Zdroj: root

Víťazmi ankety Najlepší športovec Slovenskej triatlonovej únie za rok 2012 sa stali podľa očakávania Richard Varga a Ivana Kuriačková. Výsledky jej jubilejného 20. ročníka slávnostne vyhlásili v piatok predpoludním v Bratislave.

Varga sa stal "kráľom" slovenských triatlonistov štvrtýkrát v rade, meno Kuriačková sa na prvom mieste objavilo už jedenásty raz v histórii ankety, ale premiérovo patrí talentovanej Ivane, v predchádzajúcich desiatich prípadoch to bola legenda slovenského triatlonu - jej mama Mária, ktorá sa na "medailových" pozíciách objavila celkovo v pätnástich ročníkoch.

Zlý začiatok - dobrý koniec. To absolútne platí v prípade hodnotenia uplynulého roka Richardom Vargom. Dvadsaťtriročný Bratislavčan (nar. 28. januára 1989) má za sebou skvelú sezónu. Už začiatkom februára 2012 odcestoval na južnú pologuľu, aby tam absolvoval na Novom Zélande a v Austrálii tvrdú zimnú prípravu. Na konci marca, keď mal začať zbierať body do olympijského rebríčka, však oznámil únavovú zlomeninu nohy. V tom čase sa zdalo, že olympiáda v Londýne je preňho stratená. Veď v tom čase ešte nemal ani splnené kritériá pre štart pod piatimi kruhmi. Keď sa však začiatkom mája vrátil do kolotoča pretekov, začal posúvať svoje výsledkové maximá vo Svetovom pohári. Už 19. mája v čínskom Ťia-Jü-Kuan na pretekoch Ázijského pohára definitívne potvrdil svoju účasť na OH. Vzápätí začal miešať karty aj v seriáli pretekov majstrovstiev sveta. Krôčik po krôčiku aj tam vylepšoval slovenské historické štatistiky.

V britskej metropole na Hrách XXX. olympiády potvrdil, že už je schopný držať krok s absolútnou elitou. Jeho 22. miesto patrilo k najpríjemnejším prekvapeniam v slovenskej výprave. "Do Londýna som sa ledva dostal, v pretekoch som predbehol veľa kvalitných triatlonistov. Je to pre mňa dobrý výsledok," neskrýval spokojnosť Richard Varga.

O niekoľko dní neskôr dosiahol v pretekoch seriálu MS vo švédskom Štokholme najlepší výsledok slovenského reprezentanta v histórii, keď finišoval na 9. mieste. Na majstrovstvách Európy začiatkom septembra v španielskom Aquilase získal striebornú medailu v kategórii pretekárov do 23 rokov. Pre Slovensko to bola prvá "veľká" medaila na triatlonovom kontinentálnom šampionáte v olympijskej disciplíne. "Škoda, že olympiáda nebola o mesiac neskôr, lebo moja forma práve tesne po nej vyvrcholila. Je to však možno aj preto, že výsledok na OH v Londýne ma veľmi dobre naštartoval. Celý stres okolo účasti na olympiáde zo mňa opadol a stále žijem a ťažím z tej tvrdej prípravy, výsledok sa zákonite dostavil," tešil sa poslucháč 3. ročníka FTVŠ v Bratislave.

Úžasný súťažný rok zakončil v novozélandskom Aucklande, kde si najskôr vybojoval titul majstra sveta v akvatlone a 16. miestom vo finále MS si zabezpečil konečnú 23. priečku v osemdielnom seriáli, z ktorého absolvoval iba druhú polovicu. "Vďaka úspechom v seriáli majstrovstiev sveta nemusím v nadchádzajúcej sezóne "naháňať" preteky po celom svete. Elitné preteky si môžem vyberať a môžem sa aj dôkladnejšie na ne pripraviť. Chcem sa stále zlepšovať. Už teraz myslím na olympiádu 2016 v Brazílii, kde sa chcem opäť prezentovať čo najlepším výkonom i výsledkom," naznačil svoje športové plány Richard Varga.

Osemnásťročná Ivana Kuriačková (21. 5. 1994 v Leviciach) sa v roku 2012 stala juniorskou majsterkou sveta v akvatlone, vyhrala dvoje preteky Európskeho pohára, na domácej scéne získala v uplynulom roku štyri tituly majsterky Slovenska, vyhrala Slovenský pohár v triatlone i duatlone.

Obaja víťazi ankety v nej triumfovali s obrovskou prevahou. Z 35 hlasujúcich dalo Vargu na prvé miesto 32, Kuriačkovú 31. Ďalšie priečky v kategórii mužov patrili nestarnúcemu Andrejovi Orlickému a Tomášovi Jurkovičovi, medzi ženami minuloročnej víťazke Kristíne Lapinovej a ďalšiemu talentu levickej triatlonovej liahne Ivone Miklóšovej.

