Novinky SRAM 2006

SRAM predstavil na svojom Ride Campe niekoľko noviniek už pre modelový rok 2006. Najhorúcejšou novinkou je nové páčkové radenie rady X.0 a inovovaný prehadzovač, kazety a reťaze.

X.0 Trigger Shifters

Konečne je tu páčkové radenie od SRAMu tej navyššiej triedy a kvality, ktoré je postavené na tých istých základoch ako páčky X.9 a X.7. Takže ergonómia a spôsob radenia je podobné, ale SRAM išiel ešte ďalej. Existujúce páčkové radenia (SRAM, Shimano, Suntour) nie je možné vôbec nastavovať (teda okrem sklonu a umiestenenia pred alebo za brzdu) a práve v tomto je nové páčkové radenie X.0 unikátne. Možnosti nastavenia sú takmer nekonečné a každý si ich bude môcť nastaviť podľa svojej chuti.

Je niekoľko možností ako nové páčkové radenie nastaviť. Prvou možnosťou (ktorú máte so všetkými páčkovými radeniami) je umiestnenie svorky na riaditkách smerom von alebo dnu (pred alebo za brzdu). Závisí to hlavne od optimálneho umiestnenia brzdových páčiek, ktoré sa väčšinou nastavujú ako prvé (pretože ergonómia ich nastavenia je životne dôležitá). Tým pádom musíte umiestnenie radiacich páčok prispôsobovať polohe brzdových páčok, čo však nie je vždy optimálne. Pri radení X.0 máte však ešte jednu možnosť, ktorou je posun časti radenia s páčkami do druhej polohy (podľa obrázku odhadujem cca. 8-10mm).Ďalšou možnosťou prispôsobenia je nastavenie polohy páčky radenia na väčšie pastorky. Páčka je hliníková, strojom opracovaná a je možné jej umiestnenie nastaviť v rozmedzí 60 stupňov (v takomto rozsahu boli robené testy) pomocou 3mm skrutky.Ďalšou vlastnosťou nového radenia je tzv. Zero Loss na páčke radenia na väčšie pastorky. To znamená presné radenie bez potrebného dotláčania páčky radenia (každý to asi pozná).

icture("X0TS1b.jpg")" title="X0TS1b">icture("X0TS5b.jpg")" title="X0TS5b">Vrchný kryt radenia je z karbónu, ktorý je možné jednoduchým odtočením skrutky prstami odmontovať. Pod krytkou nájdete veľkú strunu a koncovku radiaceho lanka, ktoré môžete jednoduchým spôsobom vymeniť aj pri uchytení radenia na biku. Radenie používa štyri presné ložiská, dve navrchu a dve na spodku, zabezpečujúce hladký a ľahký chod. Vizuálne sa nové X.0 radenia javí ako tenšie a aerodynamickejšie ako X.9 rada.

X.0 radenie je určené pre výkonovo orientovaných jazdcov, takže sa ho SRAM rozhodol urobiť bez indikátorov zaradeného prevodu. Technicky je radenie úplne servisovateľné tzn. je možné vymeniť akúkoľvek časť (je ich niečo viac ako 20). Nakoľko by malo byť radenie dostatočne odolné, nepredpokladá sa, že by bolo potrebné do obchodov dodávať všetky časti radenia zvlášť.

Páčka odraďovania na menšie pastorky je z vyrobená vysoko odolného materálu Grilon a má jemnú čiernu farbu.

Produkčná verzia radenia dozná ešte niekoľko menších zmien, avšak väčšina častí sa už nezmení. X.0 Trigger Shifter radenie je vyvíjané viac ako 18 mesiacov a koncom minulého roku ho už testovalo niekoľko špičkových DH jazdcov.

Váha radenia sa bude pohybovať niekde v rozpätí 110-115g. V porovnaní s X.9 radením pôjde o úbytok 15-20g. Takže nové X.0 páčkové radenie sa nebude vyznačovať len lepšou pevnosťou a hladším chodom ale bude aj o niečo ľahšie.

Predpokladaná cena: 225 USD za komplenté radenie.

icture("X0TS2b.jpg")" title="X0TS2b">icture("X0TS3b.jpg")" title="X0TS3b">
icture("X0TS4b.jpg")" title="X0TS4b"> icture("X0TS6b.jpg")" title="X0TS6b">


X.0 prehadzovač

Po úspešnej pretekárskej sezóne sa v budúcom modelovom roku 2006 dočkáme komerčne dostupnej X.0 prehadzovačky v prevedení BlackBox. Nová prehadzovačka X.0 bude osadená vo verzii "mini" karbonovým ramienkom, ktoré tímoví jazdci označili za odolnejšie, ľahšie, zabezpečujúce lepšie radenie a necinká tak ako štandardné hliníkové.

