štafeta biatlonistiek, tenisti Slovenska a volejbalisti Slovenska.

Športovci roka na Slovensku v ére samostatnosti od roku 1993 - prehľad:

JEDNOTLIVCI:

1993: Martina Moravcová (plávanie)

1994: Milan Dvorščík (cyklistika)

1995: Martina Moravcová (plávanie)

1996: Michal Martikán (vodný slalom)

1997: Michal Martikán (vodný slalom)

1998: Martina Moravcová (plávanie)

1999: Jozef Gönci (športová streľba)

2000: Martina Moravcová (plávanie)

2001: Martina Moravcová (plávanie)

2002: Peter Bondra (hokej)

2003: Martina Moravcová (plávanie)

2004: Elena Kaliská (vodný slalom)

2005: Dominik Hrbatý (tenis)

2006: Radoslav Židek (snoubording)

2007: Michal Martikán (vodný slalom)

2008: Michal Martikán (vodný slalom)

2009: Peter a Pavol Hochschornerovci (vodný slalom)

2010: Anastasia Kuzminová (biatlon)

2011: Peter a Pavol Hochschornerovci (vodný slalom)

2012: ???

KOLEKTÍVY:

1993: basketbalistky Slovenska

1994: hokejisti Slovenska

1995: hokejisti Slovenska

1996: basketbalistky SCP Ružomberok

1997: basketbalistky Slovenska

1998: štafeta biatlonistiek Slovenska

1999: basketbalistky SCP Ružomberok

2000: hokejisti Slovenska

2001: štvorkajak Slovenska

2002: hokejisti Slovenska

2003: štvorkajak Slovenska

2004: štvorkajak Slovenska

2005: daviscupový tím tenistov Slovenska

2006: štvorkajak Slovenska

2007: štvorkajak Slovenska

2008: štvorkajak Slovenska

2009: futbalisti Slovenska

2010: futbalisti Slovenska

2011: volejbalisti Slovenska

2012: ???

ŠPORTOVÉ LEGENDY:

2010 Ján Zachara

2011 Jozef Golonka

2012: ???
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete? PR článok

Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete?

Počasie ešte stále praje výjazdom, no pomaly sa blíži ten čas, keď je tma priskoro a teploty spadnú opäť nižšie. Vtedy sa už oplatí vytiahnuť aj trenažér. Že nemáš? Pozri našu ponuku…
keyboard_arrow_up