V dvadsaťročnej histórii ankety je jednoznačnou rekordérkou Mária Kuriačková, ktorá v nej zvíťazila desaťkrát. Najlepším mužom z tohto hľadiska je Pavel Šimko, ktorý zaznamenal rovnako ako Varga štyri prvenstvá, ale raz bol druhý a trikrát tretí.

Výsledky ankety Najlepší športovec Slovenskej triatlonovej únie 2012:

MUŽI: 1. Richard Varga (J&T sportteam Bratislava) 202 bodov, 2. Andrej Orlický (Triathlon team Trnava) 64, 3. Tomáš Jurkovič (KPŠ Nereus Žilina) 61, 4. Karol Džalaj (Realiz sport team Bratislava) 43, 5. Tadeáš Fazekaš (ŠK Atóm Levice) 42, 6. Ján Pavlík (Trian ŠK UMB Banská Bystrica) 34

ŽENY: 1. Ivana Kuriačková (ŠK Atóm Levice) 99 bodov, 2. Kristína Lapinová (Trian ŠK UMB Banská Bystrica) 36, 3. Ivona Miklóšová (ŠK Atóm Levice) 19, 4. Tatiana Vančová (Triklub FTVŠ Bratislava) 10, 5. Mira Bednarovičová (Bratislava) 8, 6. Zuzana Vojteková (Triklub Orava Nižná) 4

Historický prehľad víťazov ankety:

1993 Michal Kunic a Mária Kuriačková

1994 Gabriel Baran a Anna Baloghová

1995 Gabriel Baran a Mária Kuriačková

1996 Gabriel Baran a Mária Kuriačková

1997 Michal Kunic a Mária Kuriačková

1998 Filip Kristl a Zuzana Vojteková

1999 Jozef Grešš a Mária Kuriačková

2000 Andrej Orlický a Zuzana Vojteková

2001 Andrej Orlický a Mária Kuriačková

2002 Andrej Orlický a Lenka Ilavská

2003 Pavel Šimko a Mária Kuriačková

2004 Martin Urbanovský a Mária Kuriačková

2005 Pavel Šimko a Mária Kuriačková

2006 Tomáš Jurkovič a Mária Kuriačková

2007 Pavel Šimko Magdaléna Stovíčková

2008 Pavel Šimko a Jana Poláčiková

2009 Richard Varga a Kristína Lapinová

2010 Richard Varga a Mira Bednarovičová

2011 Richard Varga a Kristína Lapinová

2012 Richard Varga a Ivana Kuriačková

[Foto na úvode: root]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Richard Varga rozpráva o plánoch na rok 2016 a želá športu viac podpory, záujmu aj úspechov

Richard Varga rozpráva o plánoch na rok 2016 a želá športu viac podpory, záujmu aj úspechov

Štvornásobný majster sveta v akvatlone Richard Varga želá celému slovenskému športu v roku 2016 čo najviac medailí, úspechov a podpory zo strany štátu aj jednotlivých zväzov. Praje si, aby kompetentní ľudia riešili veci okolo športu a športovcov systematicky, nie jednorázovo, resp. nie iba krízovo a nárazovo.
Richard Varga štyri sekundy od bronzu na Majstrovstvách Európy

Richard Varga štyri sekundy od bronzu na Majstrovstvách Európy

Slovenskému reprezentantovi v triatlone Richardovi Vargovi len veľmi tesne ušla medaila na 31. majstrovstvách Európy vo švajčiarskej Ženeve. V konkurencii pretekárov kategórie elity obsadil Varga v sobotňajších pretekoch 4. miesto, keď len 4 sekundy ho delili od toho, aby mu na krk zavesili bronzovú medailu. Tú získal Nór Kristian Blummenfelt.
Kompletné výsledky ankety Zlatý pedál 2014: Peter Sagan získal Zlatý pedál a Peter Velits Cenu fair-play

Kompletné výsledky ankety Zlatý pedál 2014: Peter Sagan získal Zlatý pedál a Peter Velits Cenu fair-play

Peter Sagan sa stal najlepším slovenským cyklistom roka a získal Zlatý pedál 2014. Dvadsaťštyriročný Žilinčan Sagan obhájil vo výročnom hodnotení Slovenského zväzu cyklistiky vlaňajšie prvenstvo a celkovo piatykrát ovládol Zlatý pedál. Predtým dostal ocenenie aj v roku 2008, keď sa stal takisto ako rok predtým aj talentom sezóny, a tiež v rokoch 2011 a 2012. Aj na ďalších priečkach ankety bolo poradie rovnaké ako vlani. Strieborný skončil majster sveta v tímovej časovke Peter Velits, tretiu priečku obsadila ženská svetová jednotka v cyklotriale Tatiana Janíčková. Za Talent roka 2014 vyhlásili Mateja Ulíka.
keyboard_arrow_up