Zdroj: Ilustračné foto z MSR 2013

Slovenský cyklista Peter Sagan sa dočkal prvého etapového víťazstva na 100. ročníku Tour de France. Dvadsaťtriročný jazdec tímu Cannondale sa radoval v špurte pelotónu v závere 7. etapy z Montpellieru do Albi, ktorá merala 205,5 km. Sagan si vďaka triumfu poistil zelený dres lídra bodovacej súťaže. V celkovom poradí naďalej vedie Daryl Impey z JAR. Sagan sa radoval zo štvrtého etapového triumfu v kariére na Tour.

Majster SR dosiahol štrnásty triumf v sezóne 2013, do svetového rebríčka UCI si pripísal dvadsať bodov. Na tohtoročnej TdF skončil už trikrát druhý a raz tretí. V piatok využil pomoc celého tímu, ktorý mu skvele pripravil aj záverečnú pozíciu. Sagan zdolal v cieľovom špurte Nemca Johna Degenkolba a Taliana Daniela Bennatiho.



"V posledných dňoch mnohí fanúšikovia kritizovali môj tím. Ja ho mám skôr na podobné etapy ako dnešná, nie na rozbiehanie šprintov, ako majú moji súperi z iných družstiev. Fanúšikovia sú na fandenie, na kritiku máme športových riaditeľov. Dnes by som bez tímu nič nespravil a nezvládol etapu v takom nasadení. Vybudoval som si náskok v hodnotení súťaže o zelený dres. Musím sa poďakovať celému tímu, že som sa konečne dočkal víťazstva," uviedol v prvom televíznom rozhovore Peter Sagan. Peter Velits z tímu Omega Pharma-Quick Step finišoval na 32. mieste v hlavnom pelotóne.

V celkovom poradí naďalej vedie Juhoafričan Daryl Impey. Jazdec tímu Orica GreenEdge má pred Edvaldom Boassonom Hagenom trojsekundový náskok. Tretí je zatiaľ Austrálčan Simon Gerrans s odstupom piatich sekúnd. Peter Sagan je na 30. mieste s 34-sekundovým odstupom, Petrovi Velitsovi patrí 85. priečka (+17:40 min).

Pelotón sa v piatok presúval pod Pyreneje. Veľmi dobrú prácu odviedol v prospech Petra Sagana celý tím Cannondale. Na zvlnenej trati sa družstvu podarilo rozdeliť v členitom teréne pelotón a viacerí elitní šprintéri zostali vzadu. Krátko po štarte sa rozhodol zaútočiť Sep Vanmarcke, ku ktorému sa pridali ďalší piati jazdci. Pelotón ich nenechal dlho vpredu. Do ďalšieho útoku zostali v úniku len Jens Voigt a Blel Kadri. Nervozita v pelotóne vrcholila, po hromadnom páde sa ocitli na zemi aj viaceré známe mená. Američan Christian Vande Velde musel dokonca odstúpiť. V stúpaní na Col de la Croix de Mounis (95. km) sa podarilo Cannondale roztrhať pelotón a šprintéri zostali vzadu. Postupne ich manko narastalo a tím okolo Petra Sagana, ktorý vyhral rýchlostnú prémiu na 135. km, mohol spomaliť tempo. Využili to Jan Bakelants, Cyril Gautier a Juan José Oroz Ugalde, trio si vypracovalo minútový náskok. Jeho aktivita sa skončila až 3 km pred cieľom. Hlavný pelotón aj so žltým Darylom Impeyom letel nezadržateľne do cieľa a rozhodla koncovka.

Sagan zvládol posledné metre takticky, počkal si na reakciu súperov a udrel. V hodnotení bodovacej súťaže má po piatku 224 bodov, druhý André Greipel ich má na svojom konte 130.

