Rozhovor so zakladateľom a jazdcom tímu Life4Ride, Matejom Mackovičom

Rozhovor so zakladateľom a jazdcom tímu Life4Ride, Matejom Mackovičom

Po rozhovore s krasojazdkyňou Alicou Vinczeovou sme dnes vyspovedali zakladateľa, jazdca a vedúceho DH tímu Life4Ride, Mateja Mackoviča. Dozviete sa viac o vzniku tímu, o plánoch do budúcna ale aj o Macovi samotnom.

Ahoj Maco, zjazdárom ťa pravdepodobne netreba predstavovať...no predsa len nám o sebe povedz pár slov. Kedy a ako si sa dostal k biku?

Ahoj volám sa Matej Mackovič, všetci mi hovoria Maco. K biku som sa dostal tak, že od malička som chcel jazdiť motocross no moja mama si pri slove motorka vybaví mŕtvych ľudí na diaľnici, takže mi to neprešlo a začal som sa venovať športu tomu asi najpodobnejšiemu a to je downhill. Na biku jazdím od mojich 17tich rokov.

Aké sú tvoje najväčšie, prípadne pre teba najcennejšie, úspechy?

No zatiaľ mi chýbajú nejaké výraznejšie úspechy keďže moja doterajšia kariéra bola poznačená veľkým počtom pádov počas pretekov. Bolo to z dôvodu že som sa snažil jazdiť ďaleko za hranou a myslel som si že to je cesta k úspechu. Do tejto sezóny volím skôr taktiku dobrej fyzickej kondície a jazdy na hrane. Verím že to prinesie ovocie oproti minulým rokom. Za naj úspech považujem asi 4 miesto na jednom z kôl moravsko - slovenského dh cupu za účasti stredoeurópskej špičky.

Celkom dlhú dobu si bol pre zranenie mimo. O čo išlo?

Išlo o to že som si pri tréningu poranil koleno. No poranil, v podstate úplne rozkašoval. To a ešte aj moja počiatočná domnienka že v štátnej nemocnici ma dajú dokopy ma na dlhší čas vyradila z činnosti. Našťastie v spolupráci so športovým lekárom pánom Dr. Sopilkom, ktorý mi dal koleno dokopy, som teraz úplne fit a športujem ako pred úrazom aj napriek tomu že štátny doktori mi povedali že budem rad keď budem chodiť " title="
Na vašej fanúšikovskej stránke Life4Ride teamu sa povráva že už si ok, dokonca plánuješ návrat k biku. Chceš absolvovať aj preteky alebo sa zatiaľ budeš vracať do starých koľají?

No ak sa to povráva, tak to potvrdím. Som uz v úplnom zdravotnom poriadku a tuto sezónu plánujem návrat. Moje ciele sú vyššie ako som kedy mal hlavne sa zmenil môj prístup k tomuto športu, beriem to profesionálnejšie a verím že to prinesie ovocie. Verím že fyzická príprava pod vedením môjho trénera Martina Belasa mi pomôže získavať tam kde som doteraz strácal.


Už som to tak trochu naznačil, okrem jazdenia šéfuješ aj mladému DH Team Life4Ride ktorý bude sezónu 2013 absolvovať aj s podporou webu MTBiker.sk. Čo všetko zahŕňa „mať vlastný tím“, predpokladám že to nebudú len párty, ženy a pickupy ako v amerických videách

No u nás v teame to teraz funguje tak, že je to náš team a máme tam demokraciu. V podstate som tiež jazdec a to je pre mňa priorita. Manažovanie tímu je časovo náročné, takže sme si to rozdelili medzi chalanov a snažíme sa viacerí prikladať ruku k dielu avšak niekoho kto to usmerňuje nejakým smerom to vždy musí mat a to som momentálne.

Kedy a ako to celé vzniklo?

Zakladateľom nášho teamu som bol ja a bolo to v roku 2006. Myšlienka bola zjednotiť jazdcov z Považskej Bystrice. Spočiatku to bolo tak ako si písal party, baby, atď ale keď sme chceli dosahovať výsledky museli sme zmeniť prístup k tomu športu a v podstate aj životný štýl. Chalani, ktorý sú teraz v našom A teame na sebe makajú ako profesionálny športovci.

Koľko jazdcov momentálne tvorí váš tím? Môžeš povedať približný vekový priemer?

Náš team sa delí na dve časti. A Team tvorí 7 jazdcov a B Team, tam bude v sezóne 2013 15 jazdcov. Vekový priemer je u nás dosť nízky, niečo okolo 21 rokov.


Ide hlavne o mladých jazdcov, členom sa môže stať ktokoľvek alebo ide o „uzavretú“ partu? Prípadné info pre záujemcov a mladé talenty?

