Pred Amstel Gold Race favorizujú najmä Petra Sagana

Slovenského cyklistu Petra Sagana čaká jeden z ďalších vrcholov jarnej časti sezóny, v nedeľu sa postaví na štart pretekov Amstel Gold Race. Najväčšie cyklistické podujatie v Holandsku púta pozornosť, trať každoročne lemujú desaťtisíce divákov. Sagan prichádza na preteky v provincii Limburg v pozícii najväčšieho favorita. Na 47. ročníku najmladšej veľkej klasiky sa chce jazdec tímu Cannondale presadiť a môže sa po nej vrátiť na prvé miesto rebríčka UCI, o ktoré ho pred týždňom na Paríž - Roubaix pripravil Fabian Cancellara. V predbežnej štartovej listine figuruje aj meno Petra Velitsa z Omega Pharma-Quick Step.

Amstel Gold Race, ktoré otvárajú týždeň ardenských klasík, sa začnú už tradične na námestí v Maastrichte (štart 10.15 h) a povedú cestami v provincii Limburg. Záver je po vyše šiestich hodinách vo Valkenburgu, ktorý bol vlani aj dejiskom majstrovstiev sveta. Organizátori po úspechu vlaňajšieho šampionátu posunuli cieľovú čiaru o 1,8 km ďalej za vrchol Caubergu. Obávané stúpanie absolvuje pelotón dvakrát. Celkovo je holandská klasika vypísaná na 251 km, na trati je 33 stúpaní s celkovým prevýšením 4000 m.

Peter Sagan sa na Amstel Gold Race pripravoval na podujatiach Brabantský šíp a GP Denain. Stredajšie preteky vyhral, keď zdolal majstra sveta Philippa Gilberta, štvrtkové na severe Francúzska nedokončil. "Verím, že mi forma vydrží aj na Amstel Gold Race," uviedol Peter Sagan, ktorý vlani skončil v Holandsku na treťom mieste.

Na ardenských klasikách (okrem Amstel Gold Race aj Valónsky šíp a Liége - Bastogne - Liége) sa už predstavia aj viacerí favoriti na úspechy na Tour de France. Profilom im tieto preteky viac vyhovujú ako tie, ktoré sa doteraz jazdili a mali na trati viaceré úseky s dlažobnými kockami. Saganovým vyzývateľom by mal byť predovšetkým Philippe Gilbert. Majster sveta bojoval s 23-ročným Slovákom o prvenstvo aj v stredu na Brabantskom šípe. "Posledné výsledky ma uspokojili a verím, že ich potvrdím aj na nasledujúcich pretekoch Amstel Gold Race. Cítim sa v poriadku, neustále sa zlepšujem a verím, že sa mi v Limburgu bude dariť ako pred rokom na majstrovstvách sveta," tvrdí Gilbert. Minuloročné prvenstvo bude obhajovať Enrico Gasparotto z tímu Astana, adeptmi na prvenstvo sú aj Simon Gerrans (Orica GreenEdge), Sergio Henao (Sky) či Alejandro Valverde (Movistar). "Na rozdiel od vlaňajška bude dojazd iný. Skôr sa asi presadí dobrý šprintér typu Petra Sagana, ktorý vyťaží zo zmeny cieľa. Bol by som radšej, keby sa končilo priamo na Caubergu. Peter Sagan je pre mňa najväčším favoritom na prvenstvo. Je skutočne najsilnejší," povedal pre web organizátorov Gasparotto.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
Ženy, ktoré si zaslúžia našu pozornosť

Ženy, ktoré si zaslúžia našu pozornosť

Niet zrejme príhodnejšieho dňa, kedy si môžeme pripomenúť silu a vášeň (nielen pre šport), ktorú v sebe majú ženy.
Cestné bicykle BMC 2024 – poď na preteky ako „profík“ PR článok

Cestné bicykle BMC 2024 – poď na preteky ako „profík“

Podarilo sa švajčiarskemu výrobcovi bicyklov zosúladiť požiadavky náročných cyklistov ako je súhra tuhosti, prenosu sily a aerodynamiky?
keyboard_arrow_up