Výsledky - Tour de France 2013:

7. etapa (Montpellier - Albi, 205,5 km): 1. Peter Sagan (SR) Cannondale 4:54:12 h, 2. John Degenkolb (Nem.) Argos-Shimano, 3. Daniele Bennati (Tal.) Saxo-Tinkoff, 4. Davide Cimolai (Tal.) Lampre-Merida, 5. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky, 6. Francesco Gavazzi (Tal.) Astana, 7. Tony Gallopin (Fr.) RadioShack Leopard, 8. Arthur Vichot (Fr.) FDJ, 9. Manuele Mori (Tal.) Lampre-Merida, 10. Sylvain Chavanel (Fr.) Omega Pharma-Quick Step, ... 32. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step všetci čas ako víťaz

Poradie po 7. etape: 1. Daryl Impey (JAR) Orica-GreenEdge 27:12:29 h, 2. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky +3 s, 3. Simon Gerrans (Aus.) Orica-GreenEdge +5, 4. Michael Albasini (Švaj.) Orica-GreenEdge +5, 5. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Omega Pharma-Quick Step +6, 6. Sylvain Chavanel (Fr.) Omega Pharma-Quick Step +6, 7. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +8, 8. Richie Porte (Aus.) Sky +8, 9. Nicolas Roche (Ír.) Saxo-Tinkoff +14, 10. Roman Kreuziger (ČR) Saxo-Tinkoff +14, ... 30. Peter Sagan (SR) Cannondale +34, 85. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +17:40

Peter Sagan oceňuje prínos celého tímu Cannondale
Tourminátor Peter Sagan mohol predviesť v piatok v štátny sviatok SR ďalšie víťazné gesto pre svojich cyklistických fanúšikov. Dvadsaťtriročný Žilinčan sa dočkal v siedmej etape prvého triumfu na 100. ročníku Tour de France, keď na cestách medzi Montpellierom a Albi (205,5 km) dokonale využil podporu celého tímu Cannondale. Sagan s výnimkou prvej etapy, v ktorej v závere spadol, a tímovej časovky vždy dosiahol pódiové umiestnenie. Pred piatkom bol trikrát druhý a raz tretí. Do svetového rebríčka UCI si pripísal už 46 bodov. Pre majstra SR je na Tour najdôležitejší zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže. V 7. etape urobil dôležitý krok pre jeho zisk. Vďaka podpore tímu sa zbavil veľkých súperov v boji o triumf v tejto súťaži a má v nej 94-bodový náskok pred Andrém Greipelom. "Cítim sa skvele, som šťastný a musím sa poďakovať môjmu tímu. Víťazstvo je pre každého z jeho členov. Po páde v prvý deň som sa necítil práve najlepšie, ale už sa to zlepšuje a zo dňa na deň sa cítim lepšie a lepšie," povedal v prvom televíznom rozhovore pre Eurosport Peter Sagan.

Piatkové víťazstvo sa zrodilo vďaka úsiliu celého družstva. V stúpaní na Col de la Croix de Mounis nasadil Cannondale vysoké tempo. Omega Pharma - Quick Step kontrovala a chcela spomaliť, aby sa v pelotóne udržal Mark Cavendish. Taktický súboj vyhralo zoskupenie okolo Petra Sagana a potom sa zbavilo aj ďalších šprintérov. Vzadu zostali všetci ašpiranti na zelený dres. Majster SR následne vyhral rýchlostnú prémiu a sústredil sa na záverečný súboj o etapové prvenstvo. Elitní šprintéri zaostávali a nestačili nasadenému tempu Cannondale. "V posledných dňoch mnohí fanúšikovia kritizovali môj tím. Ja ho mám skôr na podobné etapy ako dnešná, nie na rozbiehanie šprintov ako majú moji súperi z iných družstiev. Fanúšikovia sú na fandenie, na kritiku máme športových riaditeľov. Dnes by som bez tímu nič nespravil a nezvládol etapu v takom nasadení. Vybudoval som si náskok v hodnotení súťaže o zelený dres. Musím sa poďak
ovať celému tímu, že som sa konečne dočkal víťazstva,"
tvrdil Peter Sagan.

V záverečných metroch etapy išiel slovenský šampión takticky. Počkal si na svoju šancu a v rozhodujúcej chvíli udrel. Prešprintoval Johna Degenkolba a už pred cieľovou páskou mohol oslavovať. Sagan sa tešil z celkovo štvrtého víťazstva v etape na Tour de France v kariére a štrnásteho úspechu v kalendárnom roku 2013.

[Foto na úvode: Ilustračné foto z MSR 2013]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up