Slovenský pohár v XCM – zhrnutie prvej časti sezóny

Slovenský pohár v XCM – zhrnutie prvej časti sezóny

Po dlhých rokoch úpadku sa tento rok konečne podarilo naštartovať kvalitný seriál pretekov v MTB maratóne pod záštitou Slovenského zväzu cyklistiky. Pretekári kategórie Elite už nie sú miešaní s hobíkmi ale majú vlastnú kategóriu, čo je prvý krok vpred. Všetci registrovaní pretekári majú zároveň zúčastneným organizátorom, pre najlepších v konečnom hodnotení sú garantované finančné odmeny. Pretekári sú takto viacej motivovaní, aby sa stali registrovanými členmi zväzu cyklistiky.

Slovenský pohár odštartoval vo Svätom Jure, v slnečnom počasí na osvedčenej jarnej trati v Malých Karpatoch, kde ešte týždeň dozadu ležal sneh, odštartovalo 629 pretekárov, séria pokračovala v Skalke pri Kremnici na typicky kamenistej trati vo výbornom zázemí v mekke nášho bežeckého lyžovania. V Kremnických vrchoch súťažilo 229 cyklistov.


Rekordný počet štartujúcich, celkovo 636 pretekárov, bol zatiaľ dosiahnutý na jednej z najtechnickejších a najkrajších tratí na Slovensku v Dolnej Marikovej, tento pretek bol zároveň Majstrovstvami Slovenska v maratóne. Okrem bratov Lamiovcov, ktorí reprezentovali Slovensko na Svetovom pohári, sa zúčastnila kompletná Slovenská špička. Už dlho nemala kategória Elite tak bohaté zastúpenie, z víťazstva sa tešil M. Haring, medzi ženami A. Juhásová, obidvaja si týmto výsledkom vybojovali miestenku na Majstrovstvá sveta. Tu treba spomenúť aj asi najväčší úspech Slovenska na MS v maratóne, kde na extrémne náročnej trati v Rakúsku vybojoval M. Lami vynikajúce 15. miesto.


Zatiaľ posledný pretek pohára bol na Orave, typicky lúčny maratón v srdečnom prostredí po predchádzajúcich vytrvalých dažďoch organizátori promptne zmenili na vode odolnejší povrch,
v Dolnom Kubíne štartovalo 545 súťažiacich, ďalej séria pokračuje augustovým pretekom v Cínobani.

Priebežné výsledky môžete nájsť tu: http://www.cyklistikaszc.sk/data/vysledky/20130610_poradie_sp_mtb_xcm_po_4.kole.pdf
Celý seriál sa nesie pozitívnou spoluprácou so seriálom Slovak XCM Tour, ktorý zastrešuje aj ďalšie preteky a so všetkými organizátormi. Na základe pozitívnych skúseností je pridelené organizovanie budúcoročných majstrovstiev Slovenska 2014 opäť FC Teamu do Dolnej Marikovej.
Chceme poďakovať všetkým zúčastneným stranám, organizátorom za bezproblémový chod, sponzorom sa neoceniteľnú podporu, pretekárom za účasť. Veríme, že druhá časť sezóny sa bude niesť v rovnakom duchu.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Mesiac september – začiatok jesene a nabitý program

Pozvánka: Mesiac september – začiatok jesene a nabitý program

Leto už budeme mať o pár týždňov oficiálne za sebou, ale pretekový kalendár rozhodne nekončí.
Slovenský pohár XCM 2019 – čo nás čaká tento rok?

Slovenský pohár XCM 2019 – čo nás čaká tento rok?

Počas roka 2019 na nás čaká 9 podujatí Slovenského pohára XCM a nás zaujímalo, ako to celé bude vyzerať.
Pozvánka: ŠKODA Svätojurský MTB maratón - odštartujte sezónu vo vinohradníckom mestečku

Pozvánka: ŠKODA Svätojurský MTB maratón - odštartujte sezónu vo vinohradníckom mestečku

V sobotu 13.4.2019 sa uskutoční 1. kolo série ŠKODA BIKE OPEN TOUR na podujatí ŠKODA Svätojurský MTB maratón. Ide o 13. ročník pretekov vo vytrvalostnej horskej cyklistike v krásnej oblasti Malých Karpát, takže rozhodne sa je načo tešiť.
keyboard_arrow_up