Rozhovor s celkovou víťazkou Svetového pohára v roku 2012 Tatianou Janíčkovou

Rozhovor s celkovou víťazkou Svetového pohára v roku 2012 Tatianou Janíčkovou

V dnešnom rozhovore sme položili niekoľko otázok Tatiane Janíčkovej, ktorá v súčasnosti tvorí slovenskú no najmä svetovú trialovú špičku. Okrem prvenstva v hodnotení UCI za rok 2012 má na svojom konte aj niekoľko medailí z majstrovstiev Európy, sveta a mnoho ďalších „menších“ úspechov. Prečítajte si viac o tejto mladej no veľmi skúsenej reprezentantke.

Ahoj, v prvom rade by sme Ti chceli dodatočne pogratulovať k sezóne 2012. Ako vlastne začala tvoja kariéra? Už ako malá si na odrážadle zoskakovala z obrubníkov alebo...

Ahoj, ďakujem.
Moja kariéra začala na trojkolke, na ktorú som nasadla skôr ako som sa naučila chodiť. Postupne som prešla k cyklotrialovému bicyklu, keď som v 4. triede presvedčila rodičov, aby podpísali prihlášku do klubu v Záriečí.

Vo svojom veku si dosiahla úspechy o ktorých sa mnohým celý život iba sníva, ako to vnímaš? Je to pre teba motivácia a dôkaz že všetka drina sa oplatila?

Vďaka úspechom mám pocit, že to čo robím má zmysel a že sa mi oplatilo venovať tomu všetok ten čas, ale k lepším výkonom ma motivujú a posúvajú skôr chyby, ktoré som spravila na pretekoch a porovnávanie sa so súperkami.

Myslíš že tvojim úspechom pomohol aj fakt, že Záriečie je obec trialu zasľúbená?

Určite, práve kvôli tomu som si vybrala trial ako šport, ktorému sa chcem venovať. Keby nie je Záriečie, tak by som možno o tomto športe ani nevedela. Taktiež moje výkony sa zlepšovali pomocou trénerov zo Záriečia, väčšinou bývalých trialistov.


V roku 2012 okrem teba v rebríčku UCI figurovala aj tvoja „kolegyňa“ Kristína Sýkorová. Pomáhate a radíte si navzájom alebo medzi vami panuje rivalita, ktorá vás posúva vpred?

Trialu sme sa začali venovať naraz, takže na klubových tréningoch sme sa mohli porovnávať a doťahovať. Vždy bola medzi nami zdravá rivalita, ktorá nám pomohla pri výkonoch na pretekoch.

Už onedlho končíš školu, čo na tvoje hobby hovoria spolužiačky a spolužiaci? Predsa len majsterku Európy a celkovou víťazku svetového pohára UCI nemá v triede len tak hocikto " title="

V škole bicykle a úspechy neriešim, samozrejme, spolužiaci o mojich úspechoch vedia, a keď idem na preteky, tak mi držia palce a podporujú ma.

Aké máš plány po škole?

Chcem ísť študovať na vysokú školu, ale popri nej by som sa stále rada venovala športu. Pri podávaní prihlášok som teda musela myslieť na to aby ma bavila a aby som mala čas na trial.


Predpokladám že väčšinu voľného času Ti zaberajú tréningy a veci spojené s bicyklom, nájdeš si chvíľu času aj na iné koníčky?

Momentálne nemám veľa voľného času, lebo som v maturitnom ročníku a musím sa pripravovať aj na prijímačky. Medzi moje najväčšie koníčky patril snowboarding, ktorého som sa musela vzdať kvôli zraneniu. Tým, že mám veľa pretekov v zahraničí, sa stalo mojou veľkou záľubou aj cestovanie.

A čo relax, máš svoj obľúbený spôsob? Dobrý film, kniha, hudba?

