TdF 2. etapa: Peter Sagan finišoval druhý, zdolal ho Bakelants

Belgičan Jan Bakelants z tímu RadioShack sa stal víťazom nedeľňajšej 2. etapy 100. ročníka cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Bastie do Ajaccia a merala 156 km. Vďaka záverečnému náskoku uspel s minimálnym jednosekundovým náskokom pred Petrom Saganom, ktorý vyhral špurt vedúcej skupiny. Bakelants sa stal novým lídrom pretekov a v pondelok bude mať na sebe žltý dres, ktorý vlastnil v nedeľu Marcel Kittel. Za Saganom finišoval na Poliak Michal Kwiatkowski. Jazdec tímu Cannondale si vybojoval desať bodov do svetového rebríčka UCI.

Bakelants vedie v celkovom poradí s náskokom jednej sekundy pred Britom Davidom Millerom a Julienom Simonom, Saganovi patrí 57. priečka. Peter Velits v nedeľu jazdil po celý čas popri Markovi Cavendishovi a Tonym Martinovi, ktorým pomáhal prejsť cez korzické kopce. Do cieľa prišiel v poslednej skupine s odstupom 17:35 min a celkovo je 152.

Pred prvou rýchlostnou prémiou dňa sa vytvorila vpredu štvorčlenná skupina. V úniku bol podobne ako v sobotu Lars Boom, s Holanďanom sa dostali do útoku Španiel Ruben Pérez, Kanaďan David Veilleux a Francúz Blel Kadri. Korzické stúpania rozdelili pelotón a aj štvorica vpredu stratila. Za hlavnou skupinou ostali viacerí šprintéri na čele s Markom Cavendishom i žltým Marcelom Kittelom. Rozhodovalo sa až v závere. Kilometrové stúpanie na Cote du Salario (144 km) natiahlo vedúcu skupinu. Prvýkrát sa prezentoval výraznejšie na tohtoročnej Tour Chris Froome, ktorý je najväčším adeptom na celkové prvenstvo. Jeho snaha však bola len chvíľková. V zjazde vyprovokoval únik nedeľňajší narodeninový oslávenec Sylvain Chavanel a s ním sa vydalo dopredu ďalších päť jazdcov. Vedúca skupina ich mala na dohľad. Na poslednom kilometri nastúpil Bakelants a udržal si mierny náskok. Šprint skupiny vyhral Peter Sagan.



"Tento rok som už mal dosť smoly a konečne mi to vyšlo. Cítil som sa dnes veľmi dobre. Keď sme boli v závere vpredu šiesti, rozhodol som sa to ešte skúsiť. Povedal som si teraz alebo nikdy. Nemal som dôvod čakať a špekulovať. Mali sme dobrý odstup. Dlho som čakal na prvé víťazstvo na Tour de France," povedal v prvom televíznom rozhovore Jan Bakelants, ktorý dosiahol najväčší úspech svojej kariéry.

Sagan je v hodnotení bodovacej súťaže druhý so stratou štyroch bodov na vedúceho Marcela Kittela. Doterajší líder stratil na najlepších v etape vyše sedemnásť minút. "Nebolo to až tak ťažké, ako to vyzeralo. Žltý dres bol veľkou pomocou v stúpaniach, mnoho ľudí kričalo moje meno. Bohužiaľ, napokon som stratil žltý dres. Je to však v poriadku, s niečím podobným sme počítali. Netuším, ako dlho budem v zelenom drese. Je to pre mňa ďalšia cenná skúsenosť," uviedol na stránke Tour Kittel.