Minuli rok sa mohol stať členom ktokoľvek, v B Teame sme mali vyše 50 jazdcov. Tento rok sme spravili výber a do teamu sa mohli dostať už iba jazdci s výsledkami, takže sme sa ubrali skôr kvalitatívnym smerom ako kvantitatívnym. Info pre mlade talenty - väčšinu talentovaných chalanov si všimnem na trati, keby nie tak stačí poslať fotečky a výsledky, pripadne nejaké videjko.

Môžeš čitateľom popísať výhody ktoré prináša združovanie sa to tímov a vytváranie takýchto organizácii?

Tak veľkou výhodou je že sa medzi sebou stále hecujete k lepším výkonom a pomáhate si pri tréningu. Avšak je dôležité aby boli v teame ľudia, ktorí si sedia v inom prípade vznikajú rozpory a team nefunguje tak ako by mal a tvory to viac zla ako dobra.

Sezóna 2013 a L4R team – aké sú plány? Slovensko a Česko alebo aj niečo viac?

V plánoch mame jasno. Čo sa tyká Slovenska tak tam ideme po tituloch majstra Slovenska a víťaza slovenského pohára. V junioroch po minulej sezóne je jasným favoritom na tuto pozíciu náš Rasťo Baránek. V hardtailoch zasa patrí k najväčším favoritom Jozef Králik. Posilnili sme aj našu zostavu v kategórii Hobby kde mame viacerých jazdcov, ktorí by mohli bojovať o popredne pozície. Veríme že sa nám podarí zamiešať poradím aj v mužskej elitnej kategórii kde okrem mňa bude za nás bojovať ešte Peter Krejči. V pláne je dostať sa aj do reprezentácie a reprezentovať Slovensko na svetových pohároch a odjazdiť vybrané kolá európskeho poháru a pohárov okolitých krajín ako je česky pohár, poľský pohár, Moravsko - Slovenský DH Cup atd.

Dá sa z nasledujúcej sezóny vybrať jeden najdôležitejší pretek na ktorý sa chcete zamerať?

Určite to budú majstrovstva Slovenska lebo je to náš domáci majstrák. Pre Rasťa Baránka budú dôležité aj juniorské Majstrovstva Sveta, na ktoré sa dúfam prebojuje.


Zima v plnom prúde, čo robí Dh jazdec keď je sneh?

DH jazdci z nášho teamu cez zimu potia krv vo fitku, zdvíhajú ťažké železa, šľapú na stacionároch a behajú na pásoch. Okrem toho aj aktívne relaxujú ako napríklad lyžujú, snowboarduju, hrajú hokej a podobne aktivity ale určite sa nenudia doma " title="
Trénujete pod dohľadom trénera alebo ide o individuálnu prípravu?

A Team a par chalanov z B teamu trénujú pod dohľadom trénera Martina Belasa. Zvyšok B teamu ma individuálnu prípravu.

Ako teda vyzerá taký bežný týždeň čo sa tréningu týka?

No každý to mame trošku inak poprehadzované. Môj tréningový týždeň začína najlepším dňom, pondelkom, kedy si váľam šunky vo vírivke a saunujem sa. Útorok mam hodinový fitnes tréning a hodinku kardio tréning. Večer ešte hodinku na plavárni. Stredu tak isto hodinový fitnes tréning a pol hodinku kardio tréning. Vo štvrtok hodinový kardio tréning a večer plaváreň. Piatok hodinový fitnes tréning a hodinu kardio. Sobotu a nedeľu celí deň lyžujem. V nedeľu mam ešte hodinu a pol hokej a už sa neviem dočkať pondelka " title="
Ktorý pretek pre vás bude prvý v tomto roku?

Prvé preteky nám začínajú už v marci a budú to 2 kolá WBS, ktoré sa jazdia na Morave. Sú to ideálne preteky na rozjazdenie sa a zvyknutie si na psychickú záťaž na pretekoch. Po nich budú nasledovať Moravsko - Slovensky DH Cup v Kalnici, Poľský Pohár vo Wisle, Moravsko - Slovenský DH Cup vo Veľkých Karloviciach, Slovensky Pohár Mráznica atd...

Ďakujem za rozhovor, chcel by si niečo odkázať čitateľom?

Aj ja ďakujem za rozhovor. Čitateľom by som chcel poďakovať že si našli čas " title="
Na záver krátke video z dielne MK video production

report_problem Našiel si v texte chybu?
mathosh 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozbehol svoj vlastný servis a predajňu. Nakoniec sa ale rozhodol ísť inou cestou a skončil v našom tíme, konkrétne v žilinskej predajni.
Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Horská cyklistika sa delí na viacero disciplín – od bežného lesného/asfaltového jazdenia do kopcov až po extrémne náročné zjazdy. Ktoré disciplíny poznáme a ako sa volajú?
Ako 46-ročný som si kúpil downhill bicykel. Bola to chyba?

Ako 46-ročný som si kúpil downhill bicykel. Bola to chyba?

Zjazdové bicykle nie sú určené iba pre pretekárov či rýchlych mladých jazdcov.
keyboard_arrow_up