Slovenskí pretekári na Ötztaler Forest Cross 2013 v Haimingu

26.-28.4. bratia Michal a František Lami absolvovali prvý tohtoročný výjazd na preteky v zahraničí. V rakúskom Haimingu najskôr hneď v piatok po príjazde skúsili šťastie v šprintoch na okruhu, ktorý bol situovaný priamo v centre Haimingu. V kvalifikácii obsadil František 14. a Michal 18. miesto. Vo štvrťfinále, ktoré sa už jazdilo na dva okruhy, to u oboch vyzeralo ešte pri prejazde cieľom prvého okruhu na postup z druhého miesta. Nakoniec obaja zhodne skončili na 3. mieste a do ďalších jázd nepostúpili. So zaradením šprintov do programu svetových pohárov a najmä majstrovstiev sveta začínajú náznaky špecializácie pretekárov na túto disciplínu. Najmä mestské okruhy sú síce atraktívne pre divákov, ale pri rýchlej jazde na spevnených povrchoch s množstvom ostrých zákrut a „laktíkových“ súbojoch popri kovových zábranách vymedzujúcich trať narastá nebezpečenstvo pádu a úrazu. Uvidíme v budúcnosti, či špičkoví jazdci XC budú ochotní riskovať...


V sobotu boli na programe preteky v mládežníckych kategóriách, až popoludní nasledoval tréning na trati pre kategórie UCI. Samotný okruh je pomerne technicky náročný a ostáva už viacero rokov nezmenený.
V nedeľu dopoludnia sa vydali na trať juniori a po nich následne juniorky spolu so ženami. V týchto kategóriách nemalo Slovensko svoje zastúpenie.
O 12:15 bola odštartovaná kategória U23. František zúročil svoju dobrú pozíciu na štarte, keď so štartovným číslom 104 štartoval z prvého radu. Po krátkom uvádzacom kole na spevnenej ploche vchádzal do terénu na 2. mieste, do druhého kola prechádzal cieľom na 5. pozícii. V druhom kole pád znamenal prepad o niekoľko miest. Posledné kolá sa Františkovi podarilo ešte predbehnúť pár súperov a v cieli to bolo 8. miesto z 37 pretekárov z 10 krajín a zisk prvých tohtoročných 4 bodov do rankingu UCI.
Po dojazde U23 nasledovalo vyvrcholenie podujatia, preteky kategórie Elite. Štartová listina bola plná známych mien z vrcholných svetových podujatí. Spolu odštartovalo 43 pretekárov z 12 krajín, okrem Európy aj z Brazílie a USA. O kvalite účastníkov hovorí fakt, že Michal, ktorý je aktuálne na 55. mieste UCI rankingu štartoval s číslom 21 až z tretieho radu.
Približne do polovice pretekov sa Michal pohyboval okolo 17. miesta. V závere pretekov dokázal zrýchliť, keď v poslednom kole dosiahol druhý najrýchlejší čas so všetkých pretekárov. Dokonca v záverečnom okruhu bol rýchlejší ako vedúca dvojica bojujúca o prvenstvo. V cieli bol klasifikovaný na 13. mieste so stratou 3 min. a 14 sekúnd na vedúceho pretekára a pripísal si 16 bodov.

Kompletné výsledky a časom možno aj fotografie a videá nájdete na stránke pretekov:
http://www.mtb-tirol.at/oetztalerbikefestival/oetztalerforestcross2012/

V máji čaká oboch bratov dlhší výjazd do zahraničia. 12. mája štartujú na Majstrovstvách Európy v maratóne v Singene v Nemecku, 18.-19. mája nasledujú preteky 1. kola SP v nemeckom Albsadte a na záver spolu so slovenskou reprezentáciou 25.-26. mája absolvujú ďalšie kolo SP v Novom Meste na Morave v susednom Česku.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Sú rôzni skvelí športovci a športovkyne, šampióni, majstri a nakoniec legendy. Jednou z nich je dáma z Nórska, ktorá je doslova synonymom horskej cyklistiky.
Test: Supacaz Grizips – prečo som znovu prešiel na gripy s objímkou

Test: Supacaz Grizips – prečo som znovu prešiel na gripy s objímkou

Gripy sú podľa mňa vec, ktorá v pomere k svojej cene má možno najväčší vplyv na to, ako vnímate jazdu na bicykli. Tak prečo si nedať trochu záležať pri voľbe...
Fuji MTB kolekcia 2019 - hor sa do terénu PR článok

Fuji MTB kolekcia 2019 - hor sa do terénu

Najznámejšou japonskou značkou zo sveta cyklistiky je bezpochyby Shimano. No okrem tohto špecialistu na komponenty, pochádza z krajiny vychádzajúceho slnka aj výrobca bicyklov Fuji.
keyboard_arrow_up