Výsledky - Tour de France:

2. etapa (Bastia - Ajaccio, 156 km): 1. Jan Bakelants (Belg.) RadioShack Leopard 3:43:11 h, 2. Peter Sagan (SR) Cannondale, 3. Michal Kwiatowski (Poľ.) Omega Pharma-Quick Step, 4. Davide Cimolai (Tal.) Lampre, 5. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky, 6. Julien Simon (Fr.) Sojasun, 7. Francesco Gavazzi (Tal.) Astana, 8. Daryl Impey (JAR) Orica GreenEdge, 9. Daniele Bennati (Tal.) Saxo-Tinkoff, 10. Sergej Lagutin (Uzb.) Vacansoleil-DCM všetci +1 s, ... 160. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +17:35 min

Poradie po 2. etape: 1. Jan Bakelants (Belg.) RadioShack Leopard 8:40:03 h, 2. David Millar (V. Brit.) Garmin-Sharp, 3. Julien Simon (Fr.) Sojasun, 4. Daryl Impey (JAR) Orica GreenEdge, 5. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky, 6. Simon Gerrans (Aus.) Orica GreenEdge, 7. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Omega Pharma - Quick-Step, 8. Sergej Lagutin (Uzb.) Vacansoleil-DCM, 9. Christophe Riblon (Fr.) AG2R La Mondiale, 10. Cadel Evans (Aus.) BMC Racing, ... 57. Peter Sagan (SR) Cannondale všetci +1 s, 152. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +17:35 min

Peter Sagan bol trocha sklamaný
Slovenský cyklista Peter Sagan bol sklamaný po druhom mieste v nedeľňajšej druhej etape pretekov Tour de France, ale našiel aj viaceré pozitíva. V závere presunu z Bastie do Ajaccia zdolal jazdca tímu Cannondale len Belgičan Jan Bakelants, ktorý sa stal aj novým lídrom podujatia. Sagan mal víťazstvo na dosah, Bakelants však zaskočil nástupom celú vedúcu skupinu a triumfoval s náskokom jednej sekundy.

"Som trocha sklamaný. Bola škoda, že sme nedokázali stiahnuť aj náskok Bakelantsa, ktorý zostal jediný v úniku z pôvodne šesťčlennej skupiny. Myslím, že dnes som mohol etapu vyhrať a získať aj žltý dres," povedal podľa esciclismo.com Peter Sagan, ktorý sa v závere etapy už nemohol spoľahnúť na podporu tímu. Z Cannondalu bol s ním vpredu už len Moreno Moser a spoločne sa snažili dotiahnuť šesticu v úniku. Päť súperov dostihol, šiesteho Bakelantsa už nie. "Bolo to ťažké kontrolovať. Naším cieľom bolo odstrániť šprintérov, potom sme držali vedúcu skupinu pokope. Vo finále odišlo desať kilometrov pred cieľom šesť ľudí, škoda, že posledného sme už nedostihli," povedal pre RTVS Peter Sagan.

Dvadsaťtriročný Žilinčan má stále nádej, že vyhrá niektorú z korzických etáp. Šancu má už v pondelok z Ajaccia do Calvi (145,5 km). Etapa bude mať v závere stúpanie, na ktorom by nemali stačiť na najlepších viacerí šprintéri. "Všetko je možné, budem sa snažiť o víťazstvo," doplnil Sagan, ktorý je momentálne druhý v hodnotení bodovacej súťaže o zelený dres. So súčasným postavením je spokojný a je to dobrý základ do ďalšieho priebehu Tour.

Vodič autobusu sa ospravedlnil za zmätok
Vodič autobusu Orica GreenEdge Garikoitz "Gary" Atxa sa ospravedlnil za zmätky v cieli prvej etapy 100. ročníka Tour de France v Bastii. Vozidlo zablokovalo krátko pred finišom jazdcov cieľový priestor a organizátorom sa podarilo cestu uvoľniť až v poslednej chvíli. Atxa tvrdí, že sa počas chaosu, ktorý nasledoval, cítil strašne.

"Všetci v tíme boli ku mne milí, som im vďační za všetko pekné, čo mi povedali. Je mi to však ľúto, chcem sa ospravedlniť. Ani neviem, či som svetová hviezda alebo medzinárodný idiot. Je to naozaj hrozné, stále sa mi z toho klepú nohy. Musím na to rýchlo zabudnúť," tvrdil podľa cyclingnews.com Atxa, ktorý mal v sobotu na Tour premiéru. Podľa vlastných slov sa len snažil dodržiavať pokyny traťových komisárov. Cieľovým priestorom však prechádzal o trocha neskôr, ako mal v úmysle.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up