P. Sagan prehral na Okolo Flámska len s Cancellarom

Slovenský cyklista Peter Sagan si na prvé víťazstvo na niektorej z najslávnejších a najväčších jarných klasík bude musieť ešte počkať, na nedeľňajšom storočnom podujatí Okolo Flámska (256 km) obsadil 2. miesto. Dvadsaťtriročný jazdec Cannondale prehral na najslávnejších belgických pretekoch iba s Fabianom Cancellarom, ktorý podujatie vyhral už aj v roku 2010.

Švajčiar zaútočil 14 km pred cieľom v stúpaní na Patersberg, odpútal sa od Sagana a sólovou jazdou prišiel do Oudenaarde. Jednotka svetového rebríčka zo Žiliny potom musela bojovať o umiestnenie v špurte s Belgičanom Jürgenom Roelandtsom. Sagan zatiaľ vyhral z klasík len Gent - Wevelgem, tú však nezaraďujú medzi najslávnejšie. V nedeľu podal vynikajúci výkon. "Som spokojný. Mám pred sebou ešte dlhú kariéru a budem mať ešte priestor vyhrať tieto náročné preteky. Asi 100 km pred cieľom som spadol, keď niekto predo mnou prudko zabrzdil. Našťastie, vrátil som sa do pelotónu a urobil som maximum v snahe vyhrať. Cancellara bol dnes naozaj silný," uviedol podľa AFP Peter Sagan.

Podľa očakávania sa rozhodujúce momenty pretekov odohrali až po dvesto kilometroch. V chladnom a veternom počasí sa favoriti dlho strážili. Už po 19 kilometroch pre pád a zranenie kolena musel odstúpiť obhajca prvenstva Tom Boonen. Jazdec tímu Omega Pharma-Quick Step si pri páde poranil aj rameno a stehno, a tak zamieril rovno do nemocnice. Na posledných 70 kilometroch absolvovali cyklisti desať síce krátkych, ale poriadne ostrých stúpaní. Pelotón sa postupne trhal a pozornosť sa sústredila na súboj Cancellaru so Saganom. Obaja museli pred rozhodujúcimi momentmi podujatia na chvíľu pre technické problémy zastať, ale dokázali sa dostať na čelo skupiny. V predposlednom kopci Oude Kwaremont 18 km pred cieľom zaútočil Cancellara, roztrhal hlavnú skupinu. Krok s ním držal len Peter Sagan, neskôr sa pridal aj Jürgen Roelandts. V ďalšom stúpaní sa už Švajčiar definitívne zbavil súperov a získaval na prenasledovateľov cenné sekundy.

Peter Sagan si za 2. miesto na Okolo Flámska vybojoval 80 bodov do rebríčka UCI a potvrdil pozíciu jeho lídra. Pred Cancellarom má 61-bodový náskok. Švajčiar sa tento rok radoval už na E3 Harelbeke, z veľkých klasík vyhral aj Miláno - San Remo 2008 a Paríž - Roubaix 2006 a 2010. "Po vlaňajších problémoch je to pre mňa veľké víťazstvo. Nie je jednoduché uspieť ako favorit. Boli to náročné preteky. Každý čakal, kedy nastúpim. Skúsil som to už v predposlednom stúpaní, ale vtedy som nešiel na 100 %. Dnes som si veril, videl veľa švajčiarskych vlajok a napokon urobil to, čo sa odo mňa očakávalo," povedal v prvej televíznej reakcii Cancellara.

Výsledky:

Okolo Flámska (Bruggy - Oudenaarde, 256 km): 1. Fabian Cancellara (Švaj.) RadioShack Leopard 6:06:01 h, 2. Peter Sagan (SR) Cannondale +1:27 min, 3. Jürgen Roelandts (Belg.) Lotto Belisol +1:29, 4. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša, 5. Matthieu Ladagnous (Fr.) FDJ, 6. Heinrich Haussler (Aus.) IAM Cycling všetci +1:39


Boonenovo déjá vu: Ďalší pád si odnieslo rameno a stehno

Belgický cyklista Tom Boonen pred týždňom pre pád a zranenie kolena nedokončil preteky Gent - Wevelgem, teraz v nedeľu v prvý súťažný deň na podujatí WorldTour Okolo Flámska nastala podobná situácia: 32-ročný obhajca triumfu musel predčasne odstúpiť už po 19 kilometroch (celkovo 256). Jazdec tímu Omega Pharma-Quick Step si pri páde poranil rameno a stehno, a tak zamieril rovno do nemocnice.

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Ako je to na Slovensku s turistickým značením? Prečo je zákon o turistických trasách dôležitý a aké zmeny má priniesť?
Okolo slovenských regiónov: Myjavsko - jarná klasika ako vyšitá

Okolo slovenských regiónov: Myjavsko - jarná klasika ako vyšitá

Previezť sa krajinou ovocných sadov, kopcov a osamelých domcov? Navštívte okolie Myjavy. Ak by som mal z celého Slovenska vybrať jeden región ako stvorený pre jarnú klasiku, voľba by bola jasná.
Okolo slovenských regiónov: Gemer (rožňavská časť) – hnilecké Strade Bianche

Okolo slovenských regiónov: Gemer (rožňavská časť) – hnilecké Strade Bianche

Gemer bol donedávna pre mňa nie celkom prebádanou oblasťou krajiny. Keď sa nad touto cyklotúrou zamyslím, pravdepodobne pôjde o jednu z mojich naj v roku 2021.
keyboard_arrow_up