Varga slovenskou nádejou v 25. ročníku MS

Už počas nadchádzajúceho víkendu (6. - 7. apríla) sa v novozélandskom Aucklande začína osemdielny seriál pretekov majstrovstiev sveta v triatlone. Doteraz sa v tomto mimoriadne dynamicky rozvíjajúcom sa športe uskutočnilo 24 šampionátov, v nadchádzajúcom jubilejnom dvadsiatom piatom bude mať svoje želiezko v ohni aj Slovensko. Dvadsaťštyriročný Bratislavčan Richard Varga (nar. 28. januára 1989) si vlaňajšími výsledkami vybojoval právo štartu v celom tohtoročnom seriáli.

Historicky prvýkrát sa o tituly majstrov sveta bojovalo v roku 1989 vo francúzskom Avignone, kde sa doslova niekoľko hodín predtým uskutočnil aj ustanovujúci kongres Medzinárodnej triatlonovej únie (ITU). Až do roku 2008 sa o medaily bojovalo na jednorazových pretekoch, v posledných piatich rokoch už sa o honor triatlonových šampiónov „hrá“ vo viacdielnych seriáloch, v ktorých pretekári zbierajú body rovnako ako napríklad v motoristickej F1. Majstrom sveta sa na konci sezóny stane ten, kto má na svojom konte najviac bodov.

Tento rok bude mať seriál MS osem kôl. Začína sa na mieste, kde sa vlani skončil Veľkým finále (Grand Final) - v už spomínanom Aucklande. Nasledujú preteky v San Diegu v USA, japonskej Jokohame, španielskej metropole Madrid, v rakúskom Kitzbüheli, nemeckom Hamburgu a v hlavnom meste Švédska Štokholme. Veľké finále bude v polovici septembra v dejisku minuloročných Hier XXX. olympiády v Londýne.

Najúspešnejšími účastníkmi MS v triatlone sú Brit Simon Lessing, ktorý triumfoval v rokoch 1992, 1995, 1996 a 1998. Okrem štyroch zlatých má vo svojej zbierke aj dve strieborné medaily (1993 a 1999) a jednu bronzovú (1997). Medzi ženami kraľuje Austrálčanka Emma Snowsillová, ktorá si titul vybojovala v rokoch 2003, 2005 a 2006, v roku 2007 skončila strieborná. Najviac vzácnych kovov má však vo svojej vitríne úspechov iná Austrálčanka Michellie Jonesová, ktorá v rokoch 1991 - 2003 vystúpila na pódium pre medailistky osemkrát (2-2-4).

Najlepším slovenským výsledkom je celkové 23. miesto Richarda Vargu z minulého roka. Tento talentovaný triatlonista mohol vlani naskočiť do pretekov až počas sezóny, keď mal na svojom konte dostatok rebríčkových bodov, a stihol do konca absolvovať v seriáli šesť štartov. Jeho vrcholom v jednotlivých pretekoch bolo 9. miesto v Štokholme. Tento rok má ešte vyššie ambície. Vo svojom programe vynecháva z pretekov MS iba Jokohamu. „Vďaka úspechom v seriáli minuloročných majstrovstiev sveta nemusím v tejto sezóne "naháňať" preteky po celom svete. Elitné preteky si môžem vyberať a môžem sa aj dôkladnejšie na ne pripraviť. Chcem sa stále zlepšovať. Už teraz myslím na olympiádu 2016 v Brazílii, kde sa chcem prezentovať čo najlepším výkonom i výsledkom," neskrýva svoje smelé ciele študent FTVŠ v Bratislave.

V Aucklande dostal štartové číslo 11. V zozname pretekárov úvodných pretekov roka chýbajú jeho tréningoví sparingovia Alistair a Jonathan Brownleeovci z Veľkej Británie, ktorí triumfovali v seriáli MS v predchádzajúcich dvoch sezónach. Konkurencia však bude hviezdna. Najvážnejším favoritom na prvenstvo bude Španiel Javier Gómez, majster sveta z rokov 2008 a 2010, vlani skončil druhý. Je rekordérom v počte pódiových umiestnení, keď sa medzi elitné trio v pretekoch MS dostal už 18-krát. V zozname štartujúcich figurujú aj ďalší pretekári, ktorí už vedia, ako „chutí“ pohľad z najvyššieho stupienka - Joao Silva z Portugalska, Nemci Jan Frodeno a Steffen Justus a Brit Stuart Hayes.

