Pokračovanie rozhovoru s predsedom komisie MTB XC Jánom Žilovcom

Prinášame vám pokračovanie rozhovoru s novým predsedom komisie MTB XC, v ktorom sa bližšie pozrieme na plány pretekov Slovenského pohára ale aj XC reprezentácie ako takej.

Tak, ako som avizoval v prechádzajúcom rozhovore , komisia MTB XC v spolupráci s organizátormi pretekov upresnila kalendár pretekov zaradených do série Slovenského pohára na rok 2013 v (XCO) CROSS-COUNTRY a (XCM) maratónoch.

XCO je olympijská disciplína zameraná na výkonnostnú cyklistiku a mládež. Prostredníctvom tejto disciplíny sa s cyklistikou zoznamuje väčšina začínajúcich cyklistov. Preteky sa organizujú pre kategórie mladší žiaci až master. V spolupráci s organizátormi a klubmi chceme rozšíriť počty štartujúcich v mládežníckych kategóriách, najmä dievčenských a zabezpečiť kvalitnejší výber pre reprezentačnú základňu, pre nominácie na svetové podujatia a olympiádu. Pripravujeme zmeny v celkovom ohodnotení pretekárov, ale najmä klubov, ktoré sa pravidelne zúčastňujú pretekov XCO.

XCM je o výkonnostnom športe, ale zároveň aj zameraná na cyklistiku pre všetkých. V MTB maratónoch, ktoré sú súčasťou Slovenského pohára budú mať členovia SZC zvýhodnené štartovné a zaujímavé ceny v celkovom hodnotení Slovenského pohára. V spolupráci s organizátormi sme sa dohodli, že súčasťou maratónov budú aj preteky pre mládež, kde zabezpečí p. Miazdra rozhodcovský zbor, prípadne materiálne zabezpečenie na technické disciplíny tak, aby na pretek mohla pricestovať celá rodinka. Deti si zasúťažia v pretekoch na okruhu, prípadne v technických disciplínach, ktoré sú súčasťou mládežníckych majstrovstiev Európy. Spoločne s organizátormi maratónov môžeme napomôcť rastu ďalších cyklistických talentov.


Na pretekoch Slovenského pohára sa bude zúčastňovať i reprezentačný tréner MTB – Róbert Glajza, ktorý svojimi skúsenosťami bude nápomocný organizátorom pretekov a zároveň bude sledovať reprezentačný team. V spolupráci s trénermi klubov upresní nominácie pretekárov na jednotlivé medzinárodné preteky. Oslovil som viacerých potenciálnych partnerov pre Slovenský pohár ako i reprezentáciu, zatiaľ sme sa dohodli s p. Hajzerom o partnerstve s jeho značkou HQBC. Zároveň hľadáme partnera pre pitný režim pre reprezentačný team.

Spomínate reprezentáciu a reprezentačného trénera, aké sú jeho plány?

Zámerom komisie je zabezpečiť kvalitnú, spoločne koordinovanú prípravu a účasť na vybraných medzinárodných podujatiach. Samozrejme rozsah závisí od množstva finančných prostriedkov. V súčasnosti máme zabezpečené zimné sústredenie na Štrbskom Plese pre 20 reprezentantov, nasledovať bude sústredenie v Chorvátsku spojené s pretekmi MTB-XCO v Pule 7.4.2013. Zabezpečené je sústredenie v Poprade pre mládež na prípravu na ME mládeže v Grazi . Okrem štartov na ME, MS v XCO a XCM sa zúčastní reprezentácia na ďalších svetových podujatiach. Na spoločných akciách skĺbiť skúsenosti ostrieľaných pretekárov s talentom mladých pretekárov.
O programe a nominačných kritériách reprezentačného družstva budem veľmi rád informovať prostredníctvom http://www.mtbiker.sk, ktorá prináša množstvo užitočných informácií pre fanúšikov MTB.

Venuje sa SZC iba športu alebo všetkým problémom spojených s cyklistikou na Slovensku, napríklad rozvoju cyklotrás, „legalizácii“ single trakov atď.?

  • športové zväzy sú zastrešené pod Ministerstvom školstva
  • SZC má odvetvové riadenie, ako som už uviedol v predchádzajúcom rozhovore, to znamená, že každé odvetvie má svoju zvolenú komisiu, ktorá riadi činnosť odvetvia. SZC má za úlohu najmä prípravu reprezentácie, účasť na medzinárodných podujatiach a prácu s mládežou. Rozvoj cyklotrás zastrešuje Ministerstvo dopravy, ktoré zriadilo za týmto účelom medzirezortné koordinačné centrum /MKC/, v ktorom cyklistiku zastupujú členovia Slovenského cykloklubu /SCK/ Piešťany. Z môjho pohľadu a krátkej skúsenosti v štruktúrach SZC, táto činnosť patrí komisii „cyklistika pre všetkých“. Žiaľ aktívne v nej pracujú len“ cestní cyklisti Master“. Napríklad v Žiline máme jeden z najlepších cyklistických klubov, pri realizácii výstavby cyklotrasy v okolí, klub nebol zapojený do projektu . Práca okolo prípravy a realizácie športových aktivít, je tak ako v iných športových odvetviach postavená na dobrovoľnej činnosti športových nadšencov. Verím, že spoločným úsilím môžeme napomôcť rozvoju cyklistiky ako výkonnostnej, mládežníckej, ale i pre širokú verejnosť.

  • Prvá časť rozhovoru: Rozhovor s predsedom komisie MTB XC Jánom Žilovcom
    report_problem Našiel si v texte chybu?
    mathosh 
    clear
    Prečo sa ti článok nepáči?
    Odoslať spätnú väzbu
    Formulár sa odosiela

    Komentáre

    Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

    Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
    Formulár sa odosiela
    Pridaj komentár
    Formulár sa odosiela

    Podobné články

    Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

    Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

    Horská cyklistika sa delí na viacero disciplín – od bežného lesného/asfaltového jazdenia do kopcov až po extrémne náročné zjazdy. Ktoré disciplíny poznáme a ako sa volajú?
    Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

    Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

    Sú rôzni skvelí športovci a športovkyne, šampióni, majstri a nakoniec legendy. Jednou z nich je dáma z Nórska, ktorá je doslova synonymom horskej cyklistiky.
    Cyklistika a marketing – ako spolu súvisia?

    Cyklistika a marketing – ako spolu súvisia?

    Čo vám prinesie cyklistika, keď ju objavíte v neskoršom veku, prečo je výborný pomocník pri kreatívnej práci a ako s tým súvisí marketing? A pridáme aj výjazd na najvyšší bod Bratislavy...
    keyboard_arrow_up