2. KOLO SP MTB XCO V NOVOM MESTE NA MORAVE

Okrem tých, ktorí sledujú dianie vo vrcholovej svetovej cyklistike pozornejšie, sa ostatní o účinkovaní slovenských pretekárov na 2. kole SP MTB XCO dozvedeli len informáciu zhrnutú do jednej vety v úvode ku fotogalérii zo Svetového pohára v Novom Meste na Morave: „Slovák Michal Lami skončil na výbornom 34. mieste", len pár miest za Jardom Kulhavým.

Na reprezentačnom podujatí sa zúčastnilo 9 slovenských pretekárov. Zo zdravotných dôvodov sa ospravedlnili Michaela Maláriková a Terézia Medveďová a tak v ženských kategóriách sme nemali ani jednu zástupkyňu, lebo nie sú.

V šprintoch sa na štart kvalifikácie postavili bratia Michal a František Lami. Michal dosiahol 38. čas zo 65 štartujúcich, keď ho od postupu do vyraďovacích jázd delilo pol sekundy. František po problémoch s padajúcou reťazou zajazdil 50. čas a rovnako nepostúpil.


Na technicky náročnej trati sa presadili najmä reprezentanti s medzinárodnými skúsenosťami, bohužial doplatili na to juniori a U-23, ktorí štartovali v minulosti len v rámci SR.
V kategórii juniorov nastúpilo na štart 114 pretekárov, medzi nimi aj trojica slovenských reprezentantov: Šimon Vozár a „prvoročiaci“ Dušan Bodiš a Bušfy Michal, pre ktorých to bola premiéra na pretekoch Svetového pohára. Nakoľko v UCI rankingu juniorov nefiguruje ani jeden Slovák, ich nasadenie na štarte (na miesta vyplývajúce pre Slovenska z poradia krajín) určil reprezentačný tréner: Vozár štartoval ako 42., Bodiš 76., Bušfy 96.
Po uvádzacom kole figuroval Vozár na 80., Bodiš 90. mieste a Bušfy na 108 mieste. Už 1. kolo zo 4 okruhov znamenalo stop pre Bodiša, ktorého postihli dva defekty kolesa a Bušfyho, ktorý roztrhol reťaz a z trate bol stiahnutý na základe pravidla 80% na celkovom 104. mieste. Vozár prešiel cieľom 1. kola na 100. mieste, 2. kola na 99. mieste a v 3. kole bol stiahnutý z trate na základe pravidla 80% na výslednom 94. mieste.


V kategórii muži U23 štartovalo 123 pretekárov, medzi nimi na základe umiestnenia v UCI rankingu ako 42. František Lami a podľa poradia určeného reprezentačným trénerom ako 95. Jozef Bebčák a 112. Tomáš Višňovský, ktorý si svoje premiérové vystúpenie na pretekoch SP vybojoval kvalitnými výsledkami v prvých 2 kolách Slovenského pohára.
František Lami prechádzal cieľom zavádzacieho okruhu na 74. mieste, na medzičase v 1. kole figuroval na 65. mieste. Po defekte zadného kolesa musel takmer polovicu okruhu bežať do depa a meniť koleso. Znamenalo to prepad až na 110. miesto. Ani s veľkým úsilím, keď v 3. kole dosiahol 36. čas so všetkých pretekárov sa mu nepodarilo preteky dokončiť s plným počtom kôl a vo štvrtom okruhu z piatich bol na základe pravidla 80% stiahnutý z trate na 81. mieste celkového poradia. Jozef Bebčák, ktorý ešte vo štvrtok pred pretekmi maturoval, prešiel cieľom uvádzacieho okruhu na 115. mieste, v ďalších kolách sa mierne posúval dopredu a v 3. okruhu bol stiahnutý z trate a klasifikovaný na výslednom 100. mieste. Tomáš Višňovský prechádzal cieľom jednotlivých kôl postupne na 117., 109. a 114. mieste, keď v 3. kole dostal defekt a z pretekov odstúpil.


V kategórii muži Elite sa medzi 119 najlepšími pretekármi z celého sveta predstavili traja slovenskí zástupcovia. Na základe UCI rankingu štartoval ako 41. Michal Lami, 80. Martin Haring a 96. Milan Barényi. Michal Lami prešiel cieľom zavádzacieho okruhu na 41. mieste a v ďalších kolách sa pomaly posúval dopredu. V poslednom kole, keď atakoval 1. tridsiatku musel pre kŕče zvoľniť a cieľom prešiel na výslednom 34. mieste. Po prekonaní chrípky, ktorá mu minulý týždeň zabránila štartovať v 1. kole SP v Nemeckom Albstadte dosiahol svoje druhé najlepšie umiestnenie v pretekoch zaradených do seriálu Svetového pohára (maximom ostáva 23. miesto z Val d Isere v minulom roku). Aj vďaka tomuto výsledku, za ktoré mu pripísali 38 bodov, sa dostal po prvýkrát do prvej 50 UCI rankingu. Martin Haring a Milan Barényi doplatili na vysoké štartové čísla. Pri nájazde do terénu pretekári štartujúci zo zadných radov ostali doslova stáť a čelo štartového poľa sa vzďaľovalo... Cieľom uvádzacieho okruhu prechádzal Martin Haring na 80. mieste a postupne sa prepracovával dopredu. V 2. kole, keď sa pohyboval okolo 70. miesta znamenal defekt prepad na 95. pozíciu. Martin bojoval a stále sa posúval dopredu. V 6. zo 7 okruhov bol na 74. mieste stiahnutý z trate na základe pravidla 80%. Milan Barényi v uvádzacom okruhu najviac doplatil na postavenie na štarte a cieľom uvádzacieho okruhu prechádzal na 104. mieste so stratou až 2,5 minúty na vedúceho pretekára. Dokázal sa ešte posunúť na 85. miesto, keď bol v 5. kole stiahnutý z trate na základe pravidla 80%.


Zhrnutie reprezentačného trénera, chlapci nemajú skúsenosti s tak technicky náročnými okruhmi, možnosť ako sa vyrovnat so svetovým pelotonom je absolvovať viac štartov v zahraničí. Zamerať sa na spoločnú prípravu mládeže v MTB. Pre mladých reprezentantov to bola veľmi dobrá skúsenosť, ktorá poukázala na ďalšie možnosti výkonnostného rastu slovenskej reprezentácie.

Štartové listiny, výsledky a analýzy
Záznamy z televíznych prenosov (s anglickým komentárom)
Aktuálny UCI ranking
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové trasy, nové bicykle, vybavenie, farby všade naokolo, ale tiež dážď, mokré korene a blato. Predovšetkým ale skvelé výkony a atmosféra. To všetko a tiež mnoho ďalšieho priniesli prvé preteky svetového pohára horských bicyklov.
Majstrovstvá sveta v MTB maratóne Masters - staré dobré pretekanie na pocit

Majstrovstvá sveta v MTB maratóne Masters - staré dobré pretekanie na pocit

To čo robí? Som skríkol ráno o druhej na diaľnici pred Salzburgom v aute, keď som videl, ako chlapík predo mnou dostal mikrospánok a otočil auto na strechu.
Moja dokonalá sezóna

Moja dokonalá sezóna

Je tu koniec pretekárskej sezóny a teda čas bilancovania splnených alebo nesplnených cieľov.
keyboard_arrow_up