Varga už má v tejto sezóne za sebou jeden štart medzi elitou. Pred necelými tromi týždňami obsadil v pretekoch Svetového pohára v austrálskej Mooloolabe výborné 11. miesto. Vďaka tomu postúpil vo svetovom rebríčku už na 35. priečku. Podľa http://www.triathlon.sk absolvoval spomínané preteky s menšími svalovými problémami, ktoré už medzitým ustúpili a zrejme sa chystá zaútočiť na svoje výsledkové kariérne maximum.

Program seriálu pretekov MS v triatlone v roku 2013:

6. - 7. apríla - 1. kolo - Auckland (N.Zél.)

19. - 20. apríla - 2. kolo - San Diego (USA)

11. - 12. mája - 3. kolo - Jokohama (Jap.)

1. - 2. júna - 4. kolo - Madrid (Šp.)

6. - 7. júla - 5. kolo - Kitzbühel (Rak.)

20. - 21. júla - 6. kolo - Hamburg (Nem.)

24. - 25. augusta - 7. kolo - Štokholm (Švéd.)

11. - 15. septembra - Veľké finále (Grand Final) - Londýn (V.Brit.)

Rebríčky historicky najúspešnejších medailistov z MS:

MUŽI:

1. Simon Lessing (V.Brit.) 4 2 1

2. Peter Robertson (Aus.) 3 2 0

3. Javier Gómez (Šp.) 2 3 1

4. Spencer Smith (V.Brit.) 2 0 0

5. Alistair Brownlee (V.Brit.) 2 0 0

6. Iván Raňa (Šp.) 1 2 0

ŽENY:

1. Emma Snowsillová (Aus.) 3 1 0

2. Michellie Jonesová (Aus.) 2 2 4

3. Emma Carneyová (Aus.) 2 1 1

4. Karen Smyersová (USA) 2 1 0

5. Emma Moffattová (Aus.) 2 0 0

6. Jackie Gallagherová (Aus.) 1 3 0
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Richard Varga rozpráva o plánoch na rok 2016 a želá športu viac podpory, záujmu aj úspechov

Richard Varga rozpráva o plánoch na rok 2016 a želá športu viac podpory, záujmu aj úspechov

Štvornásobný majster sveta v akvatlone Richard Varga želá celému slovenskému športu v roku 2016 čo najviac medailí, úspechov a podpory zo strany štátu aj jednotlivých zväzov. Praje si, aby kompetentní ľudia riešili veci okolo športu a športovcov systematicky, nie jednorázovo, resp. nie iba krízovo a nárazovo.
Richard Varga štyri sekundy od bronzu na Majstrovstvách Európy

Richard Varga štyri sekundy od bronzu na Majstrovstvách Európy

Slovenskému reprezentantovi v triatlone Richardovi Vargovi len veľmi tesne ušla medaila na 31. majstrovstvách Európy vo švajčiarskej Ženeve. V konkurencii pretekárov kategórie elity obsadil Varga v sobotňajších pretekoch 4. miesto, keď len 4 sekundy ho delili od toho, aby mu na krk zavesili bronzovú medailu. Tú získal Nór Kristian Blummenfelt.
Vargovi sa v Štokholme opäť darilo

Vargovi sa v Štokholme opäť darilo

Slovenský reprezentant Richard Varga obsadil 7. miesto v siedmych pretekoch osemdielneho seriálu majstrovstiev sveta v triatlone v Štokholme. Vo švédskej metropole sa slovenskej jednotke darí, pred rokom sa tam dostal prvýkrát v seriáli MS do elitnej desiatky (9. miesto), teraz toto umiestnenie ešte vylepšil. Tento rok už bol Varga aj šiesty v rakúskom Kitzbüheli.
keyboard_arrow_up