Zdroj: Eurosport.com

Nemec Marcel Kittel sa stal víťazom prvej etapy 100. ročníka cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Porto-Vecchie do Bastie a merala 213 km. Jazdec tímu Argos-Shimano triumfoval v špurte hlavnej skupiny a v nedeľu v druhej etape si oblečie žltý dres lídra. Slovenskí zástupcovia Peter Sagan a Peter Velits sa do záverečného šprintu nezapojili, keďže sa zaplietli do pádu necelé štyri kilometre pred cieľom.

Dvadsaťpäťročný Kittel sa tešil z prvého etapového triumfu v kariére. Nemec bol v správnej chvíli na správnom mieste, vyhol sa pádu a v závere mu kolegovia z tímu pripravili ideálnu pozíciu na špurt. Kittel sa presadil pred Alexandrom Kristoffom z tímu Kaťuša a devätnásťročným najmladším mužom štartového poľa Dannym van Poppelom z Vacansoleil-DMC. Velitsa napokon klasifikovali na 37. a Sagana na 155. priečke.

"Splnil sa mi jeden veľký sen. Dnes som nečakal víťazstvo i žltý dres. Mám veľkú radosť, že mi dnes všetko vyšlo. Pomohol mi veľmi celý tím, ktorý skvele pracoval. V zmätku na trati sme mali dostatok informácií a vedeli sme, že sa pôjde až na pôvodnú cieľovú čiaru," povedal v prvom televíznom rozhovore Marcel Kittel, ktorý v roku 2011 vyhral etapu už na Vuelte. Na Tour debutoval vlani, ale pre infekčnú chorobu sa nepresadil. Tento rok sa tešil z dvanásteho víťazstva.



V etape sa zrodil jeden dlhý únik. Už krátko po štarte sa dostali pred pelotón Francúz Jerome Cousin, Španiel Juan José Lobato, Holanďan Lars Boom, Španiel Juan Antonio Flecha a Francúz Cyril Lemoine. Hneď v úvode mal technické problémy najväčší favorit pretekov Christopher Froome. Pätica si postupne vypracovala takmer štvorminútový náskok, ktorý 70 km pred cieľom začal klesať. Jedinú horskú prémiu vyhral Lobato a získal bodkovaný dres lídra súťaže vrchárov. Aktivita pätice sa skončila 37 km pred cieľom, keď pelotón zásluhou šprintérskych tímov začal jazdiť naplno. V balíku bolo priveľa nervozity, jazdu narušilo niekoľko pádov. V posledných kilometroch pracoval naplno tím Cannondale pre Petra Sagana. Majstra Slovenska však zastavil pád, ktorý spôsobil André Greipel. Do súboja o víťazstvo sa nemohol zapojiť. Vpredu chýbal aj Mark Cavendish, v páde sa ocitol aj Peter Velits. Dlho to vyzeralo na posunutý cieľ o tri kilometre skôr, keďže rovinku zablokoval autobus tímu Orica-GreenEdge. Napokon sa tesne pred dojazdom pelotónu podarilo autobus odstrániť a mohlo sa šprintovať na pôvodnom mieste. Aj tento fakt ovplyvnil záverečné kilometre, pretekári dostávali do vysielačiek rôzne informácie, ktoré sa každú chvíľu menili.

K hromadnému pádu, do ktorého sa okrem Slovákov zaplietol napríklad aj Alberto Contador, prišlo ešte pred ochrannou zónou 3 km pred cieľom. Organizátori Tour však rýchlo oznámili, že vzhľadom na niekoľko zmien cieľovej čiary všetci jazdci dostanú do celkovej klasifikácie rovnaký čas ako víťaz. Kittel je momentálne držiteľom troch dresov - okrem žltého aj zeleného pre lídra bodovacej súťaže a bieleho pre najlepšieho muža do 23 rokov.

Výsledky - Tour de France:

1. etapa (Porto Vecchio - Bastia, 213 km): 1. Marcel Kittel (Nem.) Argos - Shimano 4:56:52 h, 2. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša, 3. Danny Van Poppel (Hol.) Vacansoleil-DCM, 4. David Millar (V. Brit.) Garmin - Sharp, 5. Matteo Trentin (Tal.) Omega Pharma-Quick Step, 6. Samuel Dumolin (Fr.) Ag2R La Mondiale, 7. Gregory Henderson (Aus.) Lotto-Belisol, 8. Jürgen Roelandts (Belg.) Lotto-Belisol, 9. José Joaquin Rojas (Šp.) Movistar, 10. Kris Boeckmans (Belg.) Vacansoleil-DCM, ... 37. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step, 155. Peter Sagan (SR) Cannondale všetci čas ako víťaz

Poradie po 1. etape: 1. Marcel Kittel (Nem.) Argos - Shimano 4:56:52 h, 2. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša, 3. Danny Van Poppel (Hol.) Vacansoleil-DCM, 4. David Millar (V. Brit.) Garmin - Sharp, 5. Matteo Trentin (Tal.) Omega Pharma-Quick Step, 6. Samuel Dumolin (Fr.) Ag2R La Mondiale, 7. Gregory Henderson (Aus.) Lotto-Belisol, 8. Jürgen Roelandts (Belg.) Lotto-Belisol, 9. José Joaquin Rojas (Šp.) Movistar, 10. Kris Boeckmans (Belg.) Vacansoleil-DCM, ... 37. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step, 155. Peter Sagan (SR) Cannondale všetci rovnaký čas

[Foto na úvode: Eurosport.com]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up