Najlepší relax je pre mňa tréning. Okrem toho si rada pozriem aj animovaný film alebo seriál ako Dva a pol chlapa, Simsonovci...

Po prečítaní tohto rozhovoru sa možno nájdu ľudia ktorý by si chceli trial vyskúšať na vlastnej koži, poradíš im ako začať? Prípadne by si nám mohla naznačiť v čom spočíva tvoj recept na úspech?

Na začiatku by si mali hlavne vyskúšať či ich to bude bavi a zistiť, čo to obnáša, lebo veľa ľudí začalo robiť trial s predstavou, že za chvíľu budú vedieť skákať na zadnom a vyskakovať do výšky, no keď po mesiaci nevedeli ustáť na mieste, tak to nechali. Základom je hlavne rovnováha, bez ktorej sa trial nedá robiť a až potom by sa mali postupne učiť ďaľšie prvky.


Ďalšia sezóna za dvermi, popíš nám ako vyzerá tvoja zimná príprava?

Keďže som mala v minuloročnej sezóne šesťmesačný tréningový výpadok, tak som zimnú prípravu začala bez prestávky, hneď po posledných pretekoch. Tréningy na bicykli mám s Petrom Bartákom a mojím tatom, ďalej mám cvičenia s fyzioterapeutom a kondičným trénerom. Tento rok venujem veľkú pozornosť aj psychickej príprave.

Koľko času denne venuješ tréningu?

V priemere sú to 2 hodiny, žáleži to aj od typu tréningu.

Čo všetko ťa čaká v roku 2013?

Okrem maturity a prijímačok na VŠ by som chcela absolvovať celý seriál svetového pohára, majstrovstvá Európy vo Švajčiarsku a majstrovstvá sveta v Juhoafrickej republike a samozrejme, preteky u nás.


Máš konkrétne ciele alebo akcie na ktoré sa chceš zamerať? Niečo čo by si chcela vylepšiť oproti minulej sezóne?

Vždy sa najviac zameriavam na svetové podujatia, lebo tie majú pre mňa najväčšiu hodnotu.
Chcela by som obhájiť minuloročné výsledky a mohol by pribudnúť ešte jeden dres, ktorý mi chýba " title=".

Chcela by si na záver niečo odkázať čitateľom?

Bavte sa tým, čo robíte, tak ako ja cyklotrialom, potom prídu aj výsledky.

Začali sme gratuláciou a musíme skončiť prianím aby táto sezóna bola minimálne tak vydarená ako tá predchádzajúca! Ďakujeme za rozhovor.

Ďakujem.
report_problem Našiel si v texte chybu?
mathosh 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Ján Kočis o svojom splnenom sne

Rozhovor: Ján Kočis o svojom splnenom sne

Ak vás zaujíma, čo viedlo Jána Kočiša, aby si „pohopsal“ na zábradlí Lomničáku a čo to vlastne obnáša, čítajte ďalej.
Rozhovor: Ján Kočiš - „Pruženie nahrádzam svojím telom, takže už teraz sa neteším na starobu, heh...“

Rozhovor: Ján Kočiš - „Pruženie nahrádzam svojím telom, takže už teraz sa neteším na starobu, heh...“

Možno si myslíte, že to skackanie na pár metroch štvorcových ide celkom ľahko, no v skutočnosti sú za tým roky tvrdej práce a driny, aby to vlastne tak ľahko vyzeralo...
Janíčková obhájila titul majsterky sveta

Janíčková obhájila titul majsterky sveta

Slovenská cyklotrialistka Tatiana Janíčková obhájila v nórskom Lillehammeri titul majsterky sveta. V dejisku olympijských súťaží bola dvadsaťročná Slovenka na jednotlivých sekciách suverénna, v troch kolách jej vždy robila menšie problémy len prvá sekcia. Janíčková napokon nazbierala 4 trestné body, o jedenásť menej ako strieborná Nemka Nina Reichenbachová.
keyboard_arrow_up