Nové šasi prehadzovačky má tie isté super vlastnosti ako súčasná X.0 prehadzovačka. Odlišuje sa len niekoľkými vizuálnymi zmenami:
1. Farba na kĺbovom spoji - ktorá sa zmenila s karbonového vzhľadu na bežnú čiernu 2. vonkajšie spojky sú leštené 3. nová grafika 4. a možno bude mať peknú červenú pružinu.

Ramienko prehadzovačky X.0 2006 sa bude robiť v troch verziách: Mini karbonové, Medium (stredný) karbonové a Large (dlhé) CNC hliníkové. Verzia mini bude pracovať s kazetami s maximálnym počtom zubov 32 a je primárne navrhutá pre aplikácie s vodičmi reťaze. Avšak ak ste si úplne istý, že nebude dochádzať ku jej kríženiu, môžete ju použiť na bikoch aj s tromi prevodníkmi vpredu.

Použitím karbonového ramienka bol SRAM schopný znížiť váhu z 204g na 185g v mini verzii a na 195g vo verzii so stredným ramienkom. Ramienko je pri mini verzii mini dlhé 55mm, 75mm v stredne dlhej verzii a 93mm v dlhej verzii.

V budúcnosti SRAM pokukuje o možnosti použitia iného uchytenia hlavného paralelogramu.

Predpokladaná cena: 225 USD

icture("X0RD1b.jpg")" title="X0RD1b"> icture("X0RD2b.jpg")" title="X0RD2b">


MTB kazety

SRAM pripravil dve nové MTB kazety, PG-980 a PG-990. Obidve kazety majú hliníkového pavúka, ktorý zlepší tuhosť produktu a ponúka lepšie radenie. Boli navrhnuté tak, aby boli dostatočne ľahké a pritom neskutočne tuhé.

Kazeta PG-990 má plného pavúka v červenej farbe zatiaľ čo PG-980 má mini pavúkov v čiernej farbe. Obidve kazety sa budú robiť vo verziách s počtom zubov 11-32 a 11-34. SRAM prehodnotil pomery prevodov na kazete 11-34 - posledný skok bol v predchádzajúcej verzi príliš veľký (z 28 zubov na 34). V novej verzii sú posledné dva prevodníky s počtom zubov 30 a 34.

icture("PG990FRSb.jpg")" title="X0RD1b">


Reťaze

SRAM pripravil niekoľko nových reťazí založených na PC-990 platforme. PC-950, PC-970 a PC-990 budú pevnejšie
9-rýchlostná reťaz PC-991 bola vylepšená pre dosiahnutie lepšieho nábehu a kompatibility.


Prvé oficiálne správy a údaje o novom páčkovom radení sú dostupné už aj na webe spoločnosti SRAM.

Podrobnejší pôvodný článok v angličtine si môžete prečítať na www.pinkbike.com a obrázky na tejto linke.

report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Predstavenie: Nové sady SRAM Eagle X0, XX a XX SL AXS - návrat do budúcnosti

Predstavenie: Nové sady SRAM Eagle X0, XX a XX SL AXS - návrat do budúcnosti

Prototypy novej MTB AXS sady s logom BlackBox už pár mesiacov sledujeme v rámci jednotlivých kôl svetového pohára. Dnes je ten deň, kedy sa oficiálne odhalia všetky podrobnosti.
Prevodológia: Trochu teórie o rozsahu prevodov

Prevodológia: Trochu teórie o rozsahu prevodov

Zorientovať sa v dnešnej dobe naprieč širokou ponukou možností výberu pohonného systému pre váš bicykel môže byť celkom náročné, zvlášť, ak ste začínajúci biker, nemáte čas lúskať stránky diskusných fór alebo preratávať prevodové pomery.
Nová sada SRAM GX Eagle – nekompromisný rozsah s dostupnou cenou

Nová sada SRAM GX Eagle – nekompromisný rozsah s dostupnou cenou

To, čo sa pred rokom mohlo javiť len ako zbožné prianie väčšiny bikerov sa stalo skutočnosťou. Koncern SRAM oficiálne predstavil najnovší prírastok do rodiny Eagle, ktorým je 12-rýchlostná sada GX. Výborne nastavená cenovka napovedá, že 50-zubové kazety nebudú exotickou záležitosťou ani v našich vodách.

keyboard